Als het vliegseizoen erop zit, is het tijd om de zaak de evalueren. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed of zelfs slecht? Wat zijn de redenen hiervoor? Hoe kan je de verzorging en begeleiding zo aanpassen dat het volgende seizoen beter gaat en er minder slechte vluchten tussen zitten … het liefst helemaal niet. Af en toe moet je eerlijk tegen jezelf zijn en zeggen: Ik snap er gewoon niets van. Zoals bij ons Perpignan, maar daar later meer over.
In dit deel van de evaluatie gaan we het hebben over de marathonvluchten Agen t/m St. Vincent ZLU.

Agen en Barcelona
Deel 4 van de Evaluatie heeft even op zich laten wachten. Daarom is het misschien wel leuk om deel 3 nog eens te lezen.
Na Pau staat Agen op het programma. Op deze vlucht korven we meestal 15 tot 20 duiven in, waarvan verreweg de meesten voor de eerste keer op de marathonvluchten terecht komen. Dit keer waren het er maar 9. De oorzaak was het groot aantal verliezen in het voorseizoen. Van deze 9 was de eerste mooi op tijd (89e nationaal tegen 5.449 duiven en er zaten er 3 in de prijzen. Dat vinden mijn vader en ik aan de magere kant, maar we moesten het ermee doen.
De eerste duif was een grote verrassing. Het is een duivinnetje met een prima afkomst. Echter haar manier van afkomen op de inspeelvluchten gaf geen reden tot hoge verwachtingen. Ze is inmiddels twee jaar oud en als jaarling wilde ze nog weleens in het laatste groepje thuiskomen en ook dit jaar was het niet super. Op Pont St. Maxence was ze bijvoorbeeld als laatste thuis. Al hebben we het eerder meegemaakt, dat dit slag duiven op tijd komen op een marathonvlucht, het was toch weer een verrassing.
Ze komt uit ‘De Kras 75’, die de 39e nationaal St. Vincent ZLU 2022 met een dochter van onze sterkweker ‘De Carteus Giant’. De 2e en 3e duif waren ook tweejarige duiven. Deze duiven wonnen op Narbonne alleen een prijsje in het Nationaal Inkorfcentrum (NIC).
Op Barcelona gingen drie duiven mee. Alle drie keerden ze weer terug van deze Koningsvlucht. Al waren de verwachtingen niet bijzonder groot, twee duiven wonnen prijs. De eerste zat 393e nationaal en de tweede 641e nationaal tegen 4.832 duiven. In het NIC zaten ze 13e en 23e tegen 181 duiven. Onze duivenvriend Piet Westerlaken zat nationaal 91e en 158e nationaal en in ons NIC 1e en 5e met twee duiven mee. In Piets duiven zat meer bloed van onze duiven dan in onze eigen Barcelona-duiven. Misschien moet ik daar een keer een column overschrijven hoe dat kan. Onze eerste duif is gekweekt door duivenvriend Corné van Oeveren uit Overberg uit twee duiven van Arjan Beens. Onze tweede duif is gekweekt door Gerard Baarda uit het Friese Pingjum. Deze duivin is van het soort van de familie Schellekens. Voor beide prijswinnaars van Barcelona was het hun eerste ervaring op deze mooie vlucht. We hopen te zien dat het de tweede keer beter gaat. Ze kwamen in ieder geval lekker fris thuis … er moet meer in kunnen zitten. Voor het moment zijn we tevreden over deze twee.

De volgende keer gaan we de andere ZLU-vluchten bespreken … tot dan!!!