Twee jaar geleden was de grote kampioen van de Middaglossing bij de Marathon Noord Wim Peer uit Millingen aan de Rijn. Dat jaar hebben we een groot verslag geschreven over deze sympathieke kampioen. Het kampioenschap werd behaald door twee duiven die beiden afstammelingen waren van Wims kweekmoeder, zeg maar rustig de stammoeder van zijn duiven. Het was ook nog eens een koppel. De rode duivin was een kleinkind van deze