Het kweekseizoen is voor de meeste liefhebbers begonnen. Voor veel van ons een spannende periode. Kweken we genoeg goede duiven, zodat de vliegploeg wordt versterkt de komende jaren? Dat is toch uiteindelijk het doel van kweken!?! 

 Ben je het eens met de laatste stelling hierboven? Zo nee, waarom niet? Eens met de stelling.

Op welke datum heb je gekoppeld of ga je koppelen? Mijn duiven zijn half december reeds gekoppeld voor de eerste ronde. In tegenstelling tot veel marathon spelers koppel ik vroeg omdat ik mijn jonge duiven graag wil spelen op de jonge duivenvluchten. Resultaten uit het verleden hebben we geleerd dat jonge duiven welke gespeeld zijn op de jonge duiven vluchten in plaats van op de natour als jaarling minder gemakkelijk verloren gaan.

Hoe kweekkoppels heb je? Momenteel heb ik 20 kweekkoppel, de bedoeling is om dit de komende jaren weer wat af te bouwen tot 12 tot 16 en dan meer te fokken uit de vliegduiven.

Hoeveel koppels heb je in totaal? Voor 2018 heb ik 20 kweekkoppels en 26 vliegkoppels bevolken momenteel de hokken in Terheijden.

Uit hoeveel vliegkoppels kweek je jongen voor jezelf? In 2018 heb ik slechts uit 2 koppels van de vliegduiven zelf gefokt, onder de overige vliegkoppels zijn eieren van de kweekduiven geplaatst.

Hoeveel jongen houd je voor jezelf van de 1e ronde? Allemaal en ook van de tweede ronde worden alle jonge duiven behouden voor het eigen vlieghok.

Hoeveel jongen houd je in totaal voor jezelf? Ik probeer ongeveer 70 tot 80 jongen voor eigen gebruik te spenen

Wat is je favoriete koppel voor de kweek? Voor 2018 is het koppel  “Mika” x “Vienna II” weer samen gezet en dat behoort dan ook tot een van mijn favoriete koppels voor 2018.

Wil je wat meer vertellen over dit koppel … over de prestaties van deze duiven uit het verleden, de prestaties van de nazaten van deze duiven, de afstamming van deze duiven. In 2015 is dit koppel voor het eerst samengezet op de hokken van Ad van Dongen in Terheijden. Hij fokte er de 095 en de 102 uit. Welke uiteindelijk de namen “Adonis” en “Neo” zouden krijgen. “Adonis” werd in 2016 de 4e beste jaarling in de PIPA ranking en “Neo” werd in 2017 5e Nationaal duifkampioen NPO/WHZB. Omdat de vrouw van Ad van Dongen helaas ernstig ziek is zijn de “Mika” en de “Vienna II” eind 2015 terug gekomen naar mijn hok. Na de topprestaties van hun eerste kinderen is het koppel opnieuw samen gezet.
Zowel “Mika” als “Vienna II” zijn gefokt bij mij in Breda uit mijn kweekkoppels. Zo is “Mika” een zoon van “Kian” die een 1e NPO Tarbes won op een loodzware editie. “Kian” zat gekoppeld tegen “Josje” wat een samenkweek was tussen “Zwart goud” van Jelle Jellema en mijn “Golden Future”.
“Vienna II” (zie hoofdfoto), is een dochter van “Eros” een topkweker in 2e generatie en broer van de “Olympic Zara” van Mark vd Berg.  Van moederszijde komt “Vienna II” uit “Mañana” welke weer een halfzus is van de 1e Nat Cahors en dochter van de “Narbonne”, 1e Nat Narbonne bij Hugo Batenburg.

Een prachtig koppel, Frank. Dank voor je bijdrage en succes in het komend vliegseizoen