Het afgelopen weekend was het weekend van de lastige beslissingen … als het gaat om de lossingen. Agen werd om 14.45 uur gelost op vrijdagmiddag. Vooral de late lossing is verbazingwekkend, want na 7,5 uur vliegen zijn de duiven niet moe. Wil je dan het risico nemen de duiven de nacht in te jagen met kopwind? Blijkbaar! Deze discussie heb ik al aangezwengeld op Facebook. De meeste liefhebbers waren het met mij eens. Alleen enkele middaglossingspuristen (ook de meesten waren dit met me eens) konden mijn kritische zienswijze niet waarderen. Jammer dan! Dat soort lossingen blijf ik mijn grote vraagtekens bij zetten. In het belang van onze gevleugelde vrienden en de toekomst van onze hobby. De duiven van Marseille en Tarbes werden uitgesteld, Marseille zelfs een dag langer. Niet dat hierdoor de vlucht makkelijker werd. De temperaturen liepen op en de afstand is ten opzichte van Agen verder. Dus het werd voor iedere marathonduif, die dit weekend ingekorfd was, een moeilijke vlucht.

Tabes sector 1
De duiven van Tarbes werden op zaterdagmiddag om 2 uur gelost. In het zuiden van Nederland waren 2.987 duiven mee. De snelste duif van deze groep werd geklokt om 9.58 uur op een afstand van 953 km door Wim Kooreman uit Kloosterzande. Deze topliefhebber won al eens nationaal Dax en nationaal Narbonne. Zijn winnende snelheid is 1.233 mpm. Wim heeft hiermee een ruime voorsprong op Bernard Hanno uit Roermond. Hij pakt met een zoon van zijn 5e nationaal St. Vincent een mooie 2e nationaal Tarbes. Riny Ruys uit Heesch pakt de derde plaats op het podium. De Top 10:
1. Wim Kooreman, Kloosterzande
2. Bernard Hanno, Roermond
3. Riny Ruys, Heesch
4. Kees Elzakkers, Halsteren
5. J. Schutjens, Geffen
6. J. Hoppener, Bocholtz
7. Comb. Corstjens-Dijks, Thorn
8. P. van der Heijden, Nistelrode
9. Wim Gielen, Breda
10. Piet Pladdet, Hoek
Wim Kooreman had 5 duiven mee en 4 prijzen. Kees Elzakkers had al zijn 4 duiven van Tarbes in de prijzen. Op plaats 42 had Kees zijn tweede duif. J. Schutjens had 8 duiven mee en hij had ze op één na in de prijzen. J. Hoppener had 3 van zijn 4 duiven in de prijzen. De Comb. Corstjens-Dijks had 7 duiven mee en 6 prijzen. Piet Pladdet had er 5 van de 6 in de prijzen. Comb. Flipse uit Westkapelle zit op de 14e plaats. Zij hadden 4 van de 5 duiven in de prijzen. Theo Daalmans uit Elsloo had 2 duiven mee. Zij wonnen de 19e en 298e prijs. Piet Hengst uit Westkapelle had 3 van de 4 duiven in de prijzen. Op plaats 25 zit zijn eerste duif. R. van Vuren en zn uit Tilburg hadden 2 duiven mee en beiden wonnen prijs: 28 en 396. C. Vergouwen uit Breda had ook 100% prijs en wel met 10 duiven mee. De eerste vier duiven wonnen de volgende prijzen: 31, 68, 97 en 105. Ad Valk van Wegrestaurant Napoleon had 9 duiven mee en hij won 7 prijzen. De eerste wint de 35e prijs. Theo Post uit Aagtekerke heeft met twee duiven 100% prijs: plaats 41 en 471. Op plaats 47 en 394 zit P. Arts uit Haps met zijn 100% ploeg. Comb. Beulens uit Kwadendamme had met 4 duiven mee 75% prijs. Hun eerste duif wint de 51e prijs. Pierre Wittenburg uit Herpen had dezelfde score met op plaats 58 zijn eerste duif. Op de 60e plaats zit L. van Wezel uit Kaatsheuvel. Hij had 6 duiven mee en een 100% score.

Tabes sector 2
In Noord en Zuid Holland waren 1.414 duiven mee. De eerste twee duiven in deze sector vielen bij familie Toom uit Alblasserdam. Om 12.24 klokten ze hun eerste duif op een afstand van 1.022 km. De winnende snelheid is 1.111 mpm. Hun tweede hadden ze 6,5 minuten later. Nummer drie in deze sector is J. Boers, ’s-Gravenzande. De Top 10:
1. Fam. Toom, Alblasserdam
2. Fam. Toom, Alblasserdam
3. J. Boers, ‘s-Gravenzande
4. Mariska van der Made, Achthuizen
5. Hommes en Co, Lutjewinkel
6. H. de Graaf, Alphen a/d Rijn
7. H. de Graaf, Alphen a/d Rijn
8. J. van Staalduinen, Kamerik
9. Menno Broekhoff, Katwijk aan Zee
10. Fam. Toom, Alblasserdam
Mariska van der Made had 90% prijs met 10 duiven mee. Hans Groenendijk uit Sommelsdijk had dezelfde score. Zijn eerste duif staat op plaats 18. L. van der Voorn uit Ter Aar had 100% prijs met 5 duiven mee. Zijn eerste duif staat op de 25e plaats.

… wordt vervolgd …