Afgelopen weekend zijn alle afdelingen gestart met de trainingsvluchten, nadat de afdelingen 9 en 10 een weekend eerder al proef hadden gedraaid. Er gloort een klein beetje hoop aan de horizon voor ons marathonduivenliefhebbers. Al lijkt de grens naar België en Frankrijk voorlopig dicht te zitten. Het is te hopen dat er eind juli of misschien nog een paar marathonvluchten worden georganiseerd. In hoeverre zijn wij, marathonduivenliefhebbers, al uit de startblokken gekomen. Hebben we al wat lapvluchtjes gedaan of hebben we nog geen haast of hebben we afgelopen weekend al mee gedaan.

Ik heb 5 vragen voorgelegd aan Nick Hommes (Comb. Hommes) uit Akersloot, Menno Broekhoff uit Katwijk, Bernard Hanno uit Roermond, Harold Zwiers uit Den Ham en Gerrit van Vilsteren uit Zwolle.

  1. Heeft u uw jaarlingen zelf afgericht? Zo ja, hoe vaak en tot hoeveel km?
    Nick: Ja, wij zijn gestart met de jaarlingen. We hebben vorig jaar 1 deel van de jaarlingen als jong 7 vluchten gegeven. De andere ploeg maar 1 of 2. Die 2e ploeg is voordat het sein op groen ging op 50 Km geweest.
    Menno: Ik ben begonnen in maart met het africhten van de jaarling duivinnen. De verhoudingen doffers/duivinnen lagen nogal wat uit elkaar en besloot de duivinnen wat meer aan de tand te voelen. Later zijn hier de doffers bijgekomen. Ik heb deze in alle windrichtingen gelost. Als ik de ene dag richting het zuiden moest nam  ik ze daar mee naar toe en als ik de andere dag richting het noorden ging nam ik ze daar  mee naar toe. Zo hebben ze Bergen op Zoom gehad, Westknollendam, Wijchen , Weert (Limburg) en afgelopen vrijdag Zutphen. Dit kost in het begin zeker wat veren. Maar wilde dit zo doen omdat de meeste geen natoer hebben gehad en niet met een heel hok met niet ingevlogen duiven wilde blijven zitten. Dus ga er harder mee om door corona.  Dat ze geen natoer hebben gehad, komt omdat ik na het seizoen 2019 wat murw was. Ik had er veel aan gedaan, maar als dan de prestaties achter blijven, is niet echt leuk. Dat mijn vakantie begon en ik ook daadwerkelijk weg was, speelt ook mee. Het is mij heel goed bevallen dit opleren in alle windrichtingen.  Ik geloof zeker dat ik nu een groep heb die aardig geselecteerd is.  Van de africhting vanuit Zutphen heb ik genoten. Pal oostelijke lossing. 41 mee, 39 terug. Onderweg wind tegen , nog wat regen en wolken. Ik geloof zeker dat het leerzaam was.  Ik ga alleen geen oogappeltjes meer in de winter aanwijzen, want die verlies je helaas . Dat was er 1 van de twee die wegebleven zijn.
    Bernard: De jaarlingen heb ik tweemaal gelapt op 15 km.
    Harold: De jaarlingen zijn eenmaal weg gebracht op 50 km.  Normaal doe ik dat niet, maar gaan ze gewoon mee met de grote wagen. Eén goede reden was, dat ik meer late en veel taartjongen er tussen had zitten met weinig tot geen ervaring met de mand.
    Gerrit: Jaarlingen 2019 als jonge duif mee geweest tot Morlincourt. Ik heb dit jaar alle duiven 4 maal afgericht tot eindpunt Nijkerk (ongeveer 50-55 km).
  2. Heeft u uw ervaren duiven zelf afgericht? Zo ja, hoe vaak en tot hoeveel km?
    Nick: Ja, nadat het sein op groen ging om te vliegen zijn we gestart met het opleren van de duiven. Dus alles gepakt steeds. Ze zijn nu 3 keer weg geweest. 50, 50 en afgelopen weekend 100 km. We zijn zo snel gaan rijden omdat als er marathon vluchten komen dat de voorbereidingstijd korter is.
    Menno: Deze gaan de laatste twee weken mee en hebben Bergen op Zoom , Weert en Zutphen gehad. De maximum afstand is 80 km geweest. Het opleren combineer ik met het ophalen van jongen van een bon, ruilingen en soms voor het gezin wakker is … bij dag en dauw op om niet te vaak niet thuis te zijn. Iedereen een beetje tevreden houden zeg maar.
    Bernard: Ook de oude duiven zijn tweemaal gelapt op 15 km.
    Harold: Oude duiven richt ik nooit af.  Die gaan zonder africhting zo mee op 120 of 150 km.  Zie het nut er niet van in om deze af te richten op 10-20-30 km.
    Gerrit: Ik heb dit jaar alle duiven 4 maal afgericht tot eindpunt Nijkerk (ongeveer 50-55 km).

