Het marathonseizoen is gestart … ook voor ons. De duiven van Pau zijn onderweg naar Mont de Marsan, omdat de kans op lossen daar beter is. Perigueux zit er op. Met horten en stoten hebben de duiven een opleiding gehad voor de rest van het seizoen. Voor de jaarlingen gaat die opleiding nog even door en ook enkele duiven die later in het seizoen worden ingezet, zullen nog een voorbereidende vlucht voor de kiezen krijgen. De lucht is onstabiel en veel vluchten verlopen niet zoals het kan. We moeten het ermee doen en marathonduiven krijgen zwaardere omstandigheden te verwerken.
De opleidingsvluchten
Naar Niergnies, waar de onervaren duiven geweest zijn met de duiven van Perigueux en Pau, volgde de rest van de opleiding.
De week erna zijn de duiven naar Roye geweest. Dit keer de hele ploeg. De duiven waren om half 8 gelost en de eerste duiven vielen rond kwart voor één en tot half drie vielen de duiven lekker door. Daarna ging het druppelen. Ook de volgende dagen kwamen er nog duiven thuis en een drietal bleef achter.
De week erna zouden ze naar Sermaisses gaan, maar de voorspellingen betreffende het weer waren niet goed genoeg … het werd dus Peronne (294 km). Deze duiven werden om 9 uur gelost en de eerste duiven vielen om 10 over 1. Om twee uur waren er 59 van de 76 thuis. Daarna begon het traditionele druppelen … tot in het schemer toe.
De week daarna zijn de duiven naar Hank gebracht voor de vlucht Sermaisses. De Nederlandse duiven bleven allemaal vast, maar Sermaisses werd om kwart voor 10 gelost. De reden dat de Nederlandse vluchten werden uitgesteld, werd in de loop van de middag duidelijk. Om 1 minuut over 5 viel de eerste duif. Deze haalde een veel lagere snelheid dan verwacht. De eerste 7 duiven (van de 55) vielen lekker door, maar toen stokte het al. Om 6 uur waren er 15. In de avond waren er 40 thuis en de volgende dag kwamen er nog 8 thuis. Er bleven niet alleen jaarlingen achter, maar ook duiven met meer ervaring en dat is heel jammer.
In het weekend van Perigueux gingen er ook 40 mee naar Pont St. Maxence. Dit was ook het weekend van de dagfondvluchten met een slecht verloop. Ponst St. Maxence liep ook niet lekker. Deze duiven werden om kwart voor 10 gelost. De eerste duiven vielen rond 10 voor 3. In het eerste half uur hadden we 20% thuis. Het tweede half uur kwam daar 20% bij. Daarna was het echt druppelen tot het schemer toe. De volgende dag kwamen er nog 3 bij en 1 is er nog achter … dat viel uiteindelijk nog erg mee.
De jonge duiven
De eerste en tweede ronde jongen zijn afgespeend. De eerste ronde fladdert er vrolijk op los en de tweede ronde gaat er volgende week ook uit. Beide rondes zijn mooi opgekomen en er zat er maar 1 bij, die zich niet staande kon houden en is verwijderd. Er zitten veel blauwe tussen. Dat is een logisch gevolg van het feit dat veel goede vliegers van de laatste jaren blauwe waren. Ook haal je de vette krassen van het afstammelingen van de 3e en 18e nationaal Narbonne er zo tussenuit.
Vroeger hadden we weinig tot geen rode duiven, omdat opa een hekel aan die kleur had. Ik mocht van hem wel een enkel rood duifje hebben. Echter deze duiven kon ik moeilijk op het hok houden. Op dit moment zitten er drie rode kwekers op het hok: Rooie Herman van mijn helaas overleden duivenvriend Herman Cörvers, Rode Kees van Kees Elzakkers en een roodbonte duivin (Dochter Jax) van de familie van den Berg uit Ridderkerk. Het gevolg is dat we 8 rode jonkies hebben gekweekt … dat is voor ons erg veel. Daar kwamen nog twee rode duiven bij van Everard Kampert. Dit rood komt via het Figo-koppel van Jan Broersma. Kijken wat er overblijft van deze groep.
Perigueux
Een 5-6 jaar terug hadden we de middaglossing afgezworen om diverse persoonlijke redenen. Maar we liepen in de jaren erna telkens tegen een probleem op. Op Narbonne en vooral Perpignan kon ik de duiven niet op een stand krijgen, die we graag wilden. Jonkies van 5-7 dagen. Dit komt, omdat de duiven na Agen niet op commando leggen. De stand is dan meestal eitjes van 7-13 dagen. Op zich een mooie stand … alleen de duiven gaan eind juli/begin augustus, op die stand, volop pennen gooien. Met 5-6 oude pennen en op broeden zijn de duiven over een forme-top heen en is een vroege prijs een utopie.
Ik bekeek in het voorjaar het vliegprogramma en dacht … als we nu Perigueux spelen met een aantal, kunnen we ze na die vlucht opnieuw aan een nestje laten beginnen voor Narbonne of Perpignan. Zo gezegd zo gedaan. Er gingen er 10 naar Perigueux. Deze duiven werden de nacht in gejaagd met een lossing die daarom vraagt en dat kost uiteindelijk duiven … want er gebeuren in de nacht ongelukken en als je pech hebt, zie je ze niet meer terug. Dat overkwam ook een paar duiven van ons. Is er nog wat goeds te melden over Perigueux bij Gerrit en Jaco. De eerste twee kwamen pal uit het Noorden (in de nacht lekker doorgevlogen) op tijd terug … geen kopprijs, maar dat was (wel meegenomen geweest) niet de doelstelling. Een trio is niet teruggekomen, waar we best van balen. Als het allemaal lukt, gaan er straks van deze ploeg 2 naar Narbonne en 5 naar Perpignan.
Tot Slot
Het spel is op de wagen. De eerste Internationale vlucht komt er aan en dan volgt de rest in rap tempo. Ik wens iedereen veel succes op alle marathonvluchten, maar vooral … beleef er veel plezier aan.
Recente reacties