In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail.

Deze keer kreeg ik een Topper aangereikt van Erik Verheijen. Het gaat om een echte Topper van John Vullers en zn uit het Limburgse plaatsje met de meest bijzondere naam, Roggel.
Erik zorgde ook voor de info. Hij schreef mij het volgende: Hierbij de gegevens van de topper van John Vullers & Zoon Rob uit het midden Limburgse dorp, Roggel.

In 2020  heeft vader en zn een topper in Dani. Het is de doffer is ‘de 487’ van 2016. Deze doffer vloog afgelopen seizoen als eerst getekende de 3e Provinciaal en de 10e Nationaal van Bordeaux.
De verwachtingen voor Bordeaux waren hoog gespannen, omdat de vorm op de hokken aanwezig was. Een week eerder op St. Vincent werd een mooie serie gedraaid. Er werden toen 13 van de 16 gezette duiven in de prijzen gedraaid, met diverse vroege duiven.
Met Bordeaux  werd er in die nacht diverse keren naar buiten gekeken omdat er vroege duiven konden vallen. Rond 03.00 uur werd er een duif gezien op het dak van hun woning … dit bleek later De Dani te zijn.

Wat er ook geprobeerd werd, de duif reageerde nergens op. Toen het licht begon te worden, werd zijn duivin maar losgelaten, waarmee hij nog eerst een paar ererondjes vloog om daarna samen om 05.36.56 uur over de antenne te lopen.
De doffer werd op nest gespeeld, op eieren van een dag of 10. Een favoriete stand om te spelen heeft de doffer niet, want hij vliegt op alle standen prijs … zelf op inspeel- (midfond) vluchten. Hij is dus altijd zeer gemotiveerd.
In 2019 vloog Dani al de 1e Provinciaal en 4e Nationaal Cahors met de stand van een groot jong. In 2018 won hij de 16e Provinciaal (47e Nationaal op Agen) en de 128e Provinciaal (509e Nationaal op Bordeaux). In 2017 als jaarling  de 239e Provinciaal en 502e Nationaal Bordeaux.

De vader van Dani is een kweekdoffer van 2010 van het goede soort van de Gebr. Frenken uit Weert die al jaren een sterke stam duiven hebben. Bij hen werd o.a. aangeklopt bij de overstap van programma naar de overnachtingsvluchten. Verder zit er in de vader het soort van Gebr. Kuipers uit Neer, Wimke Bax uit Budel en Baltussen.
De moeder van Dani is een kweekduivin rechtstreeks van het kleine maar sterk presterend hok van Tjeu Wetemans uit Kelpen-Oler. Waar ook nog de echte boeren duiven zitten.
Dat de Dani is niet de enige kopvlieger uit dit koppel is, bewijst ook een volle zus van hem. Zij weet op de ZLU vluchten mooie prijzen bij elkaar te vliegen.

 

In eerdere jaren hadden de mannen ook al topduiven op de marathon. Zij hadden in 2016 al een ware topper van een doffer: de Anjo (ringnummer 2013- 1452454). Deze doffer won in korte tijd de 4e Nationaal en 1e Provinciaal Bordeaux en gelijk daarna de 4e Nationaal en 1e Provinciaal Agen vloog. Deze doffer werd in 2016 Beste Marathonduif van Nederland 2016 met 2 prijzen in de PIPA-ranking. Een echte witte raaf dus.

Twee prachtige toppers … vooral De Dani die over meerdere jaren laat zien uit het goede hout gesneden te zijn.