  1. Heeft u dit weekend duiven meegehad en eventueel hoeveel?
    Nick: Vanaf afgelopen weekend gaan de doffers of duivinnen om de week mee omdat ze op jongen zitten. Dan zal de wederhelft op een ander moment zelf worden weggebracht op 100 km.
    Menno: Ik had ze nu bijvoorbeeld niet mee. Ik heb ze net ervoor op Zutphen gehad. Dat is voor mij 123 km. Afdeling 5 vloog dit weekend Hazeldonk. Volgende week staat Lennik op programma. Nu is dat in Belgie dus dat zal wel wat anders worden. Als ik de tijd ergens vind dan breng ik ze mogelijk zelf weg en anders gaan ze mee in de wagen. Ze moeten in ieder geval iedere week de mand in. De vliegers zitten nu op eieren. Deze komen aanstaande vrijdag uit en de koppels mogen 1 jong grootbrengen.
    Bernard: Vlucht vanuit Duitsland van 100 km. Ik heb 21 doffers mee gehad.
    Harold: Afgelopen weekeind zijn bijna alle (133) vliegers mee geweest op een trainingsvlucht van 120 km.
    Gerrit: Ja, naar Beek en Donk. 91 mee, waarvan 4 laatjes.
  1. Hoe kwamen de duiven af?
    Nick: We hadden er 104 mee en het ging prima. We hadden al jaarlingen voorop. Daar hadden we geen rekening mee gehouden. Alles is ook thuis!
    Menno: Niet van toepassing … ze zijn niet mee geweest.
    Bernard: Op 50 minutentijd 20 van de 21 thuis. De laatste had een half uurtje langer nodig. Alles terug dus … zeer tevreden!
    Harold: Afgelopen weekeind zijn bijna alle vliegers mee geweest op een trainingsvlucht van 120 km. 133 mee en alles terug. De laatste deed er een dagje langer over. De duiven kwamen mooi en vlot naar huis. Dus al met al tevreden tot zover.
    Gerrit: Ze kwamen goed af … helaas nog 1 laatje weg.

  1. Op hoeveel marathonvluchten hoopt u dit seizoen?
    Nick: Toch wel minimaal 4, dan ook graag minimaal 3 a 4 weken ertussen zodat 2 keer spelen mogelijk is. Liefst wat meer zodat we de jaarlingen en tweejaarse duiven wel uit kunnen testen. Inmiddels zitten de hokken met jongen al redelijk vol dus zal er ook weer geselecteerd moeten worden.
    Menno: Duivensport is de sport van de hoop, zei een goede vriend uit Wijchen. Dus ik hoop op 3 of 4 Marathonvluchten. Maar diep in mijn hart denk ik dat dat wat teveel hoop is. Zou er graag een paar vliegen maar dan liefst wel nationale vluchten. Een St Vincent, Dax, Bergerac. Tegen heel veel duiven.  In ieder geval merk ik dat ik veel plezier aan de duiven heb ondanks alle beperkingen door corona. Maar juist in deze tijd, zeker ook door mijn werk zijn de duiven een mooie afleiding. Iedereen veel succes gewenst!
    Bernard: Minimaal 2 realistisch gezien, maar hoop op 5.
    Harold: Ik hoop dat we een 4 tal marathonvluchten krijgen … 2 voor de oude en 2 voor de jaarlingen, zodat er toch nog wat geselecteerd kan worden.  Voor mijn part vliegen we er nog één in september. Op grote jongen zal dit geen probleem zijn.
    Gerrit: Dat is afwachten wanneer we Frankrijk in kunnen, maar de gezondheid van de ons allen gaat voor. Het zou mooi zijn als we nog een paar marathonvluchten krijgen. Ik hoop natuurlijk op een stuk of 4 of 5.

Bedankt mannen voor jullie antwoorden !!! Hopelijk krijgen we nog een leuk seizoen. Anders genieten we de dingen die we wel hebben.