Afgelopen weekend was het weekend van de versnippering. Dat is niet negatief bedoelt, maar als nadenkertje naar de toekomst toe. Sector 1 vloog Agen middaglossing, sector 2 Agen ochtendlossing, sector 3 en 4 Orange met een ochtendlossing en de ZLU St. Vincent. Dat de ZLU een eigen programma heeft wat aansluit bij de Internationale vluchten georganiseerd door de Belgische inrichters is bekend. Al zou dat ook (misschien deels) binnen een nationaal programma kunnen worden geïntegreerd. Maar waarom organiseren afdelingen drie verschillende vluchten. Metname Agen middaglossing en Agen ochtendlossing verbaast me. Een nadenkertje voor de winterperiode.
Afgezien van deze kritische noot waren het allemaal prachtige vluchten. Pittig maar mooi!!! De duiven kwamen naar omstandigheden vlot naar huis. De prijzen waren in 5-6 uur verdiend wat goed is te noemen. Er waren goede winnaars in de liefhebbers als Vincent Vork, Cor de Heijde, Wouter van Nederpelt, Gerard Koopman en Hennie Brueker. De laatste is de minst bekende, maar als het aan Het Marathonduivenjournaal ligt, zal dat binnenkort minder onbekend worden.

Sector 1
In de zuidelijke sector van Nederland waren 6.379 duiven mee. Agen werd voor sector 1 op vrijdagmiddag gelost om 10 minuten na het middaguur. De volgende ochtend viel al snel de eerste duif bij de internationale topper Cor de Heijde uit het Brabantse Made. Hij klokte zijn winnende duif om 7.35 uur op een afstand van 889 km. De snelheid van de winnaar kwam hierbij op 1.161 mpm. Hierbij verraad de winnende duif in de nacht wat kilometers te hebben gemaakt. Een teken van een goede duif met een goede gezondheid, sterk karakter en een enorm doorzettingsvermogen. De tweede prijs-winnaar deed het 50 mpm minder snel. Dit was een duif van André van Esch uit Eindhoven, de eerste winnaar van de Nationale Fondspiegel ruim 25 jaar geleden. Het brons was voor de vader en zoon combinatie Dries de Hoogh en zn uit Oosterhout. De Top 10:
1. Cor de Heijde, Made
2. André van Esch, Eindhoven
3. Dries de Hoogh & Zn, Oosterhout
4. C. Vergouwen, Breda
5. P. Stammen, Horn
6. P.J.F. Kocken, Sittard
7. Frans Heynen, Susteren
8. D.J. de Jong, Sprang-Capelle
9. Math Poeth, Heerlen
10. E. Timmermans, Valkenswaard
André van Esch had 70% van zijn duiven in de prijzen. Hij had er 10 mee en de tweede duif behaalde de 25e prijs. Jo Corstjens uit Thorn had 22 duiven mee en 17 prijzen. De eerste twee wonnen de 20e en 90e prijs. Bijsmans uit Kerkrade-West had 3 duiven mee en 100% prijs. De eerste duif is terug te vinden op plaats 23. Ton Meuffels uit Einighausen had 8 duiven mee en 7 prijzen. Zijn eerste twee duiven zaten er goed bij op de plaatsen 70 en 84. Van Nijnatten uit Breda had 2 duiven mee en zij scoorden 100%. 71 en 550 waren de plaatsen waar ze werden gerangschikt. Van Peer uit Sprundel had 1 duif mee en die is terug te vinden op een hele respectabele plaats … 99. Paffen (zou hij een kettingroker zijn?) uit het Limburgse Berg en Terblijt had 6 duiven mee. Zijn duiven tonen aan in ieder geval geen last te hebben van rook, want 5 van deze duiven zaten in de prijzen. De eerste duif won de 103e prijs. Roosenbrand uit Sprang-Capelle had twee duiven mee en 100% prijs. De 107e prijs en de 554e prijs was hun deel.

… wordt vervolgd …