Afgelopen weekend hebben we 24 koppels gezet. 12 om jongen uit te halen en 12 koppels om de eieren onder te leggen. Een paar koppels vonden onze keuze van koppeling niet goed. Zij wilden onder geen beding het met elkaar aanleggen. Gelukkig waren er alternatieven voor handen, zodat er omgekoppeld kon worden. Hierbij zat ook een koppel waar we jongen van wilden aanhouden. Een oude duivin van 2019 wilde niet met een bepaalde doffer koppelen. Ook zijn broer vond ze maar niks. De derde doffer (een neef) viel in de smaak en daar is ze nu goed mee gepaard. Een ander koppel waar we eieren onder zouden leggen, wilden ook niet. Hier hebben we een ander jaarling koppel voor uit het hok gehaald. Zo stonden op zaterdag alle koppels vast en kon het om beurten loslaten beginnen. Een kleine week later vliegen alle koppels lekker uit.
De koppelingen waar we jongen uit halen (3)
De Koningsvlucht vanuit Barcelona is voor ons altijd een heikel punt. We hebben er succes op behaald in 2016 en 2017 en we hoopten dat dit het begin was van de opbouw van een mooie Barcelona-ploeg. Tot nu toe valt dat best tegen. Van de twee Barcelona-duiven blijven best wat nageslacht over. Mooie prijzen winnen doen ze ook wel. Bijvoorbeeld op Bergerac 2020 en een jaar eerder op Narbonne, maar een nieuwe Barcelona-topper zit er nog niet bij. Toch proberen we met duiven met een goede Barcelona-achtergrond nieuwe Barcelona-duiven te kweken.
In deze column gaan we drie nieuw koppels bespreken, waarvan we hopen dat ze nieuwe Barcelona-duiven op gaan leveren. De eerste is ‘Rooie Herman’ met ‘Het Bontje van Gerrit’. ‘Rooie Herman’ is gekweekt door wijlen Herman Cörvers uit het Limburgse Hoensbroek. Herman was een goede vriend van me. Hij kweekte deze doffer uit een zoon van ‘Miss Europe’ met een kleindochter van deze topduivin. ‘Miss Europe’ werd bij Piet Heikamp uit Zetten 1e Internationale Asduif. ‘Het Bontje van Gerrit’ is gekweekt door Gerrit Veerman. Het is een ingeteelde duivin naar ‘Het Betuwekoppel’. Haar vader, haar opa en haar overgrootvader zijn drie verschillende zonen van ‘Het Betuwekoppel’. Uit ‘Het Betuwekoppel’ en ook uit ‘Miss Europe’ komen verschillende Barcelona-duiven. Hopelijk levert deze combinatie bij ons ook goede Barcelona-duiven op.
‘De Witpen van Gerrit’ is een volle zus van ‘Het Bontje van Gerrit’ en is dus ingeteeld naar ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman. De doffer die op ‘De Witpen van Gerrit’ staat is ‘De Blauwe 122’. Deze doffer is ingeteeld naar ‘Jo’, onze 1e nationaal Mont de Marsan 2006. De vader van deze ingeteelde doffer won de 21e nationaal St. Vincent ZLU en zijn moeder won de 198e nationaal Barcelona. Hij is gekweekt volgens de lijnenteelt-theorie (zoon maal kleindochter uit een andere zoon) naar ‘Jo’. De moeder van ‘De Blauwe 122’ is eveneens een lijnenteeltproduct naar ‘Jo’. Zij is grootmoeder van de 53e nationaal Narbonne 2019. Haar vader komt uit de 1e nationaal Mont de Marsan (‘Jo’) met de 7e nationaal Mont de Marsan van Piet Westerlaken. Haar moeder is ‘Fleur’ van Corné van Oeveren. Zij is een kleindochter van ’Jo’.
De laatste duivin van Gerrit Veerman waar we deze voorronde jongen uit halen komt uit een duivin van Gertjan Rigter met een doffer van Gerrits plaatsgenoot Martin Vinkenborg. Deze doffer komt uit de 21e nationaal Pau. De duivin van Gertjan Rigter komt uit de 14e nationaal Tarbes met de 14e nationaal Cahors.
De doffer, ‘de 594’, die tegen deze duivin van Gerrit Veerman staat is ook ingeteeld naar ‘Jo’, onze 1e nationaal Mont de Marsan. Zijn vader is een zoon van ‘Jo’ en won zelf de 21e nationaal Cahors. Moeder van ‘de 594’ is dezelfde moeder als de moeder van ‘De Blauwe 122’. Dat kunt u hierboven teruglezen.
In de volgende column over het eigen hok krijgt u een laatste inkijkje in de kweekkoppels van de eerste ronde …
Recente reacties