In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid zijn of haar topduif voor te stellen. Deze keer een bijzondere editie. De duiven van Barcelona zijn vanmorgen gelost om 8 uur. De komende dagen hebben ze een thuisreis af te leggen die door de omstandigheden niet makkelijk zal zijn. Dat is Barcelona de laatste jaren nooit geweest. Duiven die gezond zijn en deze afstand aan kunnen, zullen de komende dagen weer gezond en wel hun thuis gaan bereiken. In dit verslag over een topper: De (Inter)nationale Asduif van Barcelona over de laatste vier seizoenen van Hans Versteegde uit Uden …

Deze topper van Barcelona,  ‘de 840’ van 2016. Deze duivin wordt ‘Lekker Ding’ genoemd. Ze won de volgende internationale prijzen in de laatste 4 edities:

  • 2018: 71e
  • 2019: 192e
  • 2020: 562e
  • 2021: 975e

Over de jaren 2018-2021 werd ze hiermee: 1e Asduif Barcelona bij de ZLU en 1e Asduif Barcelona in de Pipa Rankings.

In al deze jaren werd ze op een jong van 5-6 dagen ingemand. Haar eerste Barcelona vloog ze als tweejarige duif. Als jaarling miste ze de eerste keer maar net net. Verder won ze twee nette prijzen op 3 middaglossingen. Na Barcelona 2018 won ze als 2-jaarse ook nog een nette prijs van Perpignan.

De vader van ‘Lekker Ding’ komt van Arjan Beens. Zijn opa en oma zijn ‘Snelle Jelle’ en ‘Miss Sjaan’. Moeder van ‘Lekker Ding’ is voor 50% van het soort van Anton van Haaren en de andere helft is afkomstig van H. van den Bogaart en A. van Leuken.
Vader heeft nooit gevlogen. Moeder beloofde een beste fondduif te worden met 6 prijzen op 6 inkorvingen, waarbij een 8e op 3.540 duiven vanaf Bordeaux. Hier kwam een abrupt einde toen ze met een zwaar beschadigde vleugel thuis kwam van een vlucht.

‘Lekker Ding’ hoeft niet meer mee. Ze blijft lekker thuis. Dit jaar gaan op Barcelona haar eerste kleinkinderen mee. Deze hopelijk nieuwe toppers zijn inmiddels onderweg naar huis.

Dit is een geweldige duivin om enorm trots op te zijn! Ik hoop dat je morgen één of meerdere kleinkinderen van haar pakt en dat dit het begin is van een geweldige nakweek!