Het vluchtseizoen is begonnen. Voor de programma-spelers is het een paar weken serieus. Voor ons, marathonduivenliefhebbers, is het nog lekker ontspannen. We kunnen lekker lappen en inspelen. Vele liefhebbers zijn hiermee direct al begonnen terwijl er ook nog liefhebbers zijn die nog even wachten. Bij ons hebben de laatste duivinnen gelegd. Voor onze eerste ronde hebben we 7 april gekoppeld. Zaterdag hebben we de oude duiven naar Hank (57 km) gebracht en in de middag tegen drie uur gelost. Een uurtje later kwamen de eersten. Om half vijf moesten er nog drie komen en die waren er ook om kwart over 7. Dat was een geslaagde eerste training.
Mijn goede vriend Corné van Oeveren uit Overberg had 84 duiven mee op Lessines (allemaal oude duiven). Deze vitessevlucht is voor de duiven 190 km. Dat was hun tweede vlucht. Om half één werden ze gelost en Corné had de eerste duiven rond tien over drie. Binnen het half uur had hij er ruim 60 terug. De 82e viel om kwart over vier. Met het afslaan kwam de laatste thuis (5 uur). Nu krijgen deze duiven een week rust. De jaarlingen hebben al een paar kleine lapjes gehad en dat wordt langzaam opgebouwd.
Amanuel Oz uit Denekamp had gisteren zijn 15 oude duiven voor de tweede keer mee. Hij heeft deze duiven moeten overwennen naar de nieuwe duivenlocatie. Door het overwennen kwamen ze niet super vlot. In de avond waren er 14 van de 15 thuis. De volgende dag kwam de laatste. De jaarlingen en duivan van 2016 is Amanuel zelf aan het lappen. Die worden later ingepast.
Paul Grolleman (van de Bosch-Grolleman) uit Landgraaf had de marathonduiven niet mee dit weekend. Paul heeft tot nu toe een rustige opbouw. Afgelopen woensdag hebben de oude duiven en enkele jaarling doffers een vlucht van 100 km gehad. De maandag ervoor hebben ze een lapje van 15 km gehad. 40 jaarlingen hebben nog niets gehad.
Menno Broefhoff omschrijft zijn laatste twee weekenden als volgt: Vorig weekend een weekend niet meegedaan vanwege een slechte 1e vlucht van het seizoen. We vlogen hier toen Oudenaarde. 48 duiven mee, zeer slechte thuiskomsten. De dagen daarna miste ik zomaar 24 duiven. Nu altijd nog 18 duiven niet thuis van die eerste vlucht. Een paar duiven met koerier laten halen, 1 gepakt door een roofvogel, een ander afgevlogen, en weer een ander te diep in het noorden van het land.
Balen? Ja balen, maar toch wel de dag erna weer door. Je komt dan in je hok en op papier weet je wat je mist. In het hok lopende dacht ik. Pff ik heb nog genoeg duiven.. maar ik mis die en die en die … De dagen daarna hoop je op duiven die terug komen.. maar het bleef stil. Dan ga je denken hoe komt dat? Vorig jaar ben ik begonnen met regelmatig bezoek aan dokter Göbel van de Praktijk vd Sluis. Dat geeft iets zekerheid over de gezondheid van je duiven. De duiven die ik meenam bleken grotendeels wat teveel slijm in de bek te hebben. Dat kan de oorzaak zijn geweest buiten de dooie lucht die hier aanwezig was, maar ook zeker het niet goed genoeg ingespeeld te hebben speelt mee. Broekhoff was vorig seizoen na het seizoen een beetje murw … na een seizoen waar je niet tevreden over bent. Murw wordt je als je er vol voor gaat maar het niet lukt. Gelukkig kan ik tegen een stootje en pak je de draad snel op, plezier is ook zonder die prestaties niet verdwenen.
Maar genieten blijf je doen van de duiven en in de winter maak je dan weer je plannen. Je droomt weer over aankomend seizoen. Ik wilde vooral minder vorm in het begin van seizoen (nu dus). Vorig jaar vlogen ze tot in de sterren, haalde ik de uitslag op de vitesse vluchten maar op het moment dat ze er moesten staan was de fut eruit. Ook denk door de manier van voeren e. d. Overal waar te voor staat… . Maar m,n doel lijkt bereikt te zijn. Ze zijn nog lang niet in vorm waar ze vorig jaar op dit moment zaten. Maar dit kan voor geen melker de bedoeling zijn om zoveel duiven te verliezen. De voorbereiding is ook echt wel anders. Ze hebben van eind december tot 4 maart niet gevlogen, terwijl ze anders hele jaar door vlogen. Voer anders. Koppelplanning anders.. .
