Als het vliegseizoen voor de oude duiven is geëindigd dan zijn we meestal nog een paar maanden bezig met het africhten van de jongen. Omdat het dit jaar zo lang zacht weer bleef, zijn we daar mee doorgegaan tot het bijna november was. Dan vinden wij het ook wel genoeg. Het winterseizoen is dan gelukkig nog lang genoeg, om alles voor het volgende seizoen weer op een rijtje te krijgen. We koppelen meestal rond 10 april alle koppels tegelijk. Met deze methode gaat het kweekseizoen langzaam over in het vliegseizoen.
De activiteiten in de winter
De winter komen we altijd wel door. Het is geen periode van verveling. Ik ben heel wat uren per week bezig met de voorbereidingen van de veiling van Het Marathonduivenjournaal. Ook de afwikkeling vergt wat tijd. Afgezien van het feit dat ik het leuk vind om te doen, vind ik het ook heel intensief. In korte tijd moet er veel gebeuren. Het positieve wint het altijd van de drukte.
Naast deze hele grote veiling bereid ik enkele veilingen van particulieren voor. Dit zijn minder duiven en dat is heel overzichtelijk. De laatste van dit winterseizoen was de veiling van onze eigen zomerjongen. Deze veiling verliep goed. De opbrengst was hoger dan verwacht. We leven immers in een tijd van hoge inflatie, wat betekent dat de prijzen de pan uit lijken te rijzen. Ook de kosten van duivenhouden stijgen vele malen sterker als wat we de laatste tientallen jaren gewend zijn. Daarom was de opbrengst van onze veiling heel goed. We hopen bovenal dat de kopers in de komende jaren veel plezier krijgen van hun aankopen. Over de jongen, die inmiddels allemaal bij de kopers zijn, hebben we geen klachten gekregen. Tevredenheid overheerst aan alle kanten.
Feestjes
Een feestganger ben ik niet. De huldigingen van de verschillende organisaties zoek ik niet speciaal op. Normaal ga ik alleen naar de feesten van de Marathon Noord en de Fondunie 2000. De laatste heb ik helaas niet kunnen bezoeken, omdat mijn schoonmoeder de mooie leeftijd van 75 jaar had bereikt op dezelfde dag. Op de feestmiddag van Marathon Noord heb ik verschillende liefhebbers kunnen spreken. Dat is altijd leuk.
Afgelopen weekend ben ik met mijn duivenvriend Piet naar de feestavond van de Superfondclub GOU geweest. Wij (pa en ik) zijn daar zelf geen lid van, omdat we (nog) onderdeel zijn van de Afdeling 7. Piet had graag gezelschap en ik was in de gelegenheid om mee te kunnen gaan. Het was een goed georganiseerd feest bij de GOU. Ik heb gezellig kunnen babbelen met onze tafelgenoten uit Opheusen en met mijn goede duivenkennis Gerard. Verder sprak ik nog even met Ineke, die in het verleden nog weleens een stukje schreef voor ons Marathonduivenjournaal. Helaas lukt het haar door verschillende omstandigheden op het moment niet om dit te doen. Daar heb ik alle respect voor.
Deze avond was als niet feestganger bepaald geen straf.
De komende kweek
Rond 10 april koppelen we al onze duiven … kwekers en vliegers. Een maand eerder koppelen we wat kweekkoppels om jongen te kunnen schenken aan enkele bevriende liefhebbers en een kwartet voor de Golden Classic Marathon van Hendrik Ido Ambacht. De jongen van deze koppels zullen worden grootgemaakt door wat koppels jaarlingen. Zodat de betere kwekers weer omgekoppeld kunnen worden voor onze eigen ronde. Wij hebben de voorkeur om kweekduiven tegen vliegduiven te koppelen. Dat heeft in het vliegseizoen voordelen.
Welke koppels we gaan koppelen, zal ik u laten lezen in de volgende columns.
Voor u allemaal ook een goed kweekseizoen gewenst!
Recente reacties