Het is donderdag 3 april. Een datum die altijd in verband blijft staan met de verjaardag van mijn opa van moederskant. Hij zou vandaag 99 jaar geworden zijn. Hij was net als mijn andere opa een duivenliefhebber. Een weelde voor een jonge duivenliefhebber, die ik toen was. Samen met mijn vader bepalen ze wel hoe je je in het begin ontwikkelt als duivenliefhebber. Van de één kreeg ik meer het fanatieke in de sport mee en van de ander de extra liefde voor de duiven zelf. Op het erf achter ons huis zitten dit jaar 100 jaar zonder onderbrekingen duiven. Opa van Nieuwamerongen begon in 1925 als jongen van 13 jaar met een zelf gebouwd hokje met enkele duifjes. Nu 100 jaar later staan er twee hokken in de jaren 1994 en 1997 gebouwd met ruim 100 oude duiven. Wat is de duivensport verandert in een eeuw tijd. 40 jaar terug, toen ik voor het eerst een eigen hokje met jongen duiven kreeg om zelfstandig te verzorgen, hadden we in Veenendaal bijna 200 liefhebbers. Nu zijn daar iets meer dan 10 hokken van over. Dan zou je denken dat je elkaar meer dan ooit nodig hebt. Helaas is dat niet tot iedereen doorgedrongen. Maar dat geldt voor meer dorpen en steden in Nederland.

Fondunie 2000
Zoals u misschien, als lezer, weet, ben ik bestuurslid van de Fondunie 2000. De artikelen die in de uitslag staan, mag ik maken en verder doe ik wat andere kleine klusjes. Na het wegvallen van de ZLU is de Fondunie 2000 ‘landelijk’ gegaan. We hebben niets van doen met het vervoer, maar organiseren landelijke competities. Dit nieuws is enorm goed ontvangen in marathonduivenland. We hebben daarnaast veel nieuwe sponsoren gevonden. Als u dit leest en denkt: Ik nog niet! En u wilt wel, dan mag u mij altijd mailen of bellen (zie contactpagina van deze site).
Afgelopen week kregen we toch een tegenslag te verwerken. We zagen de vrachtprijzen voor het komende seizoen van de Internationale vluchten (met een ochtendlossing). In plaats dat het wat goedkoper was (wat ons, marathonduivenliefhebbers, door de NPO was beloofd), is het voor het komende jaar duurder geworden. We hopen dat dit geen grote invloed gaat hebben op de deelname aan deze mooie vluchten.

Onze koppels
Vandaag zit een meerderheid van de koppels een week bij elkaar. Slechts van een klein deel laten we de eieren liggen. Ik zal nog een paar koppels aan u voorstellen:
In het hok zitten diverse koppels van Wim Peer, zowel de doffer als de duivin komen bij hem vandaan. Eén koppel bestaat uit ‘de 418’ van 2019 en ‘de 100’. Deze duivin (‘de 418’) maakte Wim enkele jaren terug kampioen van de Stichting Marathon Noord op de middaglossing. Dit deed ze samen met ‘De 402’. Deze doffer is Wim helaas verspeeld op de laatste editie van St. Vincent. Nu staat bij ons een broer van ‘De 402’ op ‘De 418’. Beide doffers komen uit het stammoedertje van Wim. ‘De 418’ komt uit een andere zoon van dit stammoedertje.

Het volgende koppel wat ik aan u voor wil stellen, is ‘De Kras 75’ met ‘De Bonte 522’ van Gertjan Rigter. ‘De Kras 75’ miste bij ons nooit op de ZLU-vluchten en won twee kopprijzen. Hij is gekweekt door Corné van Oeveren uit zijn ‘Fleur’, die hij van ons heeft gehad met een doffer van Verweij-de Haan. Het duivinnetje van Gertjan Rigter is ingeteeld naar ‘De Mont Ventoux’ van de Gebr. Jacobs. Uit deze ingeteelde duiven naar ‘De Mont Ventoux’ heeft Gertjan voor zichzelf verschillende toppers gekweekt. In onze ‘Bonte 522’ zit ook nog wat bloed van de duiven van Nico Volkens, die Gertjan via Hennie de Vries heeft.

Tot Slot
Ik wens de lezers een goede kweek voor zover die nog niet achter de rug is en een goede voorbereiding op de marathonvluchten. Tot de volgende column.