Er staat al weer ruim een maand 2024 op de kalender. Januari vloog zoals ieder jaar weer zo voorbij. De meeste marathonduivenliefhebbers doen, wat de kweek betreft, rustig aan en daar horen mijn vader en ik ook bij. Er zijn ook liefhebbers die eerder koppelen en die hebben dat nu al gedaan. Hierbij zitten liefhebbers die al jongen hebben. De liefhebbers die nog niet gekoppeld hebben, hebben de tijd om na te denken over het samenstellen van de koppels. Verder is de winterperiode de tijd om de kampioenen te huldigen. Ere wie ere toekomt. Voor de meesten een kroon op het seizoen. Voor anderen een verplicht nummer. Verder vul ik mijn vrije tijd met het begeleiden van verschillende veilingen en in het bijzonder de veiling voor Het Marathonduivenjournaal.

Kampioenenhuldigingen
Zelf ben ik geen groot liefhebber van kampioenenhuldigingen. Een afkeer heb ik er ook niet van. Ik vind het zeker wel gezellig, maar de drukte van meer dan honderd kwekkende ‘melkers’ moet ik in de nacht verwerken. Gelukkig zijn ze meestal op vrijdag of zaterdag dus heb ik de rest van het weekend de tijd om weer ‘in de plooi’ te komen.
De eerste feestavond deze winter was van ons Nationaal Inkorfcentrum in Randwijk. De organisatie had het goed voor elkaar: leuke prijzen en heerlijk eten (vers gebakken snacks uit een snackkar … een aanrader voor andere kleine gezelschappen).
In oktober is de altijd goed gestroomlijnde feestmiddag van Marathon Noord in De Kruisberg in Doetinchem. Voor dit samenspel maak ik enkele verslagen voor het kampioenenboek. Met veel deelnemers en bestuurders is in de loop van de jaren een leuke band opgebouwd. Tijdens deze middag heb je altijd leuke gesprekken en soms kom je met liefhebbers in gesprek die je niet eerder hebt gesproken. Kortom een middag om met veel zin naar toe te gaan.
In november staat de feestmiddag en -avond op het programma van de Fondunie 2000 in de agenda. Dit grote samenspel brengt de liefhebbers van de Internationale vluchten van de Afdeling 6 t/m 11 (en het Noordelijk deel van Afdeling 5) samen. De laatste twee jaar is dit feest met lekker eten bij Moeke in Nijkerk. Henk Wegh en zijn team organiseert het goed en strak en de kampioenen worden op een waardige manier door Raymond Schalkwijk gehuldigd.

In januari is de Sterrenshow van de ZLU in Geleen. Voor de organisatie van dit feest heb ik zeker ook bewondering. De eerste 25 liefhebbers van elke vlucht krijgen een mooie bokaal en dat naast diverse kampioenschappen, die een mooie kristallen vaas of schaal opleveren. Dit vergt een strak tijdsschema en liefhebbers die zonder treuzelen naar het podium gaan om hun prijs op te halen. Dat gebeurt ieder jaar weer op een goede manier. Hier hebben wij een vaasje opgehaald die onze ‘Rode 391’ heeft gewonnen op St. Vincent.
Verder mogen en willen we de kampioenenhuldiging van onze vereniging in januari niet overslaan. De Generaal Kampioenen van onze club zijn drie, voor duivenliefhebbers, jonge gasten die met veel enthousiasme alle vluchten van het programma spelen. Ik hoop voor hen dat er volgend jaar betere concurrentie is. Dat houd hen scherp.

Veilingen
De trouwe lezers van onze site weten dat ik in de winter liefhebbers help met ‘het optuigen’ van veilingen van zomerjongen. Hier zat dit jaar een Totale Verkoop bij van Wim Gielen uit Breda. Een veiling die een groot succes werd. Dat kon eigenlijk niet anders gezien de kwaliteit wat aangeboden werd.
Verder heb ik de veilingen van Team Pieper en van onszelf beschreven. De laatste veiling waar ik mijn bijdrage aan heb mogen verlenen start dit weekend en is van de Nationaal Kampioen van de Marathonvluchten, Gerard Griffioen uit Zevenhoven. Deze veilingen staan of hebben op Duivennet gestaan.
Dit veilingseizoen had ik sinds jaren geen veiling van Gerrit Veerman. Door zijn gezondheid moest hij dit jaar overslaan. We hopen dat hij er volgend jaar weer bij is. Door hem ben ik in deze materie gebleven en daar ben ik blij mee en Gerrit dankbaar.

Ik wens iedereen een goede kweek toe en veel plezier met de voorbereidingen!