Het kweekseizoen is voor de meeste liefhebbers begonnen. Voor veel van ons een spannende periode. Kweken we genoeg goede duiven, zodat de vliegploeg wordt versterkt de komende jaren? Dat is toch uiteindelijk het doel van kweken!?!

 1. Ben je het eens met de laatste stelling hierboven? Zo nee, waarom niet?
  Ik ben het eens met de stelling. Het doel van kweken is uiteindelijk altijd versterking van het vlieghok. Maar soms is een koppeling bedoeld om lijnen vast te leggen doormiddel van lijnenteelt/inteelt. In deze gevallen worden er vaak kwekers gekweekt in plaats van directe vliegduiven. Deze nieuwe kwekers worden wel vliegers uit gekweekt, dus het einddoel is altijd versterking van het vlieghok.
 1. Op welke datum heb je gekoppeld?
  De kwekers zijn gekoppeld op tweede kerstdag. De eerste ronde is verhuist naar Frankrijk. Tijdens het schrijven op 28 maart, zijn de meeste kwekers net op hun derde ronde eieren. De jaarling vliegers zijn gekoppeld op 19 maart, de oude vliegers op 21 maart. Ik wil wat overleggen van de oude vliegers naar de jaarlingen, de jaarlingen hebben iets langer nodig om te koppelen. De oude koppels heb ik precies hetzelfde gelaten. Vandaag heeft een oude duivin het laatste ei gelegd. Alle 30 koppels zitten momenteel op eieren, ik ben zeer tevreden met het verloop!
 1. Hoe kweekkoppels heb je?
  Ik heb momenteel 9 kweekkoppels, maar dit fluctueert elk jaar nogal. Ik heb 3 bewezen kweekdoffers en 4 bewezen kweekduivinnen, hier is dus zeker nog ruimte voor verbetering!
 1. Hoeveel koppels heb je in totaal?
  Ik heb op dit moment 30 vliegkoppels, veel te veel! We proberen dit zeker voor volgend seizoen te reduceren. Maar dit jaar gaat Pa met duivinnen vliegen, dus we hopen een kritische selectie te kunnen maken.
 1. Uit hoeveel vliegkoppels kweek je jongen voor jezelf?
  Van de 30 koppels behoud ik uit 6 ‘oude’ koppels de jongen zelf.
 1. Uit hoeveel vliegkoppels kweek je jongen voor jezelf?
 2. Hoeveel jongen houd je voor jezelf van de 1e ronde?
  Ik houd dit jaar geen enkel jong zelf. Aangezien ik 30 oude koppels heb, heb ik ruimte gebrek. De jonge duiven afdeling is dit jaar ingericht als jaarlingen – doffers afdeling. Mijn jongen gaan naar de buurman die globaal zo’n 200 meter verderop woont. Hij speelt zij voor mij in, een luxe! Aan het eind van het seizoen kan ik eventueel overwennen waar ik belang bij heb/ waar ruimte voor is.
 1. Wat is je favoriete koppel voor de kweek?
  In dit geval wil ik graag het koppel van mijn vader introduceren. We hebben het er samen vaak over. Hij heeft er blindelings vertrouwen in. In drie kweekjaren hebben ze 1 bruikbare duif afgeleverd die als jaarling de 21e NPO Albi speelt. Helaas is hij afgelopen seizoen verspeelt. Momenteel heb ik drie jaarlingen lopen uit het koppel, 1 doffer en 2 duivinnen. Het zijn juwelen om te zien, maar dit jaar zouden we graag zien dat 1 van de 3 een top 20 in de afdeling vliegt, zodat we vertrouwen kunnen houden in dit koppel.
 1. Wil je wat meer vertellen over dit koppel … over de prestaties van deze duiven uit het verleden, de prestaties van de nazaten van deze duiven, de afstamming van deze duiven. De doffer van dit koppel, de 322 is een kleinzoon van de topper ‘de St. Vincent’ van J. Keun uit Donderen. Deze doffer speelde een onder andere een 3e, een 10e en een 11e nationaal St. Vincent, fenomenaal. Wij hebben via allerlei duiven veel te danken aan de St Vincent, die we in bijna alle stambomen bij ons wel terug vinden. De moeder van de 322 is ‘het oude bontje’. Dit was een topkweker bij Inge Meerkerk, Zuidland. Deze duivin is sinds eind 2015 ook in mijn bezit. Ik heb helaas niet alle feiten zwart op wit, maar het oude bontje is moeder van 4 verschillende top 50. Nationaal duiven waaronder een 6e Maar zeker van nog meer prestaties wat ik helaas niet kan achterhalen. Aan vaderskant zien we bekende Jellema’s zoals de Bergerac doffer, de Saffier, Hellas en Dide. Deze doffer is vader van de 21e NPO Albi 2016. Zijn zus is moeder van mijn 12e NPO Bergerac ’15 en tevens van een teletekstnotering op dagfondvlucht Sens. Een andere zus van de 322 is oma van mijn ‘Slagschip’ die in 2016 de eerste NPO op Perigueux speelde. Leuke familie!
  De duivin van dit koppel is een sterke, grote blauwe duivin, de 338. Ze is een 50% Jellema, 50% Gebr. Limburg, wellicht geïnspireerd op de successen van Beens. De 338 is moeder van de 21e NPO Albi 2016. Verder heb ik nog geen glorieuze verhalen van haar of haar familie, ik hoop dat hier na 2018 verandering in komt. Momenteel ligt bij het koppel een bloedmooie blauwe…
  De 338 haar vader is een inteelt op het fondkoppel van Jellema (De Bergerac doffer x de Blauwe dame. Aan moederskant zien we dat de 338 een achterkleinkind is van de wereldberoemde Super v. Geel. Tevens zien we twee keer de Rode Marathon terugkomen. Overigens heb ik zowel de 322 als de 338 verkregen van J. Keun uit  Donderen die helaas al enkele jaren geleden gestopt is met de sport. Maar toch zijn zowel mijn vader als ik hem nog steeds erg dankbaar voor de input die hij ons heeft gegeven.

Dank je, Fabian … Johan en Fabian veel succes het komende seizoen !!!