In deze rubriek krijgt iedere bereidwillige marathonduivenliefhebber de gelegenheid hun topduif (ven) van 2020 voor te stellen. Heeft u een duif die een prijs 1:100 heeft gespeeld of meerdere 1:50 stuur mij gerust een mail. Ook voor het komende seizoen 2021!

In deze editie hebben we een prachtige kras doffer als hoofdrolspeler. Het is ‘De 445’ van Piet Westerlaken uit Veenendaal. Mijn goede vriend won met deze doffer de 43e nationaal Barcelona tegen 4.477 duiven.

Piet vertelt: ‘Van de 14-1733445 is nauwelijks iets bekend. We hebben de website van de Compuclub geraadpleegd om prestaties te achterhalen. We hebben niets kunnen vinden. In de uitslagen van de ZLU zien we in 2018 een 413e prijs van 3.082 duiven van een vlucht uit Narbonne. Geen gemakkelijke vlucht. Maar één duif haalt een snelheid  boven de 1000 meter.

In 2019 is er geen uitslag te vinden met zijn ringnummer. Toch heeft hij het vertrouwen van mij gehouden. Hij zou anders, op het kleine hok met max. 24 koppels, al snel zijn plaats aan een andere duif moeten afstaan. Op zondag vliegen we niet mee voor de prijzen. Mogelijk is de duif daardoor nooit in een uitslag terecht gekomen.

De vlucht uit Barcelona (1.241 kilometer) in 2020 zal ik niet gauw vergeten. Het was de tweede keer dat we aan deze vlucht mee deden. Om 20.29 uur komt de doffer laag tussen twee huizenblokken aanvliegen en land praktisch naast m’n hoofd op de klep van het duivenhok. De praatjesmaker begon gelijk te koeren om zijn komst aan te kondigen voor de thuisblijvers. Hij is namelijk vaak dominant aanwezig in het hok. Wat hem regelmatig een kapotte neus of oogranden oplevert. In de mand op weg naar Barcelona heeft hij zich waarschijnlijk rustig gedragen. Op de ZLU uitslag wordt hij als 43e  genoteerd en internationaal wordt het 57e tegen 14.689 duiven.

De doffer is de mand ingegaan op een jongen van 6 dagen. Zoals gezegd is hij nadrukkelijk aanwezig. Voor een vlucht uit Barcelona is dat geen voorwaarde/eigenschap om tot een mooie prestatie te komen. Maar blijkbaar heeft het hem geen problemen opgeleverd. Een zoon van deze duif is ook nadrukkelijk aanwezig. Deze duif weet zich ook positief te onderscheiden van de andere duiven door in 2019 vanuit Narbonne de 347e prijs te winnen tegen 3.829 duiven. In 2020 deed hij het nog beter door vanuit Agen de 126e prijs tegen 6.844 duiven te winnen.

De stamkaart van ‘De 445’ laat van moederskant duiven zien afkomstig van mijn overleden vader en broer Hans. De derde generatie van het voorgeslacht (afkomstig van Marijn van Geel en Hein Oostenrijk) van de 14-1733445 komt uit de twintigste eeuw. Van vaderskant moeten we naar Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. In de stamboom komen we de Carteus Giant en Jo tegen. Deze laatste vloog in 2006 een 1e Nat. Mont de Marsan.

Ik hoop dat het nieuwe seizoen opnieuw mooie verrassingen gaat opleveren. Het blijven mijn inziens verrassingen ondanks dat we de duiven goed aan de start brengen. Dat maakt de duivensport op alle niveaus aantrekkelijk. We willen iedereen veel succes toewensen in het seizoen 2021.’.

Dank je, Piet, voor het vertellen van de achtergrond van ‘De 445’. Het is een bijzondere doffer. Op de trainingsvluchten heb ik hem verschillende keren thuis zien komen. Als hij op de klep landt, begint hij gelijk te koeren, wat hij van Barcelona dus ook deed. Hopelijk laat hij het de komende Barcelona weer zien!