1. Ervaren

Het seizoen zit er weer aan te komen! Als het om bijproducten gaat, denk ik meteen aan elektrolyten. Maar wat zijn dat nou eigenlijk?
‘Elektrolyt is een positief of negatief geladen molecuul, opgelost in bloed. De belangrijkste elektrolyten in ons lichaam zijn: natrium, kalium en chloor. Verder zijn nog van belang calcium, magnesium, bicarbonaat en fosfaat’.
Even een aantekening van de schrijver: het gaat dus om mineralen die zich in het bloed bevinden. Overigens is het rijtje belangrijkste elektrolyten hierboven beschreven voor de mens. Maar ik denk niet dat het veel scheelt met de postduif, aangezien ik twee van de drie belangrijkste elektrolyten terug zie komen in dit product. Je raadt het al! Vandaag is een elektrolyten-product aan de beurt.
‘Omdat herstel in de sport belangrijk is’. Deze tekst predikt aan de linker kant van het label. Zijn wij als marathonspelers daar niet allemaal naar op zoek? Een snel herstel voor onze duiven, klaargestoomd voor een volgende missie?

Ik trek het blauwe deksel van de witte pot. De kleur van het poeder verrast mij enigszins. Ik geef al heel lang elektrolytenmengsels, bij mij is de kleur altijd wit geweest. Dit zeer fijne poeder is lichtroze van kleur. Ik doe netjes drie afgestreken maatschepjes in mijn drinkbak. Ik schenk er een liter water overheen. Het product lost heel makkelijk op. Ik heb in het verleden ook wel te maken gehad met andere elektrolyten, maar hiervan zakte zo een kwart naar de bodem.
Verder staat er op het potje aangegeven dat de hoeveelheid na een zware inspanning mag worden verhoogd en dat het eventueel te combineren is met ‘Herbosol’.
De oplettende lezer mist wellicht in het mineralenverhaaltje bovenin, belangrijke ingrediënten in soortgelijke producten. Maakt u zich niet druk! Ook hierin zit ‘brandstof’ in de vorm van suikers. Dit valt echter niet onder de term elektrolyt.

‘Een revolutionair, uitgebalanceerd elektrolytenmengsel’! Dat gaan we eens bekijken in deel 2 Inzoomen.

  1. Inzoomen

 Samenstelling:
Maltodextrine
Dextrose
Kaliumchloride
Natriumchloride
Natriumsulfaat

In dit product bevinden zich dus twee van de drie belangrijkste elektrolyten: kalium en natrium.
Daarnaast bevat dit product twee soorten suikers: maltodextrine en dextrose.
Hieronder leest u het nut van deze ingrediënten:

Maltodextrine
Wordt gewonnen uit mais. Het is een licht verteerbare bron van complexe koolhydraten. Dit houdt in dat het lichaam het snel kan opnemen. Maar er sprake is van een langere bron van energie.

Dextrose
Is een enkelvoudige suiker, wordt ook ‘druivensuiker’ genoemd. Het wordt direct in het bloed opgenomen en is het snelste koolhydraat/brandstof. Het heeft geen vertering nodig en levert daardoor direct energie.

Kaliumchloride
Is een mineraal/zout dat bijdraagt aan het goed functioneren van het hart.

Natriumchloride/Natriumsulfaat
Draagt bij aan een juiste vochtbalans en verlaagt de bloeddruk. Verbetert de darmflora, doodt schimmels. Vermindert spierverzuring.

  1. Praktijk

Er zijn verschillende soorten elektrolytproducten op de postduivenmarkt. Het gaat er om dat je als melker/consument kritisch naar het label kijkt. Het ene product bevat maar 1 soort suiker, het andere product bevat meerdere elektrolyten. Ik hoop dat door dit verhaal, de lezer een onderbouwde keuze kan maken voor welk product hij gaat.

Ik zelf ben een veelvuldig gebruiker van elektrolyten. In de voorbereidingsweken geef ik in principe altijd op de dag van thuiskomst elektrolyten. Ongeacht de zwaarte van de vlucht. Ik denk dat het van belang is om elektrolyten toe te dienen. Aangezien het dankzij de vloeibare vorm, vele malen sneller wordt opgenomen dan een vaste vorm. Je hebt de duif er zo weer bij gekregen.
Dus elektrolyten in principe elke vluchtdag door het water.

Een andere tip van mijn kant. Dit product kan ook een waardevolle rol spelen in de begeleiding van jonge duiven. Sinds 2016 gaan hier op de inkorvingsdag elektrolyten door het water. Vooral de eerste paar vluchten kan dit essentieel wezen. De jonge duif drinkt immers weinig tot niks. De goede vochthuishouding in zijn lichaam kan dan net het verschil maken tussen thuiskomen en wegblijven. Wellicht eens een paar weken het proberen waard!

Voor meer info verwijs ik graag door naar:
W: http://www.herbovet.com

© Fabian Wendel

Voor vragen:
fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal