Het laatste weekend van juli was het weekend van de twee vluchten met een middaglossing Bordeaux (voor de sectoren 1 en 2) en Perigueux (voor de sectoren 3 en 4) en Internationaal Agen (ZLU-vlucht voor oude duiven en jaarlingen). Agen werd gelost om 7 uur met een WNW wind. Later draaide de wind naar het Westen. De snelheid van de eerste duiven was een stukje lager, dan verwacht. In Nederland werd de 1.200 mpm niet gehaald.
De duiven van Perigueux gingen om één uur los en die in Bordeaux een half uurtje later. Dit soort lossingen vraagt om nachtelijke aankomsten en die kwamen dan ook. De duiven zijn niet moe bij het invallen van de duisternis en de duiven die naar huis willen, gaan door. Niet al deze doorvliegers komen in de nacht thuis aan, maar velen vliegen door en die moeten terug als het weer dag wordt. Het hoort erbij. Duiven met het kompas op scherp en die in de goede richting zitten, halen het thuisfront en halen een kopprijs en de snelste hiervan verdienen de zege!

Bordeaux sector 1
In sector 1 waren 10.638 duiven mee. De eerste duif viel midden in de nacht in Made om 2.57 uur op een afstand van 852 km. Professorisch komt er dan een snelheid uit van 1.924 mpm uitrollen. Deze winnaar is de echte winnaar … laat dat duidelijk zijn, maar de snelheid is de uitkomst van een wiskundige formule die de waarheid zou moeten benaderen … dat laatste is nog niet gelukt. De winnende duif heeft doorzettingsvermogen getoond en heeft zich het kompas goed ontwikkeld … anders haalt deze duif het thuisfront niet midden in de nacht. De eigenaar van deze crack is Rex de Leeuw, die de afgelopen twee weken de duiven heel goed heeft. Hij won vorige week de 2e nationaal St. Vincent en dit weekend naast de 1e nationaal Bordeaux de 16e nationaal Agen bij de jaarlingen. Goede duiven, een goede gezondheid en het lijkt vanzelf te gaan. Op Bordeaux verslag hij J. Nijssen uit Haelen (2e) en W. van der Harst uit Heel (3e). De Top 15:
1. Rex de Leeuw, Made
2. J. Nijssen, Haelen
3. W. van der Harst, Heel
4. E. Wellens, Kaatsheuvel
5. W. van Ballegooy, Oss
6. Hans van der Aa, Lieshout
7. Walter (PWA) van der Meulen, Sirjansland
8. Walter (PWA) van der Meulen, Sirjansland
9. Van Vugt-de Hoogh, Oosterhout
10. J. Vullers en zn, Roggel
11. Math Poeth, Heerlen
12. Comb van Alphen, Kaatsheuvel
13. G. Kouters en zn, Noordhoek
14. Wim Gielen, Breda
15. Van Ham-Bartels, Wintelre
De nieuwe combinatie Van Vugt-de Hoogh uit Oosterhout had 80% prijs met 5 duiven mee. Bernard Brouwer uit Breda had drie duiven bij de eerste 50 nationaal (23e, 36e en 49e nationaal tegen 10.638 duiven) en zijn prijspercentage (60% met 25 duiven mee) mocht er ook wezen. M. Wetemans uit Kelpen-Oler had 12 duiven mee en hij behaalde maar liefst 11 prijzen. Hij begint op de 31e plaats. D.J. Martin uit Waspik had 100% prijs met 3 duiven mee. Hij begon op de 34e plaats. Hanegraaf en zn uit Nuland had eveneens 100% prijs met 4 duiven mee. Zij begonnen met prijs 40. 75% prijs viel te noteren voor G. Hendrix uit Ysselsteyn (8 mee). Hij begon met de 131e prijs. Vermulst en zn uit Stiphout had 100% prijs met 4 duiven mee. Hun eerste duif zat op de 144e plek. Jan Verstegen uit Nistelrode had 11 duiven mee en 9 zaten er in de prijzen. Hij begon met prijs 170. Zijn plaatsgenoot A. van Leuken had één prijs meer, maar hij had 13 duiven mee. De eerste duif was nummer 182. Piet Kuypers uit Neer had 8 duiven mee en 75% prijs. Hij begon op de 194e plek.

Bordeaux sector 2
In de westelijke sector waren 4.954 duiven mee. De snelste duif was een duivin van Marcel Tromp uit Egmond Binnen. De duif viel in het donker rond 5 uur op de ren bij Marcel. Na 20 minuten soebatten kwam het duifje binnen en had ze nog net genoeg ruimte om Pot uit Rotterdam te verslaan. Marcel klokte zijn winnende duivin om 5.22 uur op een afstand van 937 km. De winnende snelheid was 1.795 mpm. De winnaar van de 2e prijs had een mpm minder. Dirk Pals uit Bovenkerk ging er met de derde prijs vandoor. De top 10:
1. Marcel Tromp, Egmond Binnen
2. A.H.M. Pot, Rotterdam
3. O.Pals, Bovenkerk
4. J. van Trigt, Simonshaven
5. Kay Wijnties, Oudenhoorn
6. Wim Mudde, Sliedrecht
7. Gebr. Hagens, Achthuizen
8. S. van der Hulst, Voorhout
9. Fam. Toom, Alblasserdam
10. Loek Gardien RBBG, Naaldwijk
H. de Graaf uit Alphen a/d Rijn had 11 duiven mee en 9 prijzen. Hij begon met de 51e prijs. C. Zuurbier uit Egmond aan de Hoef had 7 duiven mee en 5 prijzen en begon op plaats 61. Cees Muilwijk uit Hardinxveld Giessendam had 27 duiven mee en 18 prijzen. Hij begint op de 70e plaats. Henk Bos uit Purmerend had 4 duiven bij de eerste 200 en had van de 9 duiven 6 duiven in de prijzen. Zijn eerste topper had hij op de 74e plaats. J. Boelhouwer uit Ouderkerk a/d IJssel had 2 prijzen van de 3 gezette duiven. Twee hele vroegen: 92e en 105e tegen bijna 5.000 duiven. Op vluchten als deze worden vaak jaarlingen gespeeld. Deze vlucht is dan hun eerste test. Een hoog prijspercentage pakken, is dan moeilijk. Ik wil Hans Groenendijk uit Sommelsdijk, een groot kampioen, noemen met 12 duiven mee en 7 prijzen en 3 duiven bij de eerste 90 en twee jaarlingen voorop.

… wordt vervolgd …