De vorige keer schreef ik over de koppeling van de vliegers. Ik vertelde dat de koppeldatum normaal gesproken is afgestemd op Pau en Agen ZLU. In 2020 is alles anders, toch hebben we de koppeldatum van 9 april aangehouden. Onze ervaring is dat we de start van de rui van de slagpennen op deze manier kunnen uitstellen. Normaal komen de duiven van Pau en een deel van de Agen-ploeg een aantal dagen voor inkorving op hun eerste jonkie. Nu gaat de hele vliegploeg een jong groot brengen. Dat zal de rui verder afremmen, is de verwachting.
Inmiddels hebben we te horen gekregen dat het vliegseizoen langzaam wordt opgestart. We starten met een paar oefenvluchten en hopen dit op te bouwen. Als we ons allemaal aan het protocol van 1,5 meter en de voorgeschreven inkorfprocedure en afslaanprocedure gaan houden, is er een goede hoop dat we nog een afgeslankt seizoen gaan krijgen. Dat is veel meer dan dat we zes weken terug hadden kunnen denken. Dus liefhebbers van de duivensport houdt u aan de voorschriften!
De jongen worden geringd
De vliegers zijn zoals gepland op 9 april gekoppeld. De duiven hebben lekker vlot en strak na elkaar gelegd. Tegelijkertijd kwamen de kwekers voor de tweede keer op eieren. 10 kweekkoppels zijn omgekoppeld en deze duivinnen sloten de rij van eieren-legsters. Van de vliegkoppels waar we het minst van weten, zijn de eieren weggedaan. Deze kregen een ei van de koppels waar we graag jongen van wilden hebben. Verschillende koppels eieren van koppels met een goede achtergrond zijn verhuisd naar liefhebbers die een bon hebben gekocht. Vandaag hebben 40 jongen een ring om van deze ronde. Er zullen nog zo’n 20 jongen volgen. Van deze 60 jongen blijven er 40 bij ons. De andere 20 zijn bestemd voor bevriende duivenliefhebbers en een enkele bonkoper, die geen eieren konden leggen. Bij uitzondering was dat deze keer mogelijk. Normaal komen verschillende koppels niet op een jong, omdat ze hun eerste jong op Pau of Agen krijgen. Dus hebben we dan minder jongen hiervoor.
De Carteus Giant
In ons hok zit een ouwe rakker van 2001. Lezers die mijn verhalen en columns volgen, weten dat het hier om De Carteus Giant gaat. Hij vliegt nog iedere dag zijn rondjes om het hok en niet stram, maar wel met veel plezier. Het is een wonderduif! In het jonge duivenhok zit zijn eerste jong van 2020 en in de schaal ligt een bevrucht ei. Dat is op 19-jarige leeftijd al heel bijzonder. Zal hij zijn vier jongen van 2019 gaan overtreffen? We verwachten het niet, maar je weet maar nooit. De eerste twee jongen van dit jaar zijn met een duivin van 2018, geleend van Ben van Holland uit Ede. Komend weekend wordt hij omgekoppeld op een ingeteelde duivin van het soort van Wim Kooreman. De vader komt van Kees Elsakkers (klz 1e nat. Dax van Wim Kooreman met een duivin van Cor de Heijde) en de moeder komt van Wim zelf, uit een zoon met een dochter van de 1e nationaal Dax. We hopen dat ook deze koppeling een paar goede nazaten op gaat leveren.
Waarom zijn we elke keer dolblij dat deze ouwe rakker een jong voortbrengt? Hij is vader van o.a. de:
3e nationaal Narbonne
15e nationaal St. Vincent en 57e nationaal Cahors
11e nationaal Brive
26e nationaal Bordeaux ZLU (1e Fondunie 2000)
7e nationaal Cahors
8e nationaal Perigueux
14e nationaal Cahors
18e nationaal Limoges
30e nationaal Bergerac
1e nationale Asduif Bergerac van Nederland 2016-2018
Hij is grootvader van o.a.:
6e, 8e en 18e nationaal St. Vincent
1e nationale Asduif Middaglossingsvluchten Nederland 2016-2018
1e Asduif Marathon Noord 2016-2018
7e NPO Bergerac (10e NU)
7e NPO Limoges
8e NPO Perigueux
10e nationaal Orange
Zo is ons goede humeur na het afzetten van een gezond en vitaal jong van de Carteus Giant wel verklaard, nietwaar?
Kweekkoppels
Tussen de prestaties die hierboven zijn opgetekend van enkele kinderen en kleinkinderen van de Carteus Giant staan de prestaties van zijn dochter Het Veens Blauwtje, die werd gespeeld door onze duivenmaat Harold Zwiers. In ons kweekhok zit een zoon van haar (teruggekregen van Harold) tegen een volle zus van Het Veens Blauwtje. Deze duivin hadden we ooit aan Bernard Hanno gegeven, maar die kregen we terug, toen hij ging inkrimpen. De vader van Zoon Veens Blauwtje is Red Dawn, Harolds 1e nationaal Perigueux. De moeder van Het Veens Blauwtje komt van Koos Steenbeek. Zij komt uit Zoon Jander, 1e nationaal Dax, met Dochter Brive, 1e nationaal Brive.
Eén van de zonen van de Carteus Giant van 2019 is gekoppeld aan een duivin van Team Vollebregt. Deze duivin is een kruising tussen het soort Carteus (Kleinzoon 1e nationaal Perpignan) met eigen Kuijper-soort van Louis. Deze zoon van De Carteus Giant staat op een andere duivin van Team Vollebregt. De vader van deze duivin is zwaar ingeteeld naar ‘De Brive’ van Raymond Moleveld (gekocht door First Price Pigeons). De Brive zit bij deze doffer vier maal kort in de stamboom. De moeder van de Vollebregt-duivin is een dochter van Het Superkoppel. Die bestaat uit een Kuijper-doffer (Zoon Japanner) tegen een duivin uit het soort van Cas van der Graaff gekruist met het soort van Jean Hausoul.
Tot Slot
Het ziet er naar uit dat we weer wat kunnen ondernemen met onze gevleugelde vrienden. Ga er van genieten en hopelijk kunnen we het oude duivenseizoen afsluiten met een paar mooie marathonvluchten.
Verder wil ik u vragen serieus naar mijn oproep te kijken, zodat we samen Het Marathonduivenjournaal gevuld houden. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Recente reacties