Het is donderdagmiddag … het regent de hele dag al. Regen wat we deze maand al veel hebben gehad. Het heeft zo zijn voordelen, want Johan heeft altijd gelijk. En dat blijkt … Hoe prachtig groen is de natuur niet op het moment! Prachtig! Het grondwater is sinds jaren weer op peil. Nu moet het wel langzaam aan wat beter gaan worden. Nog meer regen en het water moet via kanalen en rivieren weer worden weggepompt, omdat de tractorbanden van onze boertjes anders te nat worden.
Gelukkig zit er een grote weersverbetering aan te komen. Komend weekend krijgen we temperaturen van 20 graden of zelfs een paar graden meer. De wind gaat richting Noord-Noordoost. Fijn voor onze duiven die dan kunnen gaan werken naar wedstrijdvorm. Lekker ook voor de Limoges-duiven van de afdeling 7 t/m 11. Deze beesten hebben heel wat kou moeten verdragen vanaf het begin van het seizoen. Ze moesten immers klaargestoomd worden voor deze seizoensopening van het marathonduivenseizoen. Gelukkig wordt de uitvoering van deze opening een stuk aangenamer voor deze duiven.

De eerste vlucht zit er op
Afgelopen weekend hebben we voor het eerst ingemand. Dit deden we op zaterdagmiddag in Kerkdriel. Hier kan worden ingemand voor de gezamenlijke africhting van de Afdelingen 2 Brabant 2000 en 7 Midden Nederland. Liefhebbers uit andere afdelingen zijn ook welkom. Het was een weerzien met veel bekenden uit onze regio, maar ook uit Wijchen, Groesbeek en die omgeving.
We hebben de onervaren ploeg op Niergnies (265 km) ingemand. Deze ploeg werd aangevuld met de ervaren duiven van Perigueux (vorig seizoen ingespeeld op de dagfond) en de Pau-duiven. Samen 58 stuks. De duiven voor Agen en Barcelona zaten nog thuis. Deze gaan met de terugkomers van Niergnies naar Roye.
Het was leuk een paar bekenden te spreken. Enkele collega-liefhebbers vroegen zich af of het niet te koud was voor mijn duiven. Dit na aanleiding van mijn stukjes. Een beetje dollen moet kunnen, toch? Mijn antwoord was dan ook: Eigenlijk wel! Maar de onervaren duiven hebben nog weinig kansen om in te stappen. Dus het moet maar. Beter één vlucht met wat kouder weer dan een stuk of drie vier. En het was al een paar graden beter dan tijdens de eerdere weekenden … op het moederdagweekend na.
Zondagochtend werden de duiven met 10 graden gelost en de temperatuur liep maximaal op naar 16 graden. Ideaal is anders. Verder trokken er wat buien. Sommige duiven die bij ons doorgeschoten waren en terugkwamen uit het Noord(oost)en waren vochtig van zo’n buitje.
De duiven kwamen prima naar huis. Alle onervaren duiven waren nog nooit zover geweest in hun leven en was het pas de tweede keer in de vrachtwagen. Ze kwamen bij ons in het eerste uur net zo goed naar huis of zelfs beter dan bij liefhebbers die ze al verschillende keren hadden mee gehad. Toen er na een uurtje nog twaalf moesten komen, ging het een stuk minder snel. De oudere duiven waren toen al thuis. Dat was logisch met zo’n onervaren ploeg. In de avond moesten er nog vier komen en hiervan waren er maandagochtend al snel twee thuis. De andere twee zijn achter gebleven.
Ben benieuwd hoe het zondag op Roye gaat met een lekkere temperatuur en kopwind.

De Kweek
De kweek verloopt naar wens. De jongen komen goed op. Mooie vaste mest en ze kleuren mooi. De eerste kunnen er na het weekend af. Dan wordt het gelukkig wat rustiger in het oude duivenhok.
De tweede ronde (van de koppels met de overgelegde eieren) is ook al weer uit het ei. De hokken voor de  jonge duiven zullen over een maandje goed bezet zijn.

De 89 met de 255 van Gerrit Veerman

Een aantal koppels
Van de koppels waar we zelf jongen van houden, wil ik er nog een paar voorstellen.
Van Gerrit Veerman hebben we afgelopen winter twee duivinnen gekregen, omdat hij weet dat we een chronisch duivinnen tekort hebben. Deze twee duivinnen hebben om en om tegen twee doffers gestaan. De één is een zoon van Het Veens Blauwtje (dochter Carteus Giant) en beste Bergerac-duif over meerdere jaren (2016-2018). De ander heeft gestaan op een doffer uit het koppel Vader 36e nationaal Barcelona (Ingeteeld naar Miss Europe van Piet Heikamp) met de 61e nationaal Barcelona (van Harry Brundel uit Mariënvelde).
‘De Blauwe 33’ won in 2019 de 53e nationaal Narbonne. Hij is een zoon van de 61e nationaal Barcelona met een ingeteelde doffer van Jo, 1e nationaal Narbonne. Deze doffer staat tegen een halfzus. Deze halfzus is een volle zus van de doffer die tegen de Veerman-duivinnetjes heeft gestaan.
Een andere broer van deze halfzus staat tegen een blauw duivinnetje van Gerrit Veerman van 2019. In deze duivin zit naast het vertrouwde Veerman-soort met het soort van Gerrits plaatsgenoot Martin Vinkenborg.
Tot slot zit er nog een zoon van de 1e nationaal Cahors van onze duivenvriend Piet Westerlaken. Deze late doffer zit tegen een dochter van De Zonsondergang. Deze doffer won de 26e nationaal Bordeaux ZLU (1e van de Fondunie 2000)

Tot Slot
Het lekkere weer komt er aan … eindelijk. Lekkerder voor mens en dier. Gezonde duiven kunnen door het maken van vluchten en trainingen om de deur lekker in forme komen. Liefhebbers die denken dat dit met kou en regen ook kan, komen van een koude kermis thuis.
Rest mij iedereen een goed weekend te wensen en veel plezier met onze gevleugelde renpaarden van het luchtruim !!!