Afgelopen weekend was een tropisch weekend. Temperaturen die de 30 graden overschreden, kraakheldere blauwe lucht op zaterdag, terwijl het de vorige maandag nog 19 graden was. Duiven moeten dan top zijn om een vluchtje van ruim 400 km fatsoenlijk te kunnen overbruggen. Niet omdat ze dat normaal gesproken niet kunnen, maar het is nog vroeg in het seizoen en de overgang naar deze temperatuur is snel gegaan. Het is dus eigenlijk een goede test. Hokken die zaterdagavond nog 30 tot 40% misten of zelfs meer, moeten maar eens achter de oren hoe dit kan. Luchtwegen niet schoon of andere mankementen of gewoon een gebrekkige voorbereiding. Wij vonden dat onze duiven de laatste weken niet top naar huis kwamen (de scherpte is er gewoon nog niet) en hebben gekozen voor de vlucht Roye (328 km) op zondag 28 mei. Deze week kwamen bij ons wat beter, maar nog steeds moet het beter. Gelukkig hebben we nog twee weken voordat de inkorfdag van St. Vincent. Al moet ik er wel bijzeggen, dat die duiven bij de eerste aankomende duiven zaten.
Iemand die zijn vliegploeg in goede doen heeft is Rob van Moorselaar uit Wadenooijen. Hij had zijn verdeeld in twee groepen. 33 duiven gingen vrijdagmiddag in Hank de mand in naar Chevrainvilliers. Om het moment dat de meeste liefhebbers nog 25% om meer moesten hebben had Rob er 29 thuis. Dit was vroeg in de zaterdagavond. Op zondagmorgen kwam de laatste duif. Zaterdagmiddag had Rob 20 jaarlingen in laten korven voor Roye. Ook deze jaarlingen kreeg Rob lekker vlot naar huis en ’s avonds kon het hok dicht en had hij zijn hele ploeg weer thuis. Velen konden dat niet zeggen.
Eén van mijn duivenvrienden Piet Westerlaken uit Veenendaal had zijn ploeg pas voor de derde keer mee. Na een keer Duffel, nu voor de tweede maal Vervins (in totaal nu 660 km). Net als vorige week kwamen ze prima naar huis bij Piet. De enige zorg is voor hem is om de duiven voldoende kilometers te laten maken. Als het weer zo blijft moet dat ook nog lukken. Een aantal jaren terug hadden de duiven van Piet 2x Hensies gehad (280 km) en toen vloog hij de 18e nationaal St. Vincent. Dus het komt wel goed met hem.
Een andere duivenmaat Harold Zwiers uit Den Ham heeft de duiven bijna wekelijks mee gehad. Dit keer gingen ze naar Quiévrain (300 km). De duiven hadden het zwaar maar kwamen regelmatig naar huis. Zondagmorgen moesten er nog twee komen van de 85. Harold is niet helemaal tevreden en mist wat extra gedrevenheid bij zijn duiven. Hopelijk komt dat er de komende weken bij.
Eén van de andere duivenvrienden waar we veel mee samenwerken, Corné van Oeveren uit Overberg, had zijn ervaren duiven naar Chevrainvilliers. Het was op zaterdag een pittige vlucht en hij miste er ’s avonds nog 9 (20%), de volgende dag en maandag kwamen er nog 8 van terug. Op zondag had hij 56 jaarlingen voor Quievrain. Deze vlucht verliep beter als alle vluchten op zaterdag. In de avond Corné er nog 4 en daar zijn er 2 van nagekomen.
Onze trouwe bijdrage-leverancier en vriend van het Marathonduivenjournaal, Paul Grolleman uit Landgraaf, had 82 duiven in Duitsland ingemand voor Pithiviers (410 km). Hij mist nog drie jaarling duivinnen van deze vlucht. Drie duiven gingen naar Issoudun en alle drie deze duiven vlogen prijs. Acht terugkomers werden ingemand voor Rethel en hier bleef er weer één van achter.
Komend weekend is de eerste marathonvlucht voor Oost en Noord Nederland (afdeling 9 t/m 11) vanuit Limoges. Het weerbeeld ziet er erg wisselend uit. Hopelijk valt het mee en wordt het een mooie vlucht. En dan komen St. Vincent en Pau er ook al weer met rasse schreden aan en barst het Marathonseizoen los voor twee maanden. De twee maanden waar alle marathonduivenliefhebbers het hele jaar mee bezig zijn in hun hoofd en met hun duiven. In deze twee maanden kunnen we zien of het allemaal uitpakt, zoals we hopen. Ik hoop dat we er in ieder geval veel plezier aan beleven. Succes in ieder geval het komende weekend !!!
Recente reacties