Afgelopen weekend was het weer onstabiel. Zaterdag was het zwaar bewolkt met hier en daar een bui. Wat meezat was de wind en ook het zicht was goed. Reden genoeg dat snel alle afdelingen de duiven losten. Op de ene plek ging het vlotter dan bij de andere. Over het algemeen kwamen de duiven goed naar huis. Op zondag was het weer slechter met veel harde buien metname in de ochtend. De vluchten waren afgelast, dus de verslagen gaan over de vluchten van zaterdag.
De Gebroeders Löwik uit Almelo hadden voor de derde keer de duiven mee. De laatste twee weken één duif per koppel, omdat er jongen onder liggen. Ze kwamen goed naar huis afgelopen zaterdag. In de avond misten de mannen nog een jonge doffer. Die is ook weg gebleven en dat was de eerste duif die dit jaar is achter gebleven. De duiven zijn 22 maart gekoppeld en blijven nu steeds op het nest. Her en der zal er een nestje worden verbroken om ze goed op te standen te krijgen voor de verschillende nationale vluchten. De duiven zitten lekker in het ritme. Ze worden zoveel mogelijk ingespeeld. Alleen met echt slecht weer blijven ze een keer thuis.
Van het oosten van het land gaan we naar het westen … naar Louis Vollebregt van Team Vollebregt uit Wassenaar. Louis had de duiven voor de 5e keer mee. In de avond waren alle 64 duiven thuis. De eerste 60 kwamen achter elkaar en de laatste vier deden er wat langer over. Op de eerste twee vluchten is hij beide keren wat jaarlingen verspeeld. Dat waren er in totaal vijf. Dat is niet slecht als je ziet dat Louis de jongen alleen tweemaal inkorft op de taartvluchten in Soest. De jaarlingen doen het goed, want vorig weekend had hij zelfs 7 jaarlingen voorop. Louis speelt alleen doffers op weduwschap. De duiven die dadelijk naar Pau en Agen ZLU gaan hebben dan 2.000 tot 2.500 inspeelkilometers gehad. De duiven hebben dat nodig volgens Louis: ‘Drie vluchtjes meegeven en dan naar de grote fond … kan niet meer … dat is ouderwets.’
Roland Kop uit Den Bosch was zijn jaarlingen aan het opleiden. Dat ging in het begin goed, maar vorige week brak er coli bij hem uit bij die jaarlingen. Er moest gekuurd worden, daarom deed hij het afgelopen weekend niet mee. Inmiddels heeft Roland de coli de kop ingedrukt. Ze vliegen weer als vanouds en aanstaand weekend mogen de oude mee naar Quievrain (wat hen tweede vlucht wordt) en de jaarlingen gaan dinsdagavond de mand in voor Chimay. Deze dip gaat misschien wel wonderen doen, weet ondergetekende als geen ander. In 2004 hebben wij ook deze ellende gehad en na een kuur kwamen ze op de grote vluchten geweldig.
Kees Droog had het weekend zijn doffers mee en die kwamen goed naar huis. Deze duiven waren gelost in Asse Zellik. Vandaag (woensdag) kregen de andere duiven deze vlucht. Ook deze ploeg kwam als ‘de brandweer’ naar huis. Voor beide ploegen was het de tweede vlucht. De eerste vlucht was Meer of Minderhout. De verliezen van de eerste testvluchten zijn minimaal. Langzamerhand worden de inspeelvluchten wat langer en gaan de duiven in hun ritme komen.
Dennis Borkent, de Barcelona-liefhebber uit Rijssen, had afgelopen weekend voor de eerste keer met de afdeling mee. De duiven kregen Charleville (310 km) voor de kiezen. De 19 duiven die mee waren hadden ervoor Hapert gehad. Deze 19 kwamen van Charleville goed achter elkaar. In de avond miste hij er nog één en die kwam zondag. De jaarlingen heeft Dennis tweemaal afgericht naar Arnhem en die gaan dan naar Geel. Vanaf dat moment worden ze tweemaal per week ingemand tot de eerste dagfondvlucht.
Een andere Barcelona-topper is Willem van der Velden uit Boskoop. Hij won in 2013 nog de 2e nationaal Barcelona (1e nationaal duivinnen). Het afgelopen weekend zijn Willems duiven voor het eerst mee geweest naar een vlucht van 265 km. Dit was de hele ploeg van 84 duiven, inclusief de jaarlingen. De oude duiven kwamen vlot naar huis maar sommige jaarlingen kwamen toch wat later en sommige de andere dag. Helaas zijn er een paar jaarlingen niet thuis gekomen.
Johan en Fabian Wendel uit Assen hadden afgelopen zaterdag voor de eerste keer de hele vliegploeg mee. De jaarlingen waren de weken ervoor om de week meegeweest. Op de vluchten zijn er in totaal drie verspeeld. Eén is er op een tussentijdse africhting weggebleven en één opgeruimd na tweemaal veel te laat te zijn thuisgekomen. Fabian: ‘We zijn begonnen met 50, nu dus nog 45: 29 doffers (20 oude, 9 jaarling) en 16 jaarling duivinnen. Afgelopen vlucht hebben de duiven leuk prijs gevlogen. 8 prijzen van de 45 … wat in onze sterke vereniging prima is. We vlogen Tongeren 250 km. Gelost om 08.00. De eerste vloog hier rond om 10.28 uur ongeveer, maar klok een ander eerder op 10.33 uur. Die op 10.28 uur is een duivin die week ervoor ook onze eerste was, maar ze vertikt het om erin te gaan.
Ben van Holland uit Ede heeft nog helemaal niet meegedaan. Hij was zaterdag bij zijn buurman Christiaan van Ginkel wezen kijken, die de 1e en 2e prijs won in de vereniging op Quievrain. Nu het beter weer wordt, gaat Ben ze zelf een paar keer zelf wegbrengen. De komende week gaat hij dan inmanden voor Duffel en dan verder opbouwen naar St. Vincent toe. Dat is Bens plan.
Dank jullie allemaal voor de medewerking!
U leest dat liefhebbers verschillende plannen hebben hoe ze hun duiven naar de eerste marathonvlucht brengen. Dinsdagavond was ik samen met onze duivenvriend Piet Westerlaken in Werkendam om in te manden voor Asse Zellik (160 km). Dat was naar twee eigen lapvluchten (57 en 75 km) de eerste keer in de vrachtwagen. In het inkorflokaal waren o.a. Peter van Essen en Gerard van der Matten die ze ook voor de eerste keer mee hadden. De eerste duif kwam tegen 11 uur. Nu tegen de avond missen we nog een doffer van de 33 oude duiven. De éénnalaatste was er tegen half één. Op naar komend weekend.
Recente reacties