St. Vincent is het startschot voor het landelijke programma van de marathonduivenvluchten. Op programma staan eindelijk weer de klassiekers: St. Vincent, Dax en Bergerac … er gebeuren ook wel positieve dingen in ons kleine duivensportje, die de spelvreugde (een ‘jeukterm’ wat mij betreft) weer een stukje terugbrengen. St. Vincent 2017 was een pittige editie waarbij opvalt dat veel eerst getekende worden gepakt in de kop van de uitslag. Al hoor je ook dat enkele favorieten hebben gefaald op deze vlucht. De eerste meldingen van de dag lieten twee nachtdoorvliegers uit Arnemuiden zien. Twee duiven die in de nacht kilometers maken ván de ruim 13.000 duiven. Hoeveel procent is dat eigenlijk? … Precies 0,015% … 15 op de 100.000. Deze duiven(hun eigenaren)  hoefde niet bang te zijn, dat ze gestraft zouden worden voor hun doorzettingsvermogen, omdat op een middaglossingsvlucht in de avond geen duiven vallen onder deze omstandigheden … het is sowieso niet de bedoeling. Het is voor mij weer een bewijs wat een onzin het nieuwe NT-systeem is, maar dat is mijn bescheiden mening. Het gaat vandaag om de winnaars, de kopprijzen en de mensen met een mooie serie. En er waren genoeg uitblinkers op deze taaie St. Vincent. Lees verder en u komt er snel achter.

 Sector 1
De winnende duif van St. Vincent van sector 1 en van heel Nederland was de eerste van de twee doorzetters uit Arnemuiden. De eigenaars van deze topper zijn vader en zoon De Ridder. Zij klokten hun duif om kwart voor zeven in de ochtend op een afstand van 946 km. De snelheid werd hierdoor bepaald op 1.316 mpm. Op 202 meter verder in Arnemuiden werd vier minuten later de tweede duif geconstateerd. Deze topper is van Klaas van de Graaff. Zijn duif was ruim 7 mpm langzamer. De derde duif werd aan de andere kant van sector 1 gedraaid door Kurvers-de Weerd uit het Limburgse Hulsberg. Hun duif had een snelheid van 1.148 mpm, wat alweer beduidend lager was. Vader Gielen uit Baarlo was de tweede Limburger en 4e in sector 1. Nummer 5 waren de eerste Brabanders Van Schijndel en znn uit Geffen. Mooie uitslagen waren te noteren voor de winnaar, C. de Ridder en zn uit Arnemuiden, met een 100% score. Ze hadden drie duiven mee op St. Vincent. Geert Kouters en zn uit Noordhoek had 27 duiven mee en won 15 prijzen. Zij hadden er maar liefst 5 bij de eerste 50 in sector 1. Frans Belleter uit het Brabantse Nispen had 6 duiven mee en 100% prijs. Van Venrooij uit Deurne (de eerste twee op de plaatsen 54 en 55), Schutjens uit Geffen (beginnend met de prijzen 22 en 28) en Peters uit Elsloo (beginnend op plek 35 in sector 1) deden het net wat minder dan Kouters met 5 van de 6 in de prijzen. Dit is natuurlijk nog steeds grandioos. Jo Corstjens uit Thorn had er 6 in de prijzen van de 8. Hij begon op de plaatsen 32 en 40 in de sector. Van Dooren uit Oirschot had ook 75% prijs met 4 duiven mee. Tot slot pakte Wetemans uit Kelpen-Oler 7 prijzen van de 11 St. Vincent-gangers.

Sector 2
In sector 2 ging Jac. Van der Wal uit Krimpen aan den IJssel met de overwinning aan de haal. Hij klokte zijn winnaar om 10.23 uur op een afstand van 1.015 km en dat was goed voor 1.083 mpm. 2,5 mpm sneller dan nummer twee, Jongejan uit Middelharnis. Nummer drie had meer achterstand en was Dwarswaard uit Alblasserdam. Van de Berg uit Spijkinnse (4e) en Rik Ros uit Lekkerkerk (5e) maakte het Zuid Hollandse feestje compleet in sector 2. De nummer 2, Jongejan uit Middelharnis (100% prijs met 5 duiven mee) en nummer 3, Dwarswaard uit Alblasserdam (4 van de 5 in de prijzen) bijten de spits af met mooie uitslagen. Sam de Jong uit Heemskerk begint ook weer meer en meer van zich te spreken. Hij speelde drie prijzen van de vier gezette duiven. Hij begint op plaats 14 in sector 2. Wijnhout uit Lisse deed hetzelfde en speelde met zijn eerste duif de 40e prijs in sector 2. Dit presteerde Hartog uit Zwijndrecht ook. Hij begint op plaats 27. 100% was te noteren voor Duo de Groot-Leijen … met 2 duiven mee en op plaats 31 was hun eerste duif terug te vinden. Fré de Boer uit Bovenkarspel had 1 duif mee en zat op plaats 38. Tot slot in sector 2 een prachtige serie van Mariska van der Made uit Achthuizen. Zij heeft 5 duiven ingemand op deze klassieker en 4 prijzen.

