In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer is de hoofdrolspeelster ‘Kleine Meike’ van Ultsje Jellema uit Steggerda. Zoals vele van u weten, de vader van Jelle en een geweldige duivenliefhebber die in Steggerda tot de besten van Friesland behoort. ‘Kleine Meike’ wordt aangedragen door Sijmen Luinenburg … ook wel bekend onder zijn ‘nickname’ Duivenluis. Hij vertelt over de topper van Vader Jellema. Het woord is aan Duivenluis …

Waarom ik dit stukje schrijf?
Omdat ‘Kleine Meike’ op vijf manieren een bijzondere duif is. Ten eerste in de handen is het één van de twee duiven die ik nooit zal vergeten. Ten tweede de resultaten zijn van dien aard dat er niet direct een tweede van bestaat. Ten derde er is tot op de dag van vandaag geen professionele foto van haar gemaakt. Nou ja hier door Jelle dan. Ten vierde na enig onderzoek heeft ze toch wel een bijzondere afstamming. Ten vijfde ze is tot nu toe onder de radar van de pers en verkoopsites gebleven.

Hoe is deze bijzondere duivin tot stand gekomen?
Ultsje loopt  na de vlucht even binnen bij John Aretz … twee straten verderop om een winnaar van de najaars  Limoges te bekijken. Deze duif was de 6e snelste over heel  Nederland op betreffende  vlucht. Na beoordeling van het duifje, dat door John zelf is gekweekt, welke uit een inteelt Zwart Goud met het oude soort van Adrie Kors komt, wordt besloten dat  het jaar daarop een jong van deze duivin naar Ultsje zal gaan.

Het jaar daarop wordt het bewuste duivinnetje door John  Aretz  gekoppeld tegen een duif met Duits ringnummer. Deze ‘Duitser’ werd geleend  van Wim en Co Wittebol uit Oosterwolde (Fr). Uit deze koppeling werd ‘de 12’ geboren die naar de vlieghokken van Ultsje verhuisde. In Steggerda kwam hij tot knappe resultaten. Als jaarling gelijk 2 keer bij de eerste 50 in de afdeling. Zo heb je de vader van een landelijke topper. (Deze doffer bleef later achter op een wedvlucht).
De moeder is een duivinnetje wat via een paar eitjes  bij zoon Jelle vandaan komt uit zijn illustere marathonduiven waar de hele duivenwereld dagelijks over schrijft of praat. Dit duivinnetje is een kleindochter van “Kleine Jade” en “New Laureaat”  langs moeders zijde en de vader is een zoon van “Romee” met “Joe Frazier”.
Deze duivin belandt ook op het vlieghok en moet eerst maar eens laten zien of ze mee kan komen met de rest en met 5 prijzen in drie jaar tijd is ze zeker niet de slechtste.

De koppeling van ‘de 12’ met ‘de 328’ (kleindochter “Kleine Jade”) vond gewoon plaats op basis van uiterlijk en verrichtte prestaties zoals de meeste koppels samengesteld worden waarin Jelle in dit geval de eindbeslissing nam. Dus niet op basis van afstamming ! Immers de Jellema’s hadden geen benul van ‘de Duitser’. Deze was nooit besproken en kon best wel een aanvlieger zijn. Na toevalligheden kwam de schrijver van dit stukje er achter dat deze Duitser ook de vader was van de 1e  Cahors over heel Nederland van een 22.000 duiven in 2014 en uiteindelijk voor maar liefst 17 teletekst vermeldingen zorgde door 12 van zijn nazaten. Dat ie een Duitse ring draagt, bleek na navraag, dat hij als jong was bestemd voor een Duitse liefhebber die hem na enkele jaren terugbracht voor de kweek.

Daar was dus de basis voor  “Kleine Meike” gelegd.

  • Ze kwam als jaarling na een gedegen opleiding in de startblokken op Perigueux 2018 en scoorde gelijk een 4e plek in Friesland
  • Dan ook maar naar Bergerac en weer raak nu een 6e in de Sector

Hiermee werd ze de beste jaarling over 2 middaglossingen Pipa 2018 !!!

  • Dus met veel verwachting werd ze in 2019 ingekorfd op Perigueux. Maar het noodlot sloeg toe en ze kwam gewond thuis, ze had een “gat” in de rug dus zeker het slachtoffer van een kromsnavel geweest. Ondanks de zware verwonding werd ze toch nog als 107e in Friesland afgevlagd.

Dus in 2019 kon ze niet meer mee en moest in de revalidatie zodat ze misschien in 2020 wel weer mee kon.

  • En ja 2020 leek ze weer de oude en werd weer ingekorfd op Limoges waar ze voor de derde keer op teletekst belande en wel op de 9e plaats
  • Op Bergerac 2020 deed ze het nog eens dunnetjes over met een 4e plaats

Dus 5 x mee en 4 x Teletekst misschien wel de beste van heel Nederland wie weet.

Conclusie:  zorg dat je het goede bloed op het hok krijgt. Dat is soms gewoon twee straten verderop te vinden.

Met dank aan:

  • Ultsje Jellema (info)
  • Jelle Jellema voor de professionele foto (poging)
  • Wim en Co Wittebol (info)
  • John Aretz (info) 

PS over de foto schreef Jelle aan zijn vader het volgende:
Hoi Heit, (vader)

Hier een foto en de stamboom van Kleine Meike.
De foto ging heel lastig omdat ze niet stil wilde blijven zitten.
Dus beter prof duivenmelker dan fotograaf 😉

Geschreven door Duivenluis