1. Ervaren

‘Hè, wat hoor ik nou?’ Tijdens het schudden hoor ik iets in het flesje. Meteen mijn neus op het label gedrukt. Vermoedelijk hoor ik wat gekristalliseerd suiker. Mijn tweede gedachte was dat het ingrediëntenlijstje mij bekend voorkomt. Ik heb ook de nodige uurtjes in de keuken doorgebracht voor de duiven en zelf ook wel eens wat gebrouwen. Vaak een gesmeer en ik vroeg mij af of ik wel een juiste verhouding hanteerde.
Ideaal dat Raf Herbots (van de bekende familie Herbots) met ‘Herbial’ komt. Naast de bijproductenlijn van Herbots, heeft Raf een eigen lijn onder zijn eigen merk: Herbovet. Op zich niet uit de lucht gegrepen, Raf Herbots is dierenarts met veel duivenervaring.
Op de fles een gelikt etiket met een mooi logo. In het Nederlands, Frans, Duits en Engels staat een korte maar duidelijke uitleg. Tijdens het vliegseizoen, tweede dag na thuiskomst. Tijdens rui en winterseizoen twee tot drie keer per week. Verder de aanwijzing om 15 ml van dit product te mengen op 1 kg voer. Dat verbaasde mij in eerste instantie; ik had zelf de verwachting dat dit in de drinkpan moest worden gedaan.

Maar ik heb de aanwijzingen gevolgd. De 500 ml fles in mijn hand, de rode dop er af. Ik verwachtte een sterke look geur, maar niks was minder waar. De donkerbruine vloeistof, die neigt naar een dunne siroop ruikt licht zurig. Een beetje azijnachtig. Netjes afgemeten mengt het prima en hecht het zich goed aan het voer. Geen plakkerige bende, het verspreid goed. Er zit ook geen sterke geur aan na het mengen. Ik heb voor het testen dit product niet ‘afgedroogd’ met een poeder. Dit staat nergens aangegeven en ik wilde het label volgen. De duiven leken er verder weinig om te geven.

  1. Inzoomen

Herbial bevat:
Ingrediënten: 
Aluinpoeder
Rode ajuinen (rode ui)
Look (knoflook)
Donkerbruine suiker

Analytische bestanddelen (waarborgen):
Totaal suikergehalte 40%

Als je als liefhebber zo naar dit lijstje kijkt, dan moet dat vele melkers toch bekend voorkomen. Vooral de mannen die graag in de keuken staan voor de duiven zullen menig maal al roerend wat van bovenstaande ingrediënten in een kookpan hebben gedaan.
Aangezien de man achter dit product een afgestudeerd, zeer ervaren duivenarts is, mogen we er gerust vanuit gaan dat dit product in ieder geval in de goede verhouding is gemaakt. We kennen allemaal wel zo’n drankje, maar waar is het nou precies goed voor?

Aluinpoeder
Is een mineraal. In de natuur komt het voor als een gesteente, tegenwoordig wordt het ook synthetisch door de mens nagemaakt. Het dient in dit geval de rol om de pH-waarde te laten dalen van het drinkwater. Hierdoor gedijen bacteriën en schimmels minder goed en dit komt de algemene gezondheid van de duif ten goede.

Rode ajuinen (rode ui)
Ajuin (Vlaams), of zoals wij zeggen een rood uitje, is een bolgewas. Het bevat naast de suikers voornamelijk vitamine C en calcium.
Het heeft mij even wat research gekost, maar ik heb ontdekt waarom (rode) ui zoveel gebruikt wordt. De keus van rode ui boven gewone ui is simpel; het bevat meer ‘werkzame’ stoffen. De rode uit dankt zijn goede werkzaamheden aan de stoffen polyfenolen en quercetine (dit mag je meteen weer vergeten). Het is goed voor de:

  1. Luchtwegen, duiven kunnen vrijer ademen.
  2. Het doodt bacteriën en virussen in de lucht.
  3. Het gaat ontstekingen tegen.
  4. De botten en het kraakbeen (het verbetert de botdichtheid).
  5. Hart en bloedvaten.
  6. De spijsvertering (drijft schadelijke stoffen af).

Look (knoflook)
Bevat een belangrijk stofje: allicine. Allicine is een combinatie van bepaalde aminozuren samen met bepaalde enzymen. Het zorgt voor een beter immuunsysteem, met andere woorden een natuurlijke weerstand en een verbetering van de algehele gezondheid. Het is goed voor het hart, de bloedvaten en de doorbloeding. Het verbetert de spijsvertering.
Verder bevat het mangaan, selenium, calcium, koper, kalium, fosfor, ijzer, vitamine B6 en vitamine C.

Donkerbruine suiker
Je zal het niet geloven! Maar er zit een wezenlijk verschil tussen de Nederlandse donkerbruine basterdsuiker en de Belgische ‘cassonade’. Aangezien we met een Belgisch product te maken hebben, ga ik er vanuit dat ik met de cassonade van doen heb.
Cassonade is gemaakt van kristalsuiker waar melasse aan toe wordt gevoegd. Melasse is de stroop die overblijft nadat suikerbiet (of riet) is gekookt en de gekristalliseerde suiker hieruit is gehaald. (In Nederland wordt het gemaakt door kristalsuiker te mengen met suikerstroop, dit is een ander product dan melasse). Overigens is de Belgische variant wel gewoon in Nederland te koop.
Dankzij de melasse bevat deze donkerbruine suiker meer mineralen en vitamines dan zijn Nederlandse tegenhanger. Verder is het een gezondere variant op de geraffineerde witte suiker en is het dankzij de suikers, een energiebron voor de duif.

  1. Praktijk

Voor de tweede maal een review van een Belgisch merk en voor de tweede maal geen respons van melkers die dit product gebruiken. Ik kreeg wel respons van twee Belgische melkers die nieuwsgierig waren naar dit product.
Nu ken ik in Nederland sowieso niet veel mensen die Belgische producten gebruiken (op de producten van Natural na). Dit kan aan mij liggen, of aan het bereik van de Belgische merken op de Nederlandse markt. Maar tegenwoordig kan online veel geregeld worden, dus verdiep u eens in de Belgische markt! Wellicht ligt daar het product dat u zoekt.

Dus ditmaal geen verhaal van gebruikers, maar hoe ik dit product in de praktijk zou gebruiken. Met zeven dagen in de week zou ik dit product niet tijdens het vliegseizoen geven. In mijn optiek zijn daar andere bijproducten voor die deze rol in het vliegseizoen beter vervullen. Ik vind dat dit product zich wel uitstekend leent voor het winterseizoen. Dankzij de look en het aluinpoeder vervult dit product een goede rol voor het gezondheidsbehoud in de winter.

De gemiddelde duif ziet in het vliegseizoen genoeg medicamenten en bijproducten voorbijkomen. Daarom houd ik in het stille seizoen niet zoveel van bijproducten. Maar bij zo’n product als dit, met deze ingrediënten, zou ik geen verkeerd gevoel hebben. Ik zou het eenmaal per week op een vaste dag over het voer doen. Afwisselend met een kruidenthee eenmaal per week. Daar moeten ze het dan in het ‘stille’ seizoen naast een zak goed voer meedoen.

© Fabian Wendel

Voor algemene vragen:

fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal