We hebben het weekend van de sneltreinvluchten achter de rug. Dit was het weekend van Bordeaux (voor sector 1 en 2) en Perigueux (sector 3 en 4). Deze vluchten werden vrijdagmiddag om 3 uur en half 4 gelost. Door de zuidelijke wind was de verwachting dat er in de nacht volop duiven zouden gaan vallen. De duiven zijn bij het invallen van de duisternis niet moe … dus gaan doorvliegen. Niet alle doorvliegers bereiken het thuisfront, want het vergt een extreem goed oriëntatievermogen. De meeste duiven vliegen door en komen bij de opkomst van de zon erachter dat ze te ver zijn gevlogen. Dat is de reden dat veel duiven uit Noordelijke richtingen komen terugvliegen in de loop van de ochtend. Voor de liefhebbers die nachtelijke aankomsten meemaken, is het sensationeel … én … het is knap van de duif die het gepresteerd heeft. Van Bordeaux had Roland Kop uit ’s-Hertogenbosch de snelste duif en op Perigueux viel deze eer toe aan de Gebr. van Deutekom uit Elburg. Voor deze liefhebbers blijft 19 juni 2021 een bijzondere dag met een mooie overwinning. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere winnaars en liefhebbers met vroege prijzen en mooie series.

Perigueux Sector 3
In sector 3 waren 6.452 duiven mee. Met een lossing om half vier werden de klokjes aan het eind van de avond op scherp gezet en startte het wachten op de eerste nachtelijke aankomst. Die kwam om 1.14 uur in Lopik. Echter deze duif werd verslagen door een duif verderop. Deze winnende duif is van de Gebr. van Deutekom uit Elburg. Deze mannen klokten hun eerste duif om 2.01 uur op een afstand van 891 km. Winnende snelheid is 2.667 mpm. De tweede prijs ging naar de duif uit Lopik van Gerard Schalkwijk. De snelheid van deze nachtbraker is 2.641 mpm … in verhouding een fractie minder dan de winnaar. Het brons was voor Tijmen en Willem (vader en zoon) Koele uit Wezep. De Top 10:
1. Gebr. van Deutekom, Elburg
2. Gerard Schalkwijk, Lopik
3. Tijmen Koele en zoon Willem, Wezep
4. Gerard Schalkwijk, Lopik
5. Gerard Schalkwijk, Lopik
6. Aart Jochemsen en znn, Bennekom
7. Comb. Foppen-Vlijm, Harderwijk
8. Ton de Braven, Hoogblokland
9. Mario van der Vorst, Groesbeek
10. Comb. Foppen-Vlijm, Harderwijk
Evert van den Brakel met zijn zonen Erik en Jos hadden 6 duiven mee en 4 duiven zaten in de prijzen. De eerste duif won de 19e prijs. Vader Marcel en zonen Claudio en Dani Pieper uit Rheden spelen onder de naam Team Pieper. Zij hadden 60% prijs met 5 duiven mee. Hun eerste duif wint de 38e prijs. Jurrian van Amerongen uit Bunnik deed het goed met 7 prijzen van de 11 gezette duiven. Zijn eerste duif is terug te vinden op plaats 44. F. van de Kamp uit Lobith had 100% prijs met 2 duiven mee. Zij winnen de 66e en 626e prijs. Comb. Hendriks uit Utrecht hadden een vergelijkbaar resultaat. Hun duiven zijn terug te vinden op de plaatsten 88 en 808. Tot slot hadden de Gebr. Willemsen (Gertjan, Gijs met zwager Melvin) uit Leersum hadden 3 duiven mee en 2 duiven in de prijzen. Ze beginnen met de 108e prijs tegen 6.452 duiven.

St. Vincent Sector 4
In sector 4 waren 2.121 duiven mee. Liekel Wilpstra uit het landelijke Boerakker heeft hier de snelste duif van. Hij klokte om 4.40 uur op een afstand van 980 km. De winnende snelheid van de Noordelijke provincies komt hierdoor op 2.342 mpm. R. van Looy uit Zuidveen verdiende een mooie tweede plaats met 2.302 mpm. De derde plaats is voor Haye Bouma uit Drachten. De Top 10:
1. Liekel Wilpstra, Boerakker
2. R. van Looy, Zuidveen
3. Haye Bouma, Drachten
4. Y. Andringa, IJlst
5. Haye Bouma, Drachten
6. Henri Pander, Balk
7. S. Stavasius, Emmeloord
8. Teun Speelman, Borger
9. Herman Brinkman, Tuk
10. Harm Mulder en zn, Meppel
Herman Brinkman heeft 7 van de 10 duiven in de prijzen. Gerard Koopman had 30 mee en 22 hiervan winnen prijs. Hij begint met de 12e en 17e prijs. Jan Broersma uit Roodeschool. heeft 9 van zijn 14 duiven in de prijzen. Hij heeft na zijn 9e duif niets meer gezien, vertelde hij me vandaag. Wat op zijn minst vreemd is, maar ook deels een gevolg van de lossing. Jan start op de 16e plaats. Willem Wittebol uit Oosterwolde begint met de 25e en 26e prijs en heeft 6 van de 8 duiven in de prijzen. B&W uit Hoogeveen had 6 duiven mee en slechts 1 duif miste. Zij beginnen met de 29e prijs. Utse Jellema uit Steggerda had 11 duiven mee en 8 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 33. Tot slot een liefhebber met 2 van de 3. Dit B. Meppelink uit Hoogeveen. Op plaats 40 staat zijn eerste duif.

Dit was het weekend van de rappe vluchten. Iedereen die een mooie uitslag gemaakt heeft … gefeliciteerd. Komend weekend hebben we de eerste Internationale Vlucht, Pau, en daarna een druk weekend met Agen en voor elke sector een NPO-vlucht. Succes allemaal met de voorbereidingen !!!