Komend weekend is het zover. Het kweekseizoen gaat beginnen met het zetten van 12 koppels, waar we jongen uit gaan houden. Daarnaast zetten we 12 koppels jaarlingen om de eieren onder te leggen. De jongen die groot komen gaan naar duivenvrienden, een liefhebber die wat jongen heeft gekocht en naar de Golden Classic Marathon van Hendrik Ido Ambacht. Naast drie bestaande koppels, gaan we nieuwe combinaties uit proberen.
Vandaag presenteer ik een paar van deze koppels.

Voorjaarsbeurs
Afgelopen weekend was in Houten de Voorjaarsbeurs. Een mooie happening! Toen wij zaterdagochtend om negen uur aan kwamen rijden zagen we al een hele rij voor de ingang. Ook binnen was het gezellig druk. De duivensport leeft nog steeds! Al moet je wel eerlijk bekenden, dat bijna de helft van de bezoekers uit het buitenland komt. Wat ik leuk vond om te zien, was de aanwezigheid van Gerard Koopman. Dat komt vaker voor, hoor. Hij ging geduldig met liefhebbers op de foto, die dat graag wilden. Een teken dat hij zich daar niet te groot voor voelt. Duivensport is niet zo groot natuurlijk, maar het is anders dan het gedrag van sommige voetballers, die van gekkigheid soms niet weten wat ze moeten doen. Ik vergelijk de prestaties van Gerard Koopman met zijn duiven toch wel met de voetbalprestaties van Neymar, Christiano Ronaldo of Messi.

De koppelingen op ons eigen hok
We zijn in het rijke bezit van de 3e nationaal Narbonne 2015, ‘Bella Donna’. Deze dochter van onze stamkweker ‘De Carteus Giant’ staat de eerste ronde van dit jaar op een doffer van Jan Broersma, die we te leen hebben van duivenvriend Everard Kampert. Deze doffer komt uit een kind en een kleinkind van Jan’s Figo-koppel. Het is een mooie ranke doffer, waar zowel Everard als wij veel in zien. ‘Bella Donna’ heeft enkele jaren tegen ‘Het Zondagse Pak’, de 18e nationaal Narbonne 2015, gestaan. Helaas begint deze doffer minder goed te bevruchten en dus moest er een andere optie gezocht worden. We hopen aan de doffer van Jan een goed alternatief te hebben. De tijd zal het leren.

Van Everard komt ook een duivin van Jan van der Zande. Dit is een dochter van ‘Bieke’. ‘Bieke’ won 11 prijzen op de ZLU-vluchten van de 11 maal zetten. Hij werd tweemaal 1e Asduif van de ZLU. In de jaren 2011-2013 over drie jaar en over de jaren 2011-2014 over 4 jaar. Zij komt tegen een ingeteelde doffer van ‘De Carteus Giant’ te staan, ‘De Blauwe 62’. Zijn vader komt uit zoon maal dochter ‘Carteus Giant’. Zijn moeder is ‘Bella Donna’,  3e nationaal Narbonne en dochter ‘Carteus Giant’.
Vorig jaar kwam er duif van ons terug met aan moederskant meerdere goede oude kweeklijnen van onszelf. Deze doffer heeft een oud-clubgenoot op een bon van ons gekregen. Bij hem heeft hij verschillende prijzen gewonnen. Toen deze liefhebber alleen nog programma-duiven ging kweken, kwam deze doffer terug bij ons. De vader van deze doffer komt van kweekhok GeMade van Gerard Dekker. Hij is een zoon van de 3e Asduif van de Marathon Noord die Gerard toen had. De moeder van deze doffer heeft als grootouders: ‘De Top Witpen 15’ (moeder van drie regionale duifkampioenen en ‘Het Zondagse Pak’,  18e nationaal Narbonne en vader 1e Nationale Asduif Agen 2019-2021), ‘De Bonte 49’ (won 28e nationaal St. Vincent, 48e nationaal Bergerac en 30e NPO Ruffec en is moeder 30e en 31e nationaal Bergerac), ‘De Bonte 65’ (1e Duifkampioen Regio en winnaar 47e nationaal Bergerac) en ‘Het Kleine Bonte Doffertje’ (75e nationaal Limoges). De moeder uit deze vier goede grootouders is ook de grootmoeder van de 36e nationaal Barcelona 2017. De duivin van het koppel met de teruggekeerde doffer is ‘De Blauwe 160’. Deze duivin is een kleindochter van Jo, de 1e nationaal Mont de Marsan, gekweekt volgens de lijnenteelt-theorie. Haar vader is een zoon van ‘Jo’ en haar moeder is een kleindochter van ‘Jo’,  via een andere zoon.

In de volgende column krijgt u weer een inkijkje in de kweekkoppels van de eerste ronde …