Afgelopen weekend was het weekend van de eerste nationale vlucht. Het was gelijk de nationale opening van het NPO-programma van de marathonvluchten. Een vlucht met hindernissen vooraf. De verwachte temperaturen waren hoog … heel hoog. De NPO anticipeerde hierop en ging naar Libourne (de losplaats waar sinds vorig jaar Nationaal Bergerac wordt gelost) … 150 km korterbij t.o.v. St. Vincent. Over een eventuele ochtendlossing werd niet gesproken. Maar werd het uiteindelijk wel. Op voorspraak van de weerman die de duivensportbond adviseert. Een verstandige keuze onder deze omstandigheden.
Over alle aspecten van deze aanpassingen ging het op sociale media los. Voor en tegenstanders van alle standpunten trokken van leer. De één netjes en goed onderbouwd. De ander onbeschoft, asociaal en niets ontziend. Als ik dat soort dingen lees, denk ik bij mezelf. Wat is er toch gebeurd met de mensheid dat er zo gereageerd wordt op bepaalde ontwikkelingen. Dat is niet alleen binnen de duivensport zo, maar over alles in de maatschappij en ook nog eens wereldwijd. Het is een slechte ontwikkeling die niet te stoppen is, laat staan terug te draaien. Het is alleen te hopen dat beleidsbepalers luisteren naar verstandige mensen met een goede onderbouwing … wat het standpunt ook is. En niet naar deze schreeuwers! Misschien kom ik er nog een keer op terug … als ik de juiste woorden kan vinden.

Bergerac/Libourne 17 juni 2022 sector 1
De duiven werden op vrijdagochtend om 7.15 uur gelost in Libourne … op een gemiddelde afstand van zo’n 840 km. De temperatuur lag boven de 35 graden, maar gelukkig hadden de duiven de wind overwegend achter of anders schuin achter. Voor de duiven zat er nog iets tegen … de luchtvochtigheid, waardoor het heiig was op bepaalde stukken onderweg en later zelfs overal. Ervaren duiven worden hier een beetje door afgeremd, maar het weerhoudt ze er niet van thuis te komen. In de avond zouden in sector 1 volop duiven moeten kunnen zijn. In heel Nederland waren ruim 12.000 duiven ingemand en hiervan kwamen er 5.712 uit het gebied van sector 1 (Van Zeeland tot Limburg).
In de avond waren er zo’n 120 duiven thuis in deze sector en de laatste prijsduif was zaterdag om even na vier uur in de middag thuis in Stavenisse.
De winnaar in sector 1 had niet alleen de eerste prijs, maar ook de tweede. Deze duiven zijn eigendom van vader en zoon Schoonen uit Bergen op Zoom. Zij lieten nog één plaatsje op het podium over voor de anderen. Deze derde plaats werd opgeëist door de Gebr. van den Manakker uit Someren, die ook een hele mooie serie pakte met naast de derde ook de 11e en 12e prijs. Met vijf duiven mee hadden zij 80% prijs. De Top 10:
1. Schoonen en zn, Bergen op Zoom
2. Schoonen en zn, Bergen op Zoom
3. Gebr. van de Manakker, Someren
4. P. van der Aa, Bakel
5. L. Grosfeld, Tegelen
6. Stefan Leloux en zn, Kapelle
7. A. Verduijn, Den Bosch
8. Frans Sliedregt, Langeweg
9. H. Zegers, Sluiskil
10. Bernard Brouwer, Breda
Vader en Schoonen hadden 6 duiven mee op Bergerac en op één na vlogen ze allemaal prijs. P. van der Aa had 2 prijzen van de 3. Grosfeld had ook een mooie uitslag met 13 prijzen van de 19 ingekorfde duiven. De tweede duif zat op de 51e prijs. Bernard Brouwer had ook een goede dag met 11 van de 14 duiven in de prijzen. Op plaats 28 zat zijn tweede duif. Gé Brouwer uit Beek en Donk had 2 van de 3 duiven in de prijzen. Zijn eerste duif zit op plaats 14. H. van de Bogaart jr. uit Nistelrode had net als de winnaars 6 duiven mee en 5 prijzen. Op plaats 15 en 84 zitten zijn eerste twee duiven. J. Verbraeken uit Hoogerheide had 1 duif mee en die won prijs 18. Ad Valk van Wegrestaurant Napoleon uit Hank had 14 duiven mee. 11 duiven zaten in de prijzen en hier zaten vroege duiven bij op de plaatsen 29 en 32. Nu krijgen we 3 liefhebbers met 100% prijs. Eerst duivenfotograaf Louis van Zuijlen uit Rosmalen. Hij had 4 duiven mee en zijn eerste duif zit op de 33e plaats. Op plaats 34 zit Mevr. Hendriks uit Schinveld. Zij had 3 duiven mee. Twee gingen in de mand bij Jan van der Laan uit Bergen op Zoom. Zijn eerste duif behaalde 41e prijs.75% prijs was het deel van Willem Eestermans uit Wagenberg. Zijn eerste twee duiven van de 3 prijsduiven zitten op de plaatsen 37 en 129. J. Severijnen uit Lepelstraat had 2 van zijn 3 duiven in de prijzen. De eerste duif haalde prijs 40. De volgende twee liefhebbers hadden ook 2/3e van hun duiven in de prijzen. Kees de Graaf uit Eethen had 6 duiven mee en 4 prijzen. De eerste duif zat op de 48e plaats. Een plaatsje verder zat de eerste van de 2 prijsduiven van Cor Leijtens uit Nispen. Hij had uiteraard 3 duiven mee. Smeets en zn uit Banholt hadden maar één duif mee en die won de 57e prijs. Cees van Bijsterveldt uit Gilze had twee duiven mee en beide duiven zijn in de prijzen terug te vinden: 64 en 385. Rex de Leeuw uit Made had 75% van zijn duiven in de prijzen. Met 4 duiven mee scoorde hij met zijn eerste duif de 70e prijs. Wim van Ooijen had met 5 duiven mee een 100% score. Op de 78e plaats staat zijn eerste duif. A. Heuts uit Heerlen had ook 100% met 4 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plaats 87. H. Polman uit Sterksel zat een plaatsje verder. Hij had ook 4 duiven mee en er 3 in de prijzen. H. Meeuwsen uit Essen is de volgende met 100% prijs. Hij had 5 duiven mee en de eerste duif won de 98e prijs. M. de Veld uit Standdaardbuiten had 15 duiven mee en 10 prijzen. Zijn eerste duif behaalde de 105e prijs. Een plek verder zit Pierre Wittenberg uit Herpen. Hij had 10 duiven mee en 7 prijzen. We sluiten deze mooie reeks met liefhebbers met minimaal 65% prijs en de eerste duif 1:50 af met een 100% score: John van Kan uit Geleen had 5 duiven en zijn eerste duif staat op de 113e plaats.

… wordt vervolgd …