In april schreef ik iets over het reilen en zeilen op het eigen hok. De winter en de kweek. Ik heb toen beloofd wat kweekkoppels voor de stellen. Dat ga ik nu pas doen en ik zal wat vertellen over hoe het seizoen tot nu verloopt.

De Kweek
In februari zijn ‘de kwekers’ gekoppeld. Die kweek verliep goed. We hebben uiteindelijk 42 jongen afgezet. We hebben er in de tussentijd 3 opgeruimd, die zich niet ontwikkelden naar ons zin en een duif is van het hok vertrokken. Er zitten er nu nog 38. Met eentje vliegen we niet, omdat het een kind van onze 18-jarige Carteus Giant is.
De tweede ronde is 10 april gekoppeld. Van deze ronde hebben we 41 jongen afgezet. Eén jong voldeed niet aan de eisen en twee jongen zijn van het hok weg gegaan. Later hebben we er nog 7 bij gezet. Ze vliegen nu lekker rond en er zitten er nog 45 in de tweede afdeling. Tot nu toe zijn we heel blij met de jongen. De eerste ronde is inmiddels 4 maal gelapt tot 30 km. Ze zijn telkens één voor één gelost. Deze methode hebben we van duivenvriend Ben van Holland uit Ede afgekeken. Ze zijn er alle 38 nog. Het water van de jongen wordt 4 maal in de week verzuurd. Ze zijn lekker gezond en hopen dat het zo goed blijft gaan.

Twee koppels behoren tot onze favorieten. Het eerste koppel bestaat uit de 36e nationaal Barcelona 2017 en de 61e nationaal Barcelona 2016. De doffer (36e nationaal) komt uit een doffer van Piet Heikamp (Inteelt Miss Europe) en een kleindochter van Jo (1e nationaal Mont de Marsan). De duivin (61e nationaal) komt van Harry Brundel (Marënvelde).


Het tweede koppel bestaat uit Inteelt Carteus Giant (uit zoon maal dochter) en een dochter van de 6e nationaal en de 59e nationaal Narbonne 2018 van Piet Westerlaken. Deze Narbonne-toppers komen beiden voor 100% uit soort van ons. De Inteelt Carteus Giant is zelf de vader van de 59e nationaal Narbonne. Deze 59e nationaal Narbonne is weer de grootmoeder van de 1e nationaal Cahors van Piet van afgelopen weekend. De vader van Inteelt Carteus Giant (zoon Carteus Giant) won 19 overnachtprijzen en moeder (dochter Carteus Giant) won 11 overnachtprijzen.

Het seizoen
In het begin van het seizoen was het vaak koud en/of nat om in te korven. Twee dingen waar mijn vader en ik een hekel aan hebben. De duiven gaan dan niet mee. Als het doordeweeks een mooie dag was hebben we de duiven zelf gelapt. Ze zijn uiteindelijk een paar keer mee geweest met het karretje van Piet Heikamp en een keer met de kar van Giesbeek (Dirk Altenaar). Het weekend na die vluchten met de kar zouden de overjarige naar een midfondvlucht gaan op zondag (met Brabant 2000). Die zondag gaven ze weer slecht weer op (de vlucht werd uiteindelijk ook afgelast). We besloten toen de overjarige duiven in Hank in te manden. De duiven gingen van 110 km naar 470 km. Een flinke stap !!! We gaan dit in de toekomst vaker doen als het zo uitkomt, want het ging super. Met de jaarlingen zijn we een week later begonnen met een vlucht van 190 km. Ook deze duiven zijn uiteindelijk tweemaal in Hank ingemand, zodat ook de jaarlingen ‘op de rit’ waren. Voor de jaarlingen resten dan alleen nog twee dagfondvluchten en dan zit hun missie er op.
De overjarigen zijn in drie ploegen verdeeld: Pau (5), Agen (19) en Barcelona (3). Pau verliep redelijk met de 203e nationaal en twee prijzen. Drie duiven stelden teleur. Ook van hen hadden we meer verwacht. Twee van deze drie bleven zelfs achter. Agen verliep prima. Vier duiven zaten bij de eerste 91 nationaal en 7 duiven zaten in de prijzen. De eerste duif is de hoofdfoto van dit artikel. 15 duiven kwamen terug van deze pittige vlucht. Op Barcelona vlogen twee duiven prijs. De eerste duif zat 348e nationaal. We waren hier heel tevreden over, want voor deze duiven was het hun eerste Barcelona. Voor die tijd hadden ze nog niet veel gedaan … alleen fris thuiskomen. De bovenste van de lijst, die al wel prijzen had gepakt op zware vluchten bleef helaas achter.
Op dit moment zit er één duif van ons in St. Vincent. Dit was onze eerste duif van Pau. Voor Marseille hebben we er twee of drie. De ploegen voor Narbonne en Perpignan moeten nog worden gevormd.
We zijn tot nu redelijk tevreden over het seizoen, zeker na het loze seizoen van vorig jaar. Hopelijk komen er nog een paar mooie prijzen bij op de laatste vier vluchten.

Ik houd u op de hoogte!