In de vorige column over ‘Op het eigen hok’ heb ik wat verteld over de Wijchense duivendag en wat koppels beschreven die voor kweekduiven moeten doorgaan, maar die dat eigenlijk nog moeten bewijzen. Daar hebben de meeste liefhebbers last van. Het zoeken naar de beste combinaties van duiven met een goede achtergrond is één groot avontuur … als liefhebber een leuk en soms ook spannend avontuur. Wat er van terecht komt, is altijd onduidelijk.
Dit keer wil ik wat vertellen wat we de laatste weken hebben gedaan en wat koppelingen laten zien.

Afgelopen week de vliegers gekoppeld
De koppeldatum stond gepland op 9 april 2020. Voordat het zover was, moest er in één afdeling nog nieuwe broedhokken gemaakt worden. Mijn vader is de timmerman van ons twee, dus die heeft dat vakkundig voor elkaar gekregen (met af en toe een helpende hand van mij … heel af en toe). Dit zijn broedhokken die ooit in een jonge duivenafdeling hebben gezeten, omdat we toen te veel duiven hadden overgehouden. De oplossing moest worden … minder jongen kweken en één afdeling voor de jongen voor de vliegers inrichten. Daar hebben deze broedhokken één seizoen in gezeten. Deze week hebben deze broedhokken de oude broedhokken vervangen. Woensdagmiddag was alles klaar en kon er gekoppeld worden. Komend weekend gaan een paar kweekkoppels uit elkaar, zodat ze een weekje later herkoppeld kunnen worden tegen een andere partner.
De datum van de vliegduiven (9 april) is afgestemd, zodat de duiven van Pau en Agen ZLU daarna makkelijk op een goede stand (10-12 dagen broeden of 5-7 dagen jongen) gezet kunnen worden. Helaas is het in 2020 allemaal anders …

Corona-virus
Sinds halverwege maart zitten we in Nederland in een ‘intelligente lockdown’ vanwege de corona-crisis. Voor ons duivenliefhebbers betekent dat het komend vliegseizoen voorlopig nog niet gestart gaat worden. De verwachtingen zijn, dat dit voor begin juni ook niet gaat gebeuren … als het vliegseizoen 2020 überhaupt gaat starten. We hebben er geen invloed op, dus we moeten afwachten. In de tussentijd mogen onze vliegduiven één jong per koppel grootbrengen en daarna als ze weer op eieren zijn gekomen, gaan we kijken hoe het ervoor staat wat betreft het vliegseizoen. Het is dit jaar niet anders. De gezondheid van de mensen en de druk op de gezondheidszorg is belangrijker.

Kweekkoppels
14 februari hebben we (vader Gerrit en ik … vooral pa) 20 kweekkoppels bij elkaar gezet. De meeste koppels zijn een nieuwe combinatie. Enkele koppels hebben al eerder op elkaar gestaan. Van deze koppels hebben we nakomelingen waar we verwachtingen van hebben … dus nog maar een keer proberen.

Hierbij nog wat koppels … ‘De 700’ van Harry Brundel won een paar jaar terug de 61e nationaal Barcelona. In 2018 stond zij op een ingeteelde doffer van ‘Miss Europe’ (Internationaal Duifkampioen van Piet Heikamp. Drie doffers zitten hiervan nog in het vlieghok. Doffers met pit en een gezonde drang naar huis. Een goede reden om dit koppel weer op elkaar te zetten.
Het volgende koppel (zie hoofdfoto) staat al voor het derde jaar op elkaar. Het waren in het verleden twee topvliegers. De doffer won o.a. de 18e nationaal Narbonne. Zijn moeder won o.a. de 28e nationaal Ruffec en 42e nationaal Bergerac … in de periode dat er op deze vluchten nog tussen de 15.000 en 20.000 duiven meegingen. Deze moeder is ook de moeder van de 3 verschillende regionale duifkampioenen op de meerdaagse fond. De vader van de doffer won zelf ook verschillende prijzen en is zoon van de 6e nationaal St. Vincent. De duivin van dit koppel topvliegers won o.a. de 3e nationaal Narbonne. Zij is een dochter van de Carteus Giant met een dochter van de 1e nationaal Mont de Marsan, Jo. De Carteus Giant is vader van veel toppers en grootvader van nog eens twee super duiven. Hij is vader van o.a. 7e nationaal Cahors, 8e nationaal Perigueux, 11e nationaal Brive, 14e nationaal Limoges en 15e nationaal St. Vincent (allemaal verschillende duiven). Uit dit koppel (3e en 18e nationaal Narbonne) zitten verschillende kinderen op het vlieghok. Twee doffers van 2018 zijn favorieten van ons. Hopelijk mogen ze het snel laten zien.
Het volgende koppel bestaat uit een ingeteelde doffer naar de Carteus Giant. Zijn vader komt uit een zoon met een dochter van de Carteus Giant en zijn moeder is ‘Bella Donna’, 3e nationaal Narbonne en dochter van de Carteus Giant. De duivin die op deze doffer staat komt van Team Vollebregt. De vader van deze duivin komt van Carteus … uit zijn Barcelona-duiven en de moeder van deze duivin komt uit ‘Het Superkoppel’ van Team Vollebregt. Dit koppel wordt gevormd uit ‘Zoon Japanner’ met een duivin uit een kruising tussen Jean Hausoul (vader 5e nationaal Perpignan) met Cas van der Graaf (moeder 5e nationaal Perpignan).
Het laatste koppel van deze editie bestaat Ingeteelde doffer van Jo (1e nationaal Mont de Marsan) met ‘de 3-4-5’ van Koos Steenbeek. ‘De Inteelt Jo-doffer’ komt uit een zoon van ‘Jo’ met een lijnenteelt-duivin van ‘Jo’ (uit zoon ‘Jo’ met een kleindochter (uit een andere zoon) van ‘Jo’. Met deze late doffer van 2015 zijn we sinds 2019 serieus gaan kweken. Met verschillende duivinnen hielden we bijna alle jongen van hem over. Dat is bij zijn huidige duivin een heel ander verhaal. Deze duivin heeft top gevlogen met verschillende mooie prijzen op Agen ZLU en Narbonne, maar de nakweek blijft maar niet over. We dachten: Als het met ‘De Inteelt Jo-doffer’ niet lukt, dan moeten we de moed qua nakweek bij haar maar opgeven. De eerste jongen zien er prachtig uit … maar dat zegt natuurlijk niet veel.

Tot Slot
Ik wil iedereen op het hart drukken: Blijf gezond en geniet tegelijkertijd van uw duiven. Terwijl veel mensen zich vervelen, kunnen wij na de regelmatige korte wandeling of fietstocht en ons werk het duivenhok in om van onze gevleugelde vrienden te genieten. Natuurlijk ook als ze buiten aan het vliegen zijn!
Verder wil ik u vragen serieus naar mijn oproep te kijken, zodat we samen Het Marathonduivenjournaal gevuld houden. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.