Afgelopen weekend was een rustig weekend. Niet alleen omdat Marseille op donderdag al gelost was en vrijdag de prijzen verdiend waren. Maar vooral omdat Marseille de enige marathonvlucht was dit weekend. De lossing op donderdagochtend om 7 uur was een goede zet van de Belgische organisatoren. Het weer was op donderdag en vrijdag het beste en de nakomers konden op zaterdag ook nog prima thuiskomen qua weer.
De nationale winnaars van Marseille waren ook de Internationale winnaars. In Nederland hadden deze winnaars een grote voorsprong. Een voorsprong die op Marseille heel goed kan. De duiven hebben namelijk tal van keuzes om hun weg naar Nederland te vinden. De ene route is nu eenmaal veel langer dan de andere. Op Marseille komt het vaker voor dat er duiven ver voor de meute het thuisfront halen. Kijk bijvoorbeeld naar de uitslag van 2015 waar drie duiven met een grote voorsprong op de rest de nationale uitslag domineren. Duiven die hebben gekozen voor ‘de slimme route’. In 2021 was het er één in Nederland met zo’n slimme route. Internationaal waren dat er meer en was het verschil met de nummer twee niet zo groot. De controle door Afdeling Limburg bevestigt dit verhaal. De duif had een inspanning geleverd. Een inspanning die hoort bij een winnende duif. Een hele normale winnaar, een duif die een puike prestatie heeft geleverd, waar geen ander aan kon tippen.

Nationaal Marseille ZLU
Om kwart voor 8 in de avond werd de winnende duif in Berg en Terblijt geklokt op een afstand van 845 km. De winnende snelheid van de winnende duif van vader en zoon De Bresser komt hiermee op 1.105 mpm. De nummer twee viel in Bunnik bij Jurrian van Amerongen om kwart voor zes vrijdagochtend. De nummer drie is eigendom van Jan Polder uit Middelharnis. De top drie is dus mooi verspreid over het land. De Top 10:
1. Comb. de Bresser, Berg en Terblijt
2. Jurrian van Amerongen, Bunnik
3. Jan Polder, Middelharnis
4. Daan Besseling, Tilburg
5. Y. van Briel, Meeswijk
6. Wil Boonen, Buggenum
7. Comb. Kroon-Erren, Zelderheide
8. W. Kicken en zn, Simpelveld
9. Frank Zwiers, Terheijden
10. Gebr. van de Weerdt, Meerssen
Comb. de Bresser had 3 duiven mee en 2 prijzen. H. Zegers uit Sluiskil had 3 duiven mee en twee prijzen (22e en 61e). Rogier Nijs uit Tegelen had 7 duiven mee. 5 duiven wonnen prijs, beginnend met de 38e. Comb. van Baal uit Oud Gastel beginnen met de 41e prijs en hebben met 4 duiven mee 75% prijs. Op de 46e plaats begint Angelo van der Veeken uit Clinge. Hij heeft 2 van zijn 3 duiven in de prijzen. Nico Pronk uit Mill had 4 duiven mee naar Marseille. Het complete kwartet zat in de prijzen. De eerste drie wonnen de volgende prijzen: 48, 113 en 186. Anne van der Bijl jr. uit Woerden deed 6 duiven naar Marseille. 5 hiervan wonnen prijs. De eerste op plaats 50. Martha van Geel uit Nieuw Vossemeer had 14 Marseille-gangers. 10 wonnen er prijs: 51, 52 en 80 waren de plaatsen van de eerste 2. Raoul Bouland uit Wateringen begon met de 60e prijs. 4 van zijn 6 duiven hadden prijs. Chris Paauwe uit Kruiningen heeft 5 van de 7 duiven in de prijzen. Zijn eerste duif bezet de 76e plaats. Jaap Koese uit Sommelsdijk heeft een 100% score met 7 duiven mee. De eerste twee staan op de plaatsen 78 en 117. Albert Poulisse uit Kerkdriel begint met de 86e prijs en heeft 7 van de 8 duiven in de prijzen. Een plaats na hem staat Team Roording Fond uit Zutphen. Zij hadden 1 duif mee … 100%.

Er resten ons nog twee weekenden met marathonvluchten. Ik wens iedereen daarvoor heel veel succes en hopelijk kan iedereen met een mooie uitslag het duivenseizoen afsluiten !!!