Sector 3
In Westerhaar viel om 10.48 uur de winnende duif van sector 3. Op een afstand van 1.138 km maakte de winnende duif een snelheid van 1.184 mpm. Hiermee was het na de twee doorzetters uit Arnemuiden de derde duif van heel Nederland. De eigenaar van dit klasse duifje is Boertje uit Westerhaar. Deze winnaar had net iets meer dan 100 mpm meer snelheid dan de winnaar van ‘het zilver’ Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem. Nummer 3 is Marcel Jansen uit Ewijk. Nummer vier is Berry van Ochten uit Oosterhout won voor Ad van Heyst uit Wijchen die 5e was in sector 3. Ad heeft zijn duiven zo langzamerhand op het niveau van de jaren ’90 toen hij de ene nationale top 10-prijs haalde na de andere. De winnaar, Boertje uit Westerhaar, en  Berry van Ochten haalde 75% prijs met 4 duiven mee. Willy van Ravenstijn uit Ammerzoden deed hetzelfde en begon op plaats 26. Comb. Scheffer en Van Laar uit Elst (bij Rhenen) hadden ook zo’n serie en begonnen op plaats 61. Wilharms uit Westerhaar was de tweede liefhebber uit deze plaats die de vlag uit kon hangen. Hij had 1 duif mee en die haalde de 10e prijs in sector 3. Gerrit van Vilsteren uit Zwolle, vriend van Het Marathonduivenjournaal, had 10 duiven mee en pakte 7 prijzen. Hij begon met de plaatsen 11 en 29. Frans Laurensen uit Beuningen had een goede dag met 5 prijzen in de sector van de 6 duiven, die hij had gezet. In Wijchen wonen meerdere topmelkers. Pieter Guelen is daar één van. Hij pakte 12 prijzen van de 15 gezette duiven. Zijn eerste duiven zaten op de plaatsen 20 en 106. 5 prijzen van de 7 gezette duiven waren er voor Eddy Peperkamp uit Arnhem en Tom en Bianca van Dee uit Tiel. Ze begonnen respectievelijk op de plaatsen 35 en 39. Gebr. Holleman uit Tienhoven begonnen op plaats 49 en hadden een prachtuitslag met 5 prijzen van de 6 gezette duiven.

Sector 4
Jaap Mazee mocht zich twee weken terug al de winnaar van Limoges 2017 noemen in de afdeling 11 Friesland. Nu is hij de glorieuze winnaar van St. Vincent van heel sector 4. Het mooie is dat het ook nog eens met dezelfde duif wordt behaald. Een topuitslag viel te noteren voor Gerard Koopman. Hij behaalde de 2e, 3e en 5e prijs in deze sector. Hij had 10 prijzen van de 14 gezette duiven. Tussen de 2e en 3e duif van Gerard wurmde zich Nico de Fouw uit Bant voor de 4e plaats in sector 4. Jan Broersma uit Roodeschool had ook een prachtige uitslag. Hij 4 prijzen van de 5 gezette duiven en begon op de plaatsen 7 en 18. Jan Grootoonk uit Bant mocht ook niet mopperen met 7 prijzen van de 11 gezette duiven. Hij startte op plaats 10 en had er 4 bij de eerste 61 prijzen. Herman Brinkman uit Tuk moet ook een gelukkig mens zijn met 6 duiven bij de eerste 56 prijzen met 8 duiven mee. 75% was ook te noteren voor Bekel uit Nieuw Schonebeek. Hij had 4 duiven mee en begon op plaats 20. Speelman uit Borger was de eerste liefhebber in sector 4 die het hok dicht kon doen. Hij had 1 duif mee en stond genoteerd op plaats 21.

Dat was een samenvatting van een zware editie van St. Vincent. Er zullen nog wat duiven moeten komen, hopelijk komt er veel na, want op zondagavond moesten er nog wel wat komen. Deze week krijgt u nog wat te lezen op het MDJ want de verslagen van de winnaars zult u binnenkort kunnen lezen op jullie eigen Marathonduivenjournaal !!!