Dit voorjaar hebben we qua zon niets te klagen. De zonnepanelen op het dak van het huis leveren meer energie op dan we gebruiken. In de toekomst levert dat niets meer op, maar gelukkig is de salderingsregeling nog steeds van kracht. De duivinnen die gekoppeld zijn, hebben inmiddels allemaal gelegd. Dat is voorspoedig gegaan en dat moet ook onder deze omstandigheden. De jongen voor de Golden Classic Marathon groeien als kool en de mest om de schalen is om mee te knikkeren. Als ik dit zo nalees, dan word ik wel een beetje moe van mezelf: man man man, wat gaat het lekker op duivengebied. Als ik het op Facebook of Instagram bij iemand anders lees, denk ik: daar heb je hem weer! Nu doe ik het zelf. Een duivenvriend zou dan zeggen: Als het niet goed gaat op jullie hok schrijf je het ook, dus als het voorspoedig gaat, mag je dat ook schrijven. Dus vooruit maar: ik laat het staan. De jaarlingen die allemaal vorig jaar niet in de vrachtwagen hebben gezeten, zijn inmiddels tweemaal op 25 en 38 km gelapt en mogen komend weekend nog een keer naar 55 km. Tot nu toe gedragen ze zich als volwaardige kladvliegers, dus of ze er echt van leren, is de grote vraag.
De jongen van de Golden Classic Marathon
De twee koppels waar de duiven uitkomen, die naar de verkoop in mei gaan van de Golden Classic Marathon bestaan uit mooie duiven uit goede kweeklijnen. Het eerste koppel bestaat uit een vale doffer van Wim Peer uit Millingen aan de Rijn met een dochter van onze stamvader, ‘De Carteus Giant’. Haar moeder is een Carteus-duivin via Team Vollebregt. Deze dochter van onze stamvader heeft al een duif voortgebracht die bij Gerrit van Vilsteren een teletekstnotering pakte op Perigueux. De doffer van duivenvriend Wim Peer komt uit het koppel wat hem in 2021 Kampioen Middaglossing maakte van de Marathon Noord. Een jaar later werd de doffer van dit koppel Asduif over drie seizoenen. Deze doffer komt uit zijn stammoeder en de duivin van het koppel komt uit de broer van deze Asduif: lijnenteelt volgens het boekje.
Het tweede koppel die jongen hebben voortgebracht voor de prachtige competitie, georganiseerd door ‘De Luchtbode’ uit Hendrik Ido Ambacht, bestaat uit een zoon van ‘De Carteus Giant’ met een duivin van Sil van Vliet. Deze duivin heeft als vader een vlieger, die de 8e Nationaal Agen ZLU heeft gewonnen. De moeder komt van Tim Hage. De vader komt dus uit onze stamvader met een duivin die we geleend hebben gehad van Ben van Holland. Ze kwam van de familie Hage. Ze is een dochter van hun ‘Martine’, 1e Nationale Asduif 2014.
Enkele eigen koppels
In ons hok zit ‘Het Zondagse Pak jr’. Deze doffer was 1e Nationale Asduif Agen over de jaren 2019-2021. Hij staat gekoppeld aan een duivin van Walter van der Meulen. Zij is een kleindochter van de Stamvader 823 van Walter. Onze Asduif komt uit ‘Het Zondagse Pak’, die de 18e nationaal Narbonne won en die ook vader van ‘De Kras 27’ is, die de 36e Nationaal Perpignan 2024 won. De moeder van de Asduif is een duivin van Koos Steenbeek uit zijn topkoppel, waar heel veel verschillende toppers uitkwamen, waaronder de 1e Nationaal Cahors en de 3e en 4e Nationaal St. Vincent.
Het tweede koppel die ik in deze column wil voorstellen, bestaat uit ‘De Blauwe 231’ en ‘de Donkere 68’. ‘De Blauwe 231’ was onze eerste duif van Agen afgelopen seizoen. Hij komt uit een doffer van Wim Peer, uit zijn stammoeder, met een dochter van de Carteus Giant. ‘De Donkere 68’ komt uit ‘Het Zondagse Pak jr’, onze 1e Nationale Asduif van Agen, met ‘Bella Donna’, de 3e Nationaal Narbonne.
Iedereen een goede voorbereiding gewenst op de marathonvluchten en tot een volgende keer!
Recente reacties