Het was een prachtig weekend. Om aan het strand te liggen, als je er van houdt. Of in het zwembad te dobberen. Maar ook om duiven mee te hebben. Onder een parasol was het goed uit te houden, als je maar niet de hele dag op duiven hoefde te wachten. In verreweg de meeste gevallen, was dat toch een groot deel van de dag het geval. De vluchten verliepen best wel goed, maar het duurde wel lang. We hadden gekozen om met Brabant 2000 mee te doen voor de vlucht Roye. En wat hadden wij weer? Ze kregen te maken met fikse buien. Tenminste de tweede helft van de duiven die thuis moesten komen. Uiteindelijk hadden we geen reden tot klagen. De laatste kwam maandagochtend thuis.

Mijn duivenvriend Piet Westerlaken had zijn hele ploeg mee op Vervins (271 km). Ik ging even kijken hoe het ging. De week ervoor kwamen zijn jaarlingen terugrijden, omdat ze zaterdag niet gelost konden worden. De oudere duiven had hij mee naar Chevrainvilliers. Ze stonden een paar dagen op totaal weduwschap. De duiven waren in die week gestresst en kwamen niet goed af. Afgelopen week ging het beter met de stress en dat was zaterdag gelijk te zien. Ze kwamen als de brandweer. Vanaf de eerste duif waren er 25 thuis van de 31 in een half uur. In de avond miste Piet er nog één en die was er maandagochtend nog niet. Met een duif kan altijd iets gebeuren, dus de schade is beperkt.

Gert Jan en Jeroen Hendriks speelden hun jaarlingen de laatste jaren niet. Dit jaar gaan ze samen met de tweejarigen duiven worden dit jaar zelf afgericht tot diep in België. Als ze goed zijn opgeleid krijgen deze duiven een paar dagfondvluchten en dan een vlucht als Cahors. Dit jaar is voor de jongere duiven alleen maar opleiding. Presteren komt later wel. De oude ploeg was afgelopen weekend mee naar Roye (ingemand in Soest). Deze ploeg van 12 werd aangevuld met een herintreder, die een keer gepakt is geweest door een roofvogel. Zondagavond was alles thuis. Deze ploeg gaat aanstaand weekend waarschijnlijk mee met Chevrainvilliers (inkorven in Hank). Uiteindelijk moet deze ploeg naar Barcelona. Na een paar moeilijke jaren qua prioriteit, wordt er nu weer gas gegeven. Door de ziekte en het eindelijke overlijden van moeder Hendriks was het een paar jaar minder. Vanaf dit seizoen proberen Jeroen en Gert Jan de sport weer serieus op te pakken. Vorig jaar is een nieuw hok geplaatst ter vervanging van het oude hok. De motivatie is weer zoals die moet zijn. De ploeg tweejarigen wordt dit jaar goed opgeleid en met de oude ploeg hopen ze een mooie prijs (het liefst meer) te pakken op Barcelona.

In Werkendam woont onze Barcelona-topper Peter van Essen. Hij had zijn hele ploeg (52 stuks) mee naar Chevrainvilliers. De duiven kwamen niet naar zijn zin. Uiteindelijk miste Peter er in de avond nog 9. Zondag voor half acht kwamen er vier bij. Eén is er gewond thuis gekomen. De achterblijvers zijn jaarlingen. Voor de doffers was dit hun 4e vlucht en voor de duivinnen de 3e training. De duiven kwamen traag. Peter heeft genoten, want hij heeft de duiven opgewacht met zijn 93-jarige vader. Pa van Essen heeft genoten … Peter uiteindelijk dus ook.

Rieks Lonsain had 40 duiven mee op Roye. Net als Gert Jan en Jeroen Hendriks en wij. Drie van zijn duiven hadden een gps-ring om en bij het uitlezen kon je zien dat deze duiven bijzondere routes hebben gevlogen dankzij de regen en het onweer op de route. Twee kwamen via het westen van Zeeland naar huis, waarbij er één daar (naar het leek) het droge weer afwachtte. Deze duif kwam maandagochtend thuis. De andere die doorvloog en via Utrecht naar Nieuwleusen ging, was in de avond thuis. De derde duif stak bij Calais het kanaal over naar Engeland. Daar vloog zij naar het Noorden om vervolgens ten hoogte van Den Helder de Noordzee over te steken richting Nederland. Ook zijn kwam maandagochtend thuis. Op maandagavond miste Rieks nog 9 duiven. Een laatje van 2016, die in 2017 Bergerac had gehad en de rest waren jaarlingen. Op dinsdag zijn er nog drie bijgekomen.