18 november a.s. is het zover de 3e Marathonduivenjournaaldag in Soest. De voorbereidingen zijn in volle gang.
Het voorlopige programma is hier terug te vinden. Sinds maandagavond zijn de bonnen op Toppigeons gegeven. Hier de schenkingen 41 t/m 47:
- Bernard van der Horst, Groesbeek
Schenkt een laat jong 2017 uit een goed kweekkoppel. De vader is een goede vlieger geweest en is nu een vaste kweekwaarde. Hij vloog knappe prijzen op St. Vincent (4x) en Cahors. De moeder van de geschonken duif won de 3e NPO Bergerac tegen 3.000 duiven, een 7e NPO Perigueux tegen 2.794 duiven (beiden als jaarling) en was op Marseille 2017 Bernards 2e duif.
Bernard won in 2015 Marseille in de Fondunie 2000 en daarbij zat hij 4e nationaal bij de ZLU. Dit kleine hok met topduiven won ook nog de 11e nationaal Narbonne en 72e nationaal Barcelona 2015. In 2016 won de man uit Groesbeek de 103e nationaal Pau tegen 3.788 duiven en de 98e nationaal Barcelona tegen 5.237 duiven. 2017 was voor dit hok een goed jaar: 26e, 40e en 150e nationaal Barcelona (met 3 duiven mee) tegen 4.504 duiven, 129e nationaal Narbonne tegen 4.566 duiven, 18e nationaal Perigueux tegen 7.102 duiven (met 90% prijs), en de 43e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Voor wie dit duifje van het kleine tophok uit het Oosten van het land?
- Henk Wegh, Lochem
Schenkt een laat jong 2017. De vader van de schenking heeft veel goed Barcelona-bloed in zich. Opa aan vaderskant is de Gouden Barcelona (o.a. 24e nationaal Barcelona). Opa aan moederskant won de 10e nationaal Barcelona. De moeder van de schenking heeft ook prima Barcelona-duiven als grootouders. De opa van vaderskant was 2e Asduif Barcelona bij Pastor met o.a. de 80e nationaal Barcelona. En weer zit de Gouden Barcelona in de stamboom en het Superkoppel van Sam de Jong.
Henk Wegh heeft geweldige jaren gekend metname op de vlucht Barcelona. Na een paar jaar wat minder te hebben gespeeld, heeft hij in 2017 de weg weer naar boven gevonden. Andere hokken hebben duiven van Henk en met veel succes. Hierbij moet je denken aan Bas Janssen, Mevr. Wouterse en Henk Boertje. De laatste liefhebber pakte in 2017 de 1e nationaal St. Vincent met een 50% duif van Henk. De man uit Lochem won zelf in 2017: 39e nationaal Barcelona tegen 4.504 duiven en de 60e nationaal Perpignan tegen 4.789 duiven. Wie gaat er met dit toppertje van dit goede Barcelona-kweekhok vandoor?
- Jan Morsink, Marle
Schenkt een late jonge duif 2017. De vader van de geschonken duif komt van B Jansen en co uit Bavel. Deze vader komt uit een Zoon Marseille (Asduif Marseille over 4 en 5 jaar met de Perpignan-duivin, 16e en 17e nationaal Perpignan en 20e nationaal Pau) met een halfzus van de 8e nationaal Dax en 14e nat Pau. De moeder van de schenking is een Jellema-duivin, samenkweek met Cees Nijdeken. Zij komt uit Jonge Storm met dochter Klein Kweekstertje. Deze duivin won de 14e nationaal Bordeaux en ze is moeder van Sylvie (3e internationaal Barcelona). Jonge Storm is bij Cees de vader van de Late Blauwe, 3e nationale Asduif en winnaar van 1e NPO St. Vincent.
Jan is een liefhebber die een geweldig kweekhok heeft met o.a. duiven van Jelle Jellema en Arjan Bees, de trendsetters van de laatste 10 jaar in de duivensport. Jan heeft van de beste duiven van deze mannen jongen in het kweekhok zitten. Jan speelt met regelmaat goed op de fondvluchten en dat zal alleen maar beter worden als je naar de kwaliteit kijkt in het nog jonge kweekhok, zoals de 4e NPO Bergerac 2015. Wie gaat er naar het oosten van het land om uit dit kweekhok een toppertje te halen?
- Gero Dijk, Alblasserdam
Schenkt een bon voor een jonge duif 2018 in overleg. Gero won dit jaar de 1e nationaal Agen bij de Oude duiven tegen 6.219 duiven met één duif mee.
Achter de naam Gero Dijk op de uitslag schuilen twee liefhebbers. Dit zijn man en vrouw Gero en Evelien Dijk. Ze zijn beiden 45 jaar, wat trouwens een prachtige leeftijd is. Gero is kunststof-applicateur. Hij is gespecialiseerd in het leveren en aanbrengen van kunststofvloeren, gietvloer, coatingvloeren betonlook en vloeistofdichte troffelvloeren. De vaders van zowel Gero als Evelien hadden samen duiven. Het is hen eigenlijk met de paplepel ingegoten. Gero en Evelien hebben een stam met als basis dagfondduiven. Evelien: ‘Onze duiven-geschiedenis heeft eigenlijk als levenslijn de duiven van Kees Bosua. De winnende duif heeft van dat Bosua-bloed in zich. Daarnaast zit er in deze winnende doffer ook genen van de duiven van Bas Verkerk en Arie Dijkstra.’ Hoeveel meter hok hebben jullie tot je beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? De winnaars van Agen: ‘Wij hebben een hok van circa 7 a 8 meter met 4 afdelingen en nog een apart hokje voor de vasthouders. We hebben 2 afdelingen voor de jonge duiven. Daarnaast zitten onze duivinnen en dan weer een afdeling voor onze doffers. We spelen met 35 duiven en kweken zo’n 60 jongen voor onszelf. Die komen voornamelijk uit de 14 kweekkoppels’ In de toekomst wordt er meer en meer Marathonvluchten gevlogen en daar worden ook gericht duiven voor aangeschaft. Meer info: http://gerodijk.nl/ Wie gaat er voor een duif van dit sympathieke duivenliefhebbersechtpaar?
- John Hardebol, Castricum
Schenkt een laat jong 2017. De vader is een kleinzoon Euro Diamond van Brockamp. Deze doffer won o.a. de 1e nationaal Carcasonne, 3e en 5e nationaal Perpignan en 4e nationaal Bergerac. De moeder van de geschonken duif is een dochter van Vino (3e Asduif St. Vincent, met 19e nationaal St. Vincent) met de 10e nationaal Bergerac. Deze duivin won ook de 5e NPO Bordeaux.
John: ‘Mijn naam is John Hardebol 49 jaar, getrouwd met Miranda en samen hebben we twee dochters, Tessa en Lieke. Ik ben werkzaam als afdelingshoofd in het groen bij IJmond Werkt! Ik ben dit jaar 4e nationaal geworden op Marseille, 1e Noord Holland en 1e van Marathon Noord. Ik ben ooit in de duivenwereld beland door mijn vader. Hij is met wat krijgertjes begonnen in een omgebouwd konijnenhok. Ik heb het overgenomen toen hij ziek werd. In 2011 zijn we verhuisd, op de nieuwe locatie stond een schuur waar ik mijn oude hok in heb geplaatst. De afgelopen jaren is er heel wat gesleuteld aan het hok maar de successen bleven uit. Vorig najaar is Dick Duindam geweest en die heeft advies over het hokklimaat gegeven, de aangebrachte veranderingen lijken positieve invloed te hebben op de duiven.’ John won in 2017 o.a.: 114e nationaal Mont de Marsan tegen 3.526 duiven en de 4e nationaal Marseille tegen 2.526 duiven. Wie neemt dit toppertje uit Castricum?
- A. van de Meer en znn, Utrecht
Schenken een bon voor een jonge duif 2018 in overleg. De combinatie bestaat uit vader Arie (74 jaar) en de zonen Co (47) en Dennis (41) van der Meer. Dennis is degene die de strategie uitstippelt en is vader Arie het klankbord. Arie straalt als hij over zijn duiven praat en de mooie prestaties die de laatste jaren al zijn behaald. Co is dan nu wat op de achtergrond, maar is wel de grondlegger van de duivensport bij de familie Van der Meer. Hij startte met de duivensport aan het begin van de jaren ’80 en heeft de rest van de familie besmet met het duivenvirus. Aanvankelijk werd er voor het programma gespeeld. In 2015 kwam op het huidige adres de specialisatie voor de marathonvluchten. De meeste duiven komen van Nico Volkens aangevuld met duiven van Jan van Straten en Peter Bruinenberg. Vooral de laatste duiven kruisen geweldig goed met het soort van Nico Volkens. De mannen hebben 14 meter hok, waarvan een meter of 4 op de schuur staat. Hierin huizen de jaarlingen. In de tuin staat zo’n 6 meter voor de overjarige vliegduiven en een 4 meter voor de jongen. In 2016 wonnen ze o.a. al 24e en 41e nationaal Pau tegen 3.788 duiven (dit was hun 2e jaar dat ze serieus op de marathonvluchten aan de gang waren. In 2017 wonnen ze 1e nationaal Dax in sector 3. Wie gaat er naar Utrecht voor een toppertje van jonge superstam marathonduiven?
- Herman Koopman, Almere
Schenkt een bon voor een jonge duif 2018 uit een bewezen kweekkoppel. Uit dit koppel mag de koper volgend jaar een jong halen in Almere: De vader won 101e nationaal Marseille en de 152e nationaal Perpignan. Hij komt uit de 9e nationaal Orange en is halfbroer van de 11e NPO Perigueux. De moeder won de 244e nationaal Mont de Marsan ZLU. Zij komt uit de 14e nationaal St. Vincent met de 3e NPO Bergerac. Kortom meerdere generaties kopvliegers. In 2008 werd de keuze gemaakt voor een totale overstap naar de marathonvluchten. De start daarvoor werd gemaakt met duiven die werden aangeschaft bij Jellema en bij zijn, helaas veel te vroeg overleden, stadsgenoot Mario Buhrer Tavanier (Orhan lijn). In 2007 vloog zijn “Miss Tarbes” (50% Jellema 50% Orhan lijn) de 10e nationaal Tarbes en deze prestatie gaf gelijk de smaak naar meer. Er zouden daarna nog vele TT vermeldingen volgen. In 2008 werd zijn kweekhok verder versterkt met duiven van Jan Doppenberg (met in de stamboom: de “Superkweker” en “de Barcelona” van Erik Aldus, van Tuyl, van Zelderen, enz.). Ook een halfzus van de 1e Narbonne van Ko van Dommelen, en de “Sam” van Sam de Jong bleken een goede inbreng te zijn. In 2009 kwam er nog een jonge duif van de Comb. v.d. Berg uit Utrecht bij. Deze laatste had hij bewust aangeschaft omdat hier weer de lijn van de “Orhan” in zat. Herman won de laatste jaren: 10e nationaal Agen Jaarlingen 2016 tegen 4.679 duiven, 9e NU Perigueux Zone 2 2016, 20e nationaal Perigueux 2017, 67e NPO Orange 2017, 21e NPO Cahors 2017, 101e nationaal Mont de Marsan ZLU 2017 en de 152e nationaal Marseille 2017 tegen 2.526 duiven. Wie gaat er naar Almere voor jonkie uit een koppel met generaties topvliegers?
… wordt vervolgd …
Recente reacties