Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnevlucht van de Middaglossing, St. Vincent. Het was een editie die niet bepaald gemiddeld genoemd kan worden. Harde wind schuin achter op de staart en af en toe een fikse bui maakte het voor de duiven lastig om thuis te komen. Zeker als je meeneemt dat het tijdstip van thuiskomst midden in de nacht zou moeten zijn, gezien de omstandigheden. De duiven die in de kop van de uitslag staan, hebben een goed ori├źntatievermogen. Dit werkt bij deze kopvliegers ook in het donker. Van heel Nederland zijn Jo van Schijndel en znn uit Geffen de eigenaar van de snelste duif. Zij klokten hun winnende duif om 1.31 uur op een afstand van 1.030 km. De NFO-berekening komt dan uit op een snelheid van 2.587 mpm. Dat is omgerekend een halfuurtje sneller dan de 2e snelste duif van Lucas Vokurka uit Lekkerkerk, die de winnaar van sector 2 is. De winnaar van sector 3, Marcel van de Hoef uit Baarn, had nationaal de derde snelste duif.

St. Vincent sector 2
In de twee Hollandse provincies werden door 361 marathonduivenliefhebbers 2.413 duiven ingekorfd. Deze duiven werden op zaterdagmiddag gelost om 14 uur. De snelste duif werd geconstateerd om 1.44 uur in het Zuid Hollandse Lekkerkerk bij Lucas Vokurka. Zijn duif heeft een afstand van 1.020 km in een rechte lijn. De winnende snelheid kwam hiermee op 2.514 mpm. Hij had een ruime voorsprong op de nummer twee van N. Keijzer uit Delft. Het brons ging naar Ad Fortuin uit Strijen, die 6 duiven bij de eerste 30 draaide. De Top 10:
1. Lucas Vokurka, Lekkerkerk
2. N. Keijzer, Delft
3. Ad Fortuin, Strijen
4. Ad Fortuin, Strijen
5. Nico Konijn, Alkmaar
6. Ad Fortuin, Strijen
7. Henk Bos, Purmerend
8. G.H.J. Bijenhof, Middenmeer
9. Theo Wijfjes, Nieuwveen
10. Th. B. W. Renting, Westzaan
N. Keijzer uit Delft had 75% prijs met 4 duiven mee. Henk Bos uit Purmerend had ook 75% prijs met 8 duiven mee. Leen Stout uit Groot Ammers staat op de plaatsen 12 en 21 en heeft met 4 duiven mee 100% prijs. C.N.J. Half uit Heemskerk had er ook 3 van de 4 in de prijzen en begint op plaats 40. Ineke van der Rhee uit Alblasserdam staat een plaatsje lager en heeft 4 van haar 5 St. Vincenters in de prijzen.

St. Vincent sector 3
In Midden en Oost Nederland werden door 526 marathonduivenliefhebbers 3.023 duiven ingekorfd. Deze duiven werden landelijk op zaterdagmiddag gelost om 14 uur. De snelste duif werd geconstateerd om 2.36 uur in het Gooi, in Baarn, bij Marcel van de Hoef. Zijn duif heeft een afstand van 1.070 km in een rechte lijn. De winnende snelheid kwam hiermee op 2.456 mpm. Hij had een gemiddelde voorsprong op de nummer twee van Bep Timmer uit Tiel. Het brons ging naar onze topper uit De Bilt, Koos Steenbeek uit De Bilt, die ook zijn tweede duif in de Top 10 pakte. De Top 10:
1. Marcel van de Hoef, Baarn
2. B. Timmer, Tiel
3. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
4. Mark van den Berg, IJsselmuiden
5. Team Polman, Beek
6. Martijn en Stijn Willemsen, Doetinchem
7. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
8. Harold Zwiers, Den Ham
9. Frans Peter Brukman, Soest
10. Simon Huisman, Eemnes
Bep Timmer uit Tiel had 6 duiven mee en wint hiermee 5 prijzen. Mark van den Berg uit IJsselmuiden had 7 duiven mee gedaan en slechts 1 duif miste. Frans Peter Brukman uit Soest deed 3 duiven mee en alle drie staan in de uitslag. 100%! Comb. In den Bosch uit Weurt won de 12e nationaal en heeft met 4 duiven mee 75% prijs. Voor Twente-supporter Benno Kastelein was St. Vincent een klein eerbetoon aan Johan Cruijff. Naast zijn duif in de kop van de uitslag had hij 75% prijs met 12 duiven mee. Trouwe lezer Martien van Houten uit IJsselstein behaalde ook 75% maar dan met 4 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plaats 17. Nico Jan Koenders had eveneens het prijspercentage van 75% met 8 duiven mee. Hij start op plaats 27. J.H. Spaan uit Kampen deed een duo mee en beide wonnen prijs. De eerste duif stond op een hele nette 45e plaats. Siem en Karst Kolk uit Genemuiden beginnen op plaats 52. Ze hadden 7 duiven ingemand en slechts 1 hiervan staat niet op de uitslag. Bert Eikelboom deed 2 duiven mee, die beiden op de uitslag staan. De eerste op plaats 56.

St. Vincent sector 4
In het Noorden van Nederland werden door 193 liefhebbers 1.081 duiven ingekorfd. Deze duiven werden landelijk op zaterdagmiddag gelost om 14 uur. De snelste duif werd geconstateerd om 4.49 uur op het voormalig eiland Urk bij Piet Bakker. Zijn duif heeft een afstand van 1.125 km in een rechte lijn. De winnende snelheid kwam hiermee op 2.193 mpm. Hij had een voorsprong van 33 mpm op de nummer twee van SJ Grouwstra uit Staveren. De derde plaats ging naar R. Echten uit Zuidwolde. De Top 10:
1. Piet Bakker, Urk
2. SJ Grouwstra, Staveren
3. R. Echten, Zuidwolde
4. Comb. Abbink, Emmer-Compascuum
5. A. de Jong, Oldeberkoop
6. Klaas Buwalda, Sexbierum
7. Jaap Mazee, Ens
8. Hamersma & zn, Berlikum
9. C.A. vd Ham, Ter Apelkanaal
10. Jan Broersma, Roodeschool
R. Echten heeft 3 van zijn 4 St. Vincenters in de prijzen. Jaap Mazee heeft een dubbele score (6 van de 8) en ook 75%. Gerrit de Boer uit Warns deed 7 duiven mee en wint 6 prijzen. Hij start met de 15e prijs.

Dit was het weekend van St. Vincent. Volgende week de start van het Internationale programma met Pau. Tot dan!