Ruim de meerderheid van de marathonvluchten van het seizoen 2019 is inmiddels geschiedenis. Afgelopen weekend was een rustig weekend als je kijkt naar het aantal vluchten en het aantal marathonduiven die onderweg naar huis werden gestuurd. Alleen de ruim 2.700 duiven van Marseille kozen hun weg naar Nederland. Alleen deze ZLU-vlucht stond op het programma. Het NPO-programma lag een weekje stil. De 2.735 duiven van 545 deelnemers werden om 6.35 uur gelost in Marseille. Door een windje veelal uit zuidelijke richting hadden de duiven het niet bijzonder zwaar. Dit is een uniek gebeuren de laatste 2 seizoenen. Voor het eerst sinds het seizoen 2017 werden er relatief veel duiven geklokt op de lossingsdag. Voor de duiven ook weleens lekker. Nietwaar?

Marseille ZLU
De 2.735 duiven zijn gelost in de vroege ochtend, 6.35 uur, wat voor Marseille een goede traditie is. De snelste duif van het concours viel in Buggenum bij de sterke speler Wil Boonen. Hij had een geweldig weekend, want hij had o.a. ook de 3e en de 30e en 81e met 19 duiven mee. Hij klokte zijn winnende duif om 18.47 uur op een afstand van 883 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.205 mpm. Tussen de eerste twee duiven van Wil zit Jan Polder uit Middelharnis. Zijn winnaar van het zilver maakte een snelheid van 1.191 mpm. Jan had zijn tweede duif (van zijn 10 Marseille-duiven) op plaats 20 en had dus ook een lekker weekend. Dat had ook Henri Wittens uit Den Bosch met de 4e en 5e plaats nationaal. Henri had 4 duiven mee en ook zijn derde nog ruim in de prijzen op plaats 300.
De Top 10:
1. Wil Boonen, Buggenum
2. Jan Polder, Middelharnis
3. Wil Boonen, Buggenum
4. Henri Wittens, ’s-Hertogenbosch
5. Henri Wittens, ’s-Hertogenbosch
6. H. Looys, Kerkrade
7. H.C.J.G. Peters, Panheel
8. H. Joosten, Grathem
9. Theo Daalmans, Elsloo
10. Zegers-Bruggeman, Kapelle
Zegers-Bruggeman hadden 4 duiven mee en 3 prijzen. J.W. van Gils uit Oosterhout begon op plaats 13. Hij had 80% prijs met 5 duiven mee. Paulssen en zn uit Roosteren had vorige week al een goede week op St. Vincent. Ook over Marseille kunnen ze tevreden zijn met 7 van de 10 duiven in de prijzen. De eerste duiven verdienden de 31e en 69e prijs. J. Pansters uit Belfeld had dit keer 100% prijs met 2 duiven mee. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 32. Jan Janssen uit Groesbeek begint op plaats 35. Hij had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Geert Tiemes uit Didam had ook 100% prijs met 2 duiven mee. Zijn eerste duif won prijs 36. Tot slot nog een topper met 100% prijs: Michael Schmell uit Huckelhoven. Hij had 4 duiven mee en begon met de prijzen 52 en 63 en dus alle vier zijn duiven in de prijzen.

Nog twee weekenden te gaan voor de marathonduivenliefhebbers. Veel succes met de voorbereidingen voor de laatste loodjes en vooral veel plezier … ook al kost het misschien wat extra moeite met deze temperatuur. Tot volgende week !!!