Het kweekseizoen is voor de meeste liefhebbers begonnen. Voor veel van ons een spannende periode. Kweken we genoeg goede duiven, zodat de vliegploeg wordt versterkt de komende jaren? Dat is toch uiteindelijk het doel van kweken!?!

Ben je het eens met de laatste stelling hierboven? Zo nee, waarom niet?
We kweken maar zelden goede duiven en laten meestal  jongen grootkomen om de vliegploeg  aan te vullen.

Op welke datum heb je gekoppeld of ga je koppelen?
Rond half maart heb ik de duiven bij elkaar gelaten en  mochten en moesten ze het zelf maar uitzoeken. Ze hadden de kwestie in  2 dagen voor het grootste deel opgelost. Ik heb me er niet mee bemoeid. Veel oude duiven  zochten hun vaste partner weer op, mar er werden ook nieuwe relaties aangeknoopt. Ik heb duiven waar ik niet mee kan of wil vliegen en duiven  die  moeten concoursen. Er zijn  drie afdelingen, een  klein nesthok, een  half vlieghok, in de andere helft zitten vrijgezelle vogels dat wil zeggen, doffers en duivinnen ongekoppeld bij elkaar zonder nest gelegenheid, wel  kunnen de zitvakken  wat groter gemaakt worden door tussenschotjes naar voren te   draaien of klappen.

Hoe kweekkoppels heb je?
Eigenlijk heb ik geen echte kweekkoppels , zoals ik al opmerkte: er zijn duiven waar ik niet mee vlieg

Hoeveel koppels heb je in totaal?
Ongeveer 24 koppels

Uit hoeveel vliegkoppels kweek je jongen voor jezelf?
Hoeveel jongen houd je in totaal voor jezelf?
De jongen die op het hok  geboren  en groot worden zijn voor mij zelf. Ik geef wel eens jongen weg. De eerste ronde  bij mij is bij andere liefhebbers de 2e of 3e … is mijn antwoord op de laatste 2 vragen.

Wat is je favoriete koppel voor de kweek?
Wil je wat meer vertellen over dit koppel … over de prestaties van deze duiven uit het verleden, de prestaties van de nazaten van deze duiven, de afstamming van deze duiven.
Een favoriet kweekkoppel zit er niet onder mijn duivenploegje. Wel heb ik een  duivenechtpaar waar ik erg op gesteld ben, dat ik graag zie, en  dat soms leuke jongen geeft. Hij is de Bonte krachtpatser van 2012 en zij is de Cahorsduivin uit 2009. Hij mag dit jaar naar Barcelona en zij is inmiddels met pensioen De bonte 542 vloog  achterhoedeprijzen van Bergerac, Cahors en St Vincent.  Zijn vader komt uit Veenendaal en heeft in zijn familie een 6e Nat St Vincent en een 1e Nat Mont Marsan in zijn pedrigree. Zijn moeder komt  uit een lijn van de Super 89 van Batenburg gekoppeld aan een nazaat van de autowinnaar van Van Tuyl. De Cahorsduivin vloog als jaarling 2x prijs  van Cahors en de jaren erna 2x bingo op Cahors en ook van Sint Vincent werd ze op tijd afgevlagd. Zij stamt af van een zoon van de reeds vermelde Super  98  x   familie van de al genoemde autowinnaar; soort Lazeroms, Ernest, Hagens

Dank je wel Cor, dat je laat zien dat duivensport ook heel eenvoudig kan zijn.