Maar nu dit weekend. We vlogen hier Arras, voor mij 241 km. De duiven behandeld tegen slijm. Stonden er weer beter op. Hoe zal het gaan? De lucht zinde me niet boven Katwijk. Te helder en toch wel weer weinig vogels in de lucht. Nou dat ging wel beter maar een veel te lang verloop. Niet aan een touwtje zeg maar. Een jaarling voorop. En daarna eigenlijk gemengd. Oud en jaarling door elkaar. En aan het eind van de dag er toch nog weer 4 missen. En ook daarbij een Barcelona ganger. Maar gelukkig op zondag komt ze alsnog.
Het gaat hier duidelijk nog niet gemakkelijk. Maar dat maakt ook dat er meer ruimte is tot beter worden. Het is nog geen juni. Maar wanneer het nog niet niet naar je zin gaat ben je nog meer coach van je duiven als dat je als was. Nakomers hebben zorg nodig. Koppels niet meer compleet. Enz enz… duivensport een sport waar je aardig je ei in kwijt kan. Op naar juni…
Van de Westkust van Nederland, gaan we naar de Waddenkust … naar Jan Broersma uit Roodenschool. Jan vertelt me het volgende over zijn opstart naar het seizoen: ‘Ik heb mijn duiven na een half jaar vastgehouden te hebben voor het eerst weer los gedaan vanaf 6 April. Na een paar dagen trainden ze alweer een half uurtje en na een week weer een uur. Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag heb ik ze weggebracht naar 25, 30 en 70 km en vrijdag de helft ingekorft voor 200 km. Dankzij het goede weer kwamen ze heel goed af. De eerste viel vlak na de prijzen en een half uur later kon de klep dicht. Had de helft van de duiven mee en de rest gaat woensdag of donderdag naar 70 km en worden de volgende week ingekorfd voor een vlucht van 300 km. Ben heel tevreden dat de duiven zo goed afkwamen na een half jaar vast en 14 dagen los. Waarom een half jaar vast zul je je afvragen. Dit heeft alles te maken met de roofvogelproblematiek. Op de 3 opleervluchtjes konden alle duiven mee omdat de eitjes in de broedmachine lagen. De helft kon mee naar de wedvlucht terwijl de rest bij de aangepikte eitjes bleef.’ We hopen voor Jan dat de trend van de seizoenstart zich gaat doorzetten naar de rest van het seizoen. Dat verwacht ik wel!
Van het uiterste Noorden van Nederland gaan we terug naar Noord Brabant … naar Nistelrode. Daar vinden Jan Verstegen. Jan doet het volgende verslag: ‘Ik heb afgelopen weekend voor de tweede keer m’n duiven mee gehad. Het was mijn complete oude ploeg en al mijn jaarlingen. Dit waren er in totaal 74 stuks. Ik speel al jaren m’n jonge duiven op de natour. Zodoende gaan mijn jaarlingen iedere week vanaf nu de mand in. Om zo voldoende ervaring op te doen. Ik speel hier alles op nest en zitten nu allemaal op eieren. Het was een mooi vluchtje hier. Quievrain, 196 km voor mij werd om 12.30 uur gelost met noordoosten wind. In de vereniging waren 1.180 duiven mee en in de kring 2.358 duiven. Mijn duiven kwamen vlot achter elkaar kreeg er 2 praktisch tegelijk praktisch. Binnen een uur thuis had ik er 41 thuis. In de avond miste ik er nog 10, waarvan er zondaag nog 8 zijn gekomen. Dus nog 2 jaarlingen onderweg. De vroegste in de vereniging zat op 15.14 en mijn eerste zat op 15.36. Dat is niet vroeg, maar dat is normaal … natuurlijk. Onze duiven zijn daar te langzaam voor. Ik hoop dat het straks niet zo is … op de fondvluchten. Ik had er 6 in de prijzen achterin de uitslag. Jammer dat er vanaf dit jaar geen teletekstuitslagen meer zijn. Gelukkig heb ik er een tiental keren wel opgestaan. De duivin op de foto was mijn eerste op het hok. Dit is een dochter van Zoon Jander x dochter van mijn gala-winnaar. Zij won een 15e Nat Dax.
Dank jullie allemaal voor de medewerking!
Recente reacties