In aanloop naar het weekend van Bergerac en Narbonne leek het moeilijk om op vrijdag de duiven te kunnen lossen. We hadden met veel buien te maken. Vooral de zaterdag en de zondag zou veel neerslag opleveren. Kunnen de duiven los en wanneer? Als je naar het buiige weer kijkt, is de wind achter een voordeel. Dit zou in het voordeel van de lossingen zijn.
Mijn verbazing was toch groot toen ik las dat Narbonne op vrijdagochtend om 8 uur werd gelost. Na een korte analyse van het weer op de vluchtlijn was mijn verbazing minder groot. Het zou moeten kunnen. Vooral het weer rondom Narbonne viel erg mee … in vergelijking met de verwachtingen. De lossing om twee uur in de middag van de Bergerac-duiven was inmiddels minder verrassend. Uiteindelijk was het verloop van de vluchten naar behoren. Bergerac verliep goed met weinig duiven achter. Het prijsverloop van Narbonne was prima, al kwamen die duiven minder goed na … in vergelijking met Bergerac. De duiven van Narbonne die op zaterdag laat of niet thuis waren, hebben waarschijnlijk de slechtere route gekozen. Dit komt op de vluchten vanuit de hoek van Narbonne, Marseille en Perpignan vaker voor. Samengevat verliepen de vluchten in het weekend van Bergerac en Narbonne beter als vooraf gedacht.
Bergerac sector 1
Op de klassieker Bergerac waren in het zuiden van Nederland (van Zeeland tot en met Limburg) 11.632 duiven mee. Zoals verwacht, vielen de eerste duiven in de nacht. Niet al deze duiven staan op de uitslag met een tijd uit de nacht. In de vroege ochtend komen ook nog veel nachtvliegers van daken en dicht bijstaande gebouwen, omdat ze dan de klep van het hok kunnen zien. In Zuid Nederland kun je daarom spreken van ongeveer 550 nachtelijke aankomsten. De duiven die in de nacht doorvliegen en die bij het krieken van de dag omkeren om alsnog in de ochtend thuis te komen, zijn helemaal niet te tellen. Omdat dit gewoon niet meetbaar is. Ik zei tegen een collega melker over een duif die aan het eind van de ochtend arriveerde: ‘Hij kwam uit het Noordnoordoosten aan. Je zag aan die duif dat hij veel extra kilometers had gemaakt. Verder viel me op dat hij opvallend goed Deens kon koeren!’
De duiven die in de nacht het thuishonk bereiken, hebben het vizier goed scherp. Verder zijn ze goed gemotiveerd en in een uitstekende conditie. Anders lukt het gewoon niet. De snelste duif van sector 1 viel in Made bij J. Verboven. Zijn winnende duif werd geconstateerd om 1 minuut voor middennacht (23.59 uur) op een afstand van 855 km. De winnende snelheid volgens het berekeningsmodel komt hiermee op 2.744 mpm. Deze duif had een ruime voorsprong op de nummer twee van Hub Nijsten uit het Limburgse Geulle. Hij klokte de eerste duif van het concours om 23.51 uur. Zijn afstand is wel 35 km korter. Het podium wordt compleet gemaakt door P. van der Akt uit Uden. De Top 20:
1. J. Verboven, Made
2. H. Nijsten, Geulle
3. P. van de Rakt, Uden
4. Rogier Geerdink, Hoogerheide
5. Roland Kop, ’s Hertogenbosch
6. C. van Haaren, Helvoirt
7. Gert Jan de Hoogh en zn, Oosterhout
8. Bernard Brouwer, Breda
9. Bernard Brouwer, Breda
10. G. Beckers, Melick
11. Will Willemse, Oud Gastel
12. H. Pfeifer, Sittard
13. Wiel Dircks, Maria Hoop
14. L. Koolen, Bakel
15. DJ Martin, Waspik
16. R. Muijtjens, Ubachsberg
17. L. Koolen, Bakel
18. Timmermans-Theunis, Donkerbroek
19. Familie Jacobs, Beek
20. Winkens-Rothenburg, Itteren
P. van de Rakt had 9 duiven mee en 6 prijzen. Zijn tweede duif zit op plaats 126. C. van Haaren heeft hetzelfde resultaat. Zijn tweede duif zit op plaats 56. L. Koolen heeft 70% prijs met 10 duiven mee. J. Schutjens uit Geffen had 6 duiven mee en wint 5 prijzen. Hij start met de 25e prijs. Ah van Lumich uit Maria Hoop had 17 duiven mee en hij heeft er 12 in de prijzen. Hij start op de plaatsen 32 en 163. A.H. Kuijpers uit Wagenberg had 15 duiven mee en heeft 10 prijzen. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 41 en 139. Nu twee hokken met 2/3e in de prijzen. Hanegraaf en zn uit Nuland hebben 6 van de 9 duiven in de prijzen. Ze beginnen met de 49e prijs. Dries de Hoogh en zn uit Oosterhout hebben 8 van de 12 duiven in de prijzen. Zij beginnen met de 50e en 116e prijs. Rex de Leeuw uit Made had 26 duiven mee en heeft 17 prijzen. Hij begint met de 92e en 155e prijs. J.W. van Gils uit Oosterhout had 6 duiven mee en heeft 4 prijzen. Op plaats 154 zit zijn eerste duif. Sjaak Gommans uit Helden had 4 duiven mee en heeft 3 prijzen. De eerste duif bezet de 158e plek en de tweede duif staat op plaats 179. J. Ceulemans uit Essen heeft 80% prijs. Hij had 5 duiven mee en begint op de plaatsen 168 en 182. J.P. Aussems uit Cadier en Keer heeft 100% prijs met 4 duiven mee. Hij start op plek 178. Tot slot Piet Pladdet uit Hoek. Hij had 8 duiven mee en heeft 6 prijzen. Hij begint met de 211e prijs tegen ruim 11.000 duiven.
… wordt vervolgd …
Recente reacties