In aanloop naar het weekend van Bergerac en Narbonne leek het moeilijk om op vrijdag de duiven te kunnen lossen. We hadden met veel buien te maken. Vooral de zaterdag en de zondag zou veel neerslag opleveren. Kunnen de duiven los en wanneer? Als je naar het buiige weer kijkt, is de wind achter een voordeel. Dit zou in het voordeel van de lossingen zijn.
Mijn verbazing was toch groot toen ik las dat Narbonne op vrijdagochtend om 8 uur werd gelost. Na een korte analyse van het weer op de vluchtlijn was mijn verbazing minder groot. Het zou moeten kunnen. Vooral het weer rondom Narbonne viel erg mee … in vergelijking met de verwachtingen. De lossing om twee uur in de middag van de Bergerac-duiven was inmiddels minder verrassend. Uiteindelijk was het verloop van de vluchten naar behoren. Bergerac verliep goed met weinig duiven achter. Het prijsverloop van Narbonne was prima, al kwamen die duiven minder goed na … in vergelijking met Bergerac. De duiven van Narbonne die op zaterdag laat of niet thuis waren, hebben waarschijnlijk de slechtere route gekozen. Dit komt op de vluchten vanuit de hoek van Narbonne, Marseille en Perpignan vaker voor. Samengevat verliepen de vluchten in het weekend van Bergerac en Narbonne beter als vooraf gedacht.

Bergerac sector 2
In Noord en Zuid Holland waren 6.600 duiven mee. De winnende duif werd om 23.56 uur geklokt bij Jacco Hollaar in Strijensas. Zijn hok staat op een afstand van 853 km van de losplaats. De berekende snelheid van de winnende duif komt op 2.749 mpm. Dit was een fractie sneller dan de tweede prijswinnaar van Jacco Wervenbos uit Zwijndrecht. Het brons ging ook naar Zuid Holland: Comb. P.T.T. uit Zoeterwoude. De Top 10:
1. Jacco Hollaar, Strijensas
2. Jaco Wervenbos, Zwijndrecht
3. Comb. P.T.T., Zoeterwoude
4. Jaco Wervenbos, Zwijndrecht
5. Walter Verheij, H.I. Ambacht
6. K. Nederveen, Hardinxveld Giessendam
7. Comb. de Jong, Alblasserdam
8. Jaco Wervenbosch, Zwijndrecht
9. J.L.M. van der Sman, Nootdorp
10. Ineke van der Rhee, Alblasserdam
Opvallend was dat de eerste 22 duiven uit Zuid Holland kwamen. Jaco Wervenbosch had voor 1 uur in de nacht zes duiven geconstateerd van zijn 54 duiven tellende Bergerac-ploeg. De helft had hij in de prijzen. Ineke van der Rhee had 20 duiven mee en heeft 13 prijzen. De tweede duif van Ineke (en Adrie) zat op plaats 15. Jan Polder uit Middelharnis had 6 duiven mee en heeft 4 prijzen. Zijn eerste twee duiven zitten op de plaatsen 21 en 67. Op plaats 97 begint P.J. Baas uit Honselersdijk. Hij heeft 75% prijs met 8 duiven mee. S. Bierlee uit Assendelft had 1 duif mee en die is terug te vinden op plaats 121.

Bergerac sector 3
In Midden en Oost Nederland waren 10.293 duiven mee. Hier viel de winnende duif in Utrecht bij Peter van Vliet. Hij constateerde zijn winnende duif om 0.22 uur op een afstand van 904 km. De modellen kwamen hier uit op een snelheid van 2.792 mpm. Dit was ook goed om van heel Nederland de snelste duif te hebben. Daarbij krijgt de overwinning van Peter extra glans. Nummer twee in sector 3 en heel Nederland werd de eerste duif van Martin van Houten (inderdaad, hij won samen met zijn broer Wim Internationaal Barcelona) uit IJsselstein. Het brons in sector 3 gaat naar Wouter van den Hoek uit Putten. De winnaars van vorig jaar, Comb. Ter Beek, kwamen nu op een mooie 4e plaats uit. W. van Klompenburg uit Hierden heeft de 5e en 6e prijs in deze sector. De Top 20:
1. Peter van Vliet, Utrecht
2. Martin van Houten, IJsselstein
3. Wouter van den Hoek, Putten
4. Comb. Ter Beek, Biddinghuizen
5. W. van Klompenburg, Hierden
6. W. van Klompenburg, Hierden
7. Jan de Werd, Herwijnen
8. Jeanette en Alco Bos, Epe
9. Tijmen en Willem Koele, Wezep
10. Jozef Poelstra en zonen, Utrecht
11. Pieter Guelen, Wijchen
12. Gerard Schalkwijk, Lopik
13. Comb. Rob Hornsveld en Dennis Krol, Soest
14. Aart Hup, Oene
15. Daniek Appelo, Deventer
16. Ton de Braven, Hoogblokland
17. Aart Hup, Oene
18. Sven van Houten, IJsselstein
19. Aart Hup, Oene
20. Comb. Foppen-Vlijm, Harderwijk
Martin van Houten had 6 duiven mee en heeft 4 prijzen. P. Oude Nijhuis uit Oldenzaal had 9 duiven mee en heeft 6 prijzen. Hij begint met de 34e prijs. A.J. Kok uit IJsselmuiden had 11 duiven mee en heeft 8 prijzen. Zijn eerste duif behaalt de 70e prijs. Peep van Laar uit Elst (Ut) had 2 duiven mee en beiden zaten in de prijzen: 93 en 638 tegen ruim 10.000 duiven. Gerard Turk uit Bunnik had 6 duiven mee en heeft 4 prijzen. Hij begint met prijs 169. Tot slot nog een liefhebber met 75% prijs: Bennie Pelle uit Hengevelde. Hij had 12 duiven mee en 9 prijzen en begint met prijs 201. Je ziet dat het niet meevalt om met een snelle vlucht meer dan 65% prijs te vliegen met een duif 1:50. Zeker als je een grote ploeg mee hebt. Er waren nog wel een tiental die tussen de 50 en 65% zaten.

… wordt vervolgd …