Barcelona is voor de meeste marathonduivenliefhebbers de vlucht van het jaar. Afgelopen weekend was het zover. Het werd een bijzondere editie. In de wandelgangen kwam er een bericht dat door een mistral de lossing een dag uitgesteld zou worden. Uiteindelijk gebeurde dat niet. De duiven begonnen zaterdagochtend vroeger te vallen dan de meeste liefhebbers hadden gedacht en ook het verloop ging goed. Op een bepaald moment, aan het eind van de middag, stokte dat … de prijzen kwamen er wel makkelijk uit, maar het nakomen was niet goed genoeg. Oorzaak? Waarschijnlijk zijn er toch veel duiven opgehouden door de mistral in het Rhônedal. Sterke Barcelona-duiven komen uiteindelijk toch wel thuis de komende weken, maar we hebben ze toch liever op zondag allemaal in het hok zitten, nietwaar? Een wat uitgebreider wedstrijdverslag volgt in deel 3.
Dax en Cahors waren eveneens niet makkelijk. Toen een groot deel van de duiven in de loop van middag thuis was, begon het te lopen en waren de prijzen halverwege de avond verdiend op Dax en Cahors de volgende ochtend. De nakomers kwamen over het algemeen beter terug dan bij Barcelona.

Cahors 8 juli sector 3
In Midden en Oost Nederland zijn 3.675 duiven ingekorfd voor Cahors. De gemiddelde afstand van deze sector is ongeveer 980 km. Tussen 8 en 9 uur op zaterdagavond waren de prijzen op de verste afstanden verdiend.
De winnaar in sector 3 had een enorme voorsprong van dik 2 uur en een kwartier op de nummer twee. Robin Bakhuis uit Westerhaar klokte zijn winnende doffer om 10.43 uur op een afstand van 1.024 km. De winnende snelheid is hierdoor 1.122 mpm. De zus van deze winnende doffer flikte zo’n staaltje op Bergerac 2020 bij Harold Zwiers. Een super koppel van Robin, waar deze toppers uitkomen. De nummer twee heeft een snelheid van 982 mpm. Dit is de eerste duif van W. Besselink uit Ulft. Benno Kastelein uit Hengelo gaat er met het brons vandoor. De Top 10:
1. Robin Bakhuis, Westerhaar
2. W.B.G. Besselink, Ulft
3. Benno Kastelein, Hengelo (Ov)
4. W. Mensink, Hattem
5. Team Pieper, Rheden
6. Bas Jansen, Zutphen
7. Peter Hermsen, Driel
8. Comb. de Gunst, ‘t Harde
9. Arnold Kok, IJsselmuiden
10. B. van Rossum, Hengelo (Ov)
Team Pieper hadden 3 duiven mee. Hun tweede duif zit al op plaats 19. W. Besselink heeft alle drie zijn duiven in de prijzen. J.W.B. Bruins uit Ulft had op Cahors 10 duiven ingemand. Op één na zitten deze 10 in de prijzen. Tot slot twee liefhebbers met 100% prijs. J.H. ter Maat uit Ruurlo had 4 duiven mee. Op plaats 61 staat zijn eerste duif van het viertal. Piet Westerlaken uit Veenendaal had een duo mee. Ze staan op de plaatsen 56 en 146.

Cahors 8 juli sector 4
In Noordelijk Nederland zijn 1.526 duiven ingemand voor Cahors. De gemiddelde afstand van deze sector is ongeveer 1.075 km. Tussen 8 en 10 uur op zondagochtend waren de prijzen op de verste afstanden verdiend.
De winnaar in sector 4 gaat de laatste jaren en vooral dit seizoen als een speer. Het is Daniël Kreileman uit Nieuwleusen. Hij klokte zijn winnende duif om 12.57 uur op een afstand van 1.028 km. De winnende snelheid in het Noorden van ons land komt hiermee op 983 mpm. Hij heeft hiermee (omgerekend) precies 5 minuten voorsprong op de nummer twee: A.A. van der Veer uit Donkerbroek. Nummer drie in deze sector is Coen Brugman uit Luttelgeest. De Top 10:
1. Daniël Kreileman, Nieuwleusen
2. A.A. van der Veer, Donkerbroek
3. Coen Brugman, Luttelgeest
4. C. en Gerard Koopman, Ermerveen
5. Gebr. Limburg, Zuidveen
6. Johan Jansen, Punthorst
7. Daniël Kreileman, Nieuwleusen
8. Gebr. Limburg, Zuidveen
9. Coen Brugman, Luttelgeest
10. Jan Grootoonk, Bant
Daniël Kreileman heeft 10 duiven ingemand en 9 prijzen. Coen Brugman had driekwart in de prijzen, waarvan op één na 1:4. Hij begint met de volgende serie: 3, 9, 16 en 35. J.H. Conen uit Weiteveen had met 3 duiven mee 100% prijs. Hij begint met de 23e prijs. Op plaats 28 staat Utsje Jellema uit Steggerda. Hij had 10 duiven mee en 8 prijzen.

… wordt vervolgd …