De eerste marathonvluchten zitten er op. Na twee weken vluchten met een middaglossing kwam ook het Internationale vluchtprogramma uit de startblokken. Deze start liep wat vertraging op door de weersomstandigheden, maar ook de eerste Nationale Winnaar van de ZLU en de eerste Internationale Winnaar is bekend in de naam van Jan van Gils.
Ieder duivenseizoen heeft zijn eigen uitdagingen. Dit jaar is de uitdaging de vele regenbuien en een temperatuur die maar niet boven de 20 graden uit leek te komen. Dat kwam wel in eens deze week. Met het inspelen is dat als nestspeler lastig. Je wil de duiven niet te veel meerdere nachten mand geven, met in het achterhoofd het risico dat duiven niet op het nest gaan zitten als ze thuis zijn gekomen. Je moet het nemen zoals het is en omstandigheden waar je geen invloed op hebt, laten rusten en naar eigen inzicht op inspelen. Zoals Piet Heikamp mij ruim 30 jaar terug al zei: ‘Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.’

De voorbereidingen van de oude vliegploeg
Onze ‘oude’ vliegploeg bestaat uit een groep van ervaren duiven. Hierin zitten ook wat late jongen van 2022 en een stuk of 6 jaarlingen. Deze noem ik apart, omdat ze wel de navlucht hebben gehad in 2023 en in 2024 naar Perigueux (ca. 840 km) zullen gaan, als de voorbereidingen goed zouden verlopen. Dat laatste is het geval, want ze zijn naast enkele vitesse- en midfondvluchten, tweemaal naar Melun (Hank) geweest, waarvan ze goed terugkwamen. De rest zijn oude vliegduiven, die al ervaring hebben op de dagfond of de ZLU-vluchten. Degene die alleen dagfond hebben gehad, gaan naar Agen en de anderen worden verdeeld over Pau en Barcelona. Ook worden van deze laatste groep een paar duiven naar Agen gespeeld, omdat dit om verschillende redenen beter uitkomt.
Deze ploeg van ruim 40 vliegers hebben de volgende vluchten gehad: Mettet (200 km), Niergnies (265 km), Pont St. Maxence (365 km), Niergnies (265 km) en tweemaal Melun (425 km). Kortom een kleine 2.000 km. Ze kwamen op deze africhtingen beter af, dan ze jaren eerder deden … misschien wel te goed. De tijd zal het leren of dat een goed of een minder teken was.
De andere vliegploeg bestaat uit jaarlingen die als jonge duif alleen zelf zijn afgericht. Ook in 2024 zijn ze een keer of 6 zelf afgericht voordat ze hun debuut maakten op een vlucht met de vrachtwagen. Deze duiven hadden wel last van het slechte weer en de angst van ons op meerdere nachten mand. Met als resultaat dat ze maar tweemaal in Niergnies (265 km) zijn geweest en enkele duivinnen zelfs maar één keer. Komend weekend staat voor hun wederom Niergnies op het programma. Geen paniek verder, want het doel met deze ploeg is simpel: 1 of 2 dagfondvluchten en dan uitgroeien voor 2025.

De kweek
De kweekperiode zit er hier op. Beetje raar gezegd als je nestspeler bent. Als je door de hokken loopt, liggen er altijd wel rond de 20 jongen in de schalen, maar de jonge duivenhokken zitten in principe vol.
Van welke koppels hebben we jongen aangehouden voor ons zelf? Ik zal er een paar voorstellen:

  • Dit koppel bestaat uit een zoon van onze stamduif en sterkweker de ‘Carteus Giant’ (vader en voorvader van vele toppers) met een duivin die komt uit een andere zoon van de ‘Carteus Giant’ met een duivin van Jan Hommes en znn. Deze duivin gaat als het goed is haar debuut maken op Agen ZLU.
  • De doffer van dit koppel is een zwaar ingeteelde doffer naar de ‘Carteus Giant’. Zijn moeder is ‘Bella Donna’ (3e nationaal Narbonne en dochter ‘Carteus Giant’) en zijn vader komt uit een zoon en een dochter van de ‘Carteus Giant’). De duivin is een kleindochter van de ‘Carteus Giant’. Haar vader won de 39e nationaal St. Vincent ZLU en haar moeder is een dochter van de ‘Carteus Giant’. Deze duivin won vorig jaar de 89e nationaal Agen ZLU en gaat dit jaar weer naar Agen ZLU.
  • De doffer van dit koppel komt uit de 3e en 18e nationaal Narbonne 2015 (‘Bella Donna’ en ‘Het Zondagse Pak’). ‘Het Zondagse Pak’ is ook de vader van de 1e Nationale Asduif van Agen 2019-2021. Deze doffer won in 2022 de 99e nationaal Agen ZLU. Vorig jaar heeft door omstandigheden geen marathonvlucht gehad en dit jaar gaat hij hopelijk weer naar Agen ZLU. De duivin van dit koppel is een dochter van de ‘Carteus Giant’ en moeder van de 89e nationaal Agen ZLU.
  • Een zoon van dit bovenstaande koppel staat op dochter van de Nationale Asduif Agen 2019-2021 met ‘Bella Donna’ (3e nationaal Narbonne)

Dat zijn vier koppels waar we onder meer jongen uit halen.

… wordt vervolgd …