Morgen staat er 1 maart 2024 op de kalender. Vandaag is het een bijzondere dag … 29 februari … schrikkeldag. Op het journaal is het zelfs een item. ZZP-ers kunnen een dag meer declareren in 2024. 11.000 Nederlanders vieren hun verjaardag weer eens op hun geboortedag. Dat geldt ook voor Anton van Oort, die zegt 15 jaar te zijn geworden vandaag. Verder is het een dag zoals velen deze winter, zacht weer en grijs met regen.
De meeste marathonduivenliefhebbers doen, wat de kweek betreft, nog steeds rustig aan. Al beginnen de voorbereidingen al wel: Koppelen op papier en het hok klaarmaken. Mijn vader en ik hebben 13 koppels gezet met diverse doeleinden. De vroege kwekers onder ons zitten al met jongen en brengen zo langzamerhand hun vliegers weer in de ruststand of ze blijven er voorlopig in. Zo doet iedereen dat op zijn eigen manier. Volgens sommige wijsneuzen zijn er veel wegen die naar Rome leiden. Dat is wat betreft de kweek zeker zo, als je kijkt wanneer er gekweekt kan worden. Er zijn kampioenen die dat zeer vroeg doen en ook kampioenen die dat heel laat doen en alles er tussenin.
Wijchense duivendag
Afgelopen zaterdag hadden we de Wijchense duivendag bij Pieter Guelen. Een gezellige dag met ongeveer 20 liefhebbers, die al 20 jaar samenkomen om ervaringen met elkaar te delen. Het voordeel van deze liefhebbers is dat ze hun sporen hebben verdiend en wat andere liefhebbers ook vertellen hoe ze tot hun successen zijn gekomen, ze zullen hun eigen zienswijze niet drastisch gaan veranderen. Ze zullen, wat bij ze past, misschien ‘hun systeem’ een beetje bijschaven.
Ontnuchterend zijn de opmerkingen van de inmiddels 96-jarige nestor Jan Ernest. Hij houdt het zijn hele leven (en die is lang) al simpel. Een paar ontnuchterende opmerkingen van deze legende op een rijtje:
- Ik voer het hele jaar de vier seizoenen-mengeling
- Teveel voeren zit een duif alleen maar in de weg, als ze moeten presteren
- Goed maal goed. Uit goede duiven komen zelden goede … ze komen vaak uit een broer of kind
- Waarom een heel hok kuren, als er één besmet is. Ik kom uit een nest van 10 en als er één ziek was, kreeg de rest ook niets
Natuurlijk zijn het opmerkingen waar je over kunt discussiëren, maar we zoeken het als duivenmelkers vaak in onbelangrijke dingen. Als je het vooral simpel houdt, dan kun je er een keer iets aan toevoegen wat op jouw hok goed werkt. Het moet geen brij worden van veel loze theorieën.
Het gezond houden van de duiven was ook een thema wat we samen hebben besproken. Controle bij een dierenarts werd door een aantal liefhebbers met regelmaat gedaan. Eén van de grootste kampioenen van het gezelschap deed dat alleen als hij het écht niet vertrouwde. Het werkt op deze manier bij hem, want hij en zijn zoon spelen waanzinnig goed met hun duiven. Er was ook een liefhebber die een paar bruikbare tips gaf over natuurproducten die de ziektes helpen buiten de deur te houden.
Op het laatst hebben we wat duiven ‘gekeurd’ die door verschillende liefhebbers waren meegenomen. De duiven waren van een hoog niveau. Ze zaten goed in elkaar qua karkas en hadden een zachte pluim. Sommige hadden goede spieren (te voelen langs het borstbeen) en de oogkleur was zeer gevarieerd van staalogen tot mooie kastanjebruine ogen. Wat mij opviel was een duif, waarvan ik wist dat ze een vroege prijs had gewonnen als jaarling op een ZLU-vlucht. Deze duif had een flets oog, wat niet bepaald aanspreekt. Verder zag ze er boven gemiddeld goed uit. Omdat ik zo’n oog nog nooit heb gezien op het eigen hok, spreekt zo’n duif je op dat gebied niet direct aan en dat is dan niet terecht.
Er zit tussen de liefhebbers ook een keurmeester in opleiding. Aan hem werd gevraagd wat hem opviel tijdens het keuren. Hij vertelde dat verreweg de meeste goed vliegende duiven geen sterke rug hebben. Met een goede stevige rug, die de volle punten krijgt op een tentoonstelling kan een duif dus niet heel goed presteren, was de conclusie.
Dat zijn wel leuke dingen om met elkaar te concluderen. Al met al was er naast de gezelligheid en de geweldige zorgen van gastheer en gastvrouw ook genoeg stof tot nadenken als het gaat om de begeleiding, verzorging en selectie van onze duiven. Dit zijn goede bijeenkomsten voor het ‘stille seizoen’.
In een volgende column zal ik wat koppels voorstellen, waarvan nu de duivinnen hebben gelegd
P.S. De foto’s zijn gemaakt in de laatste 7 edities
Recente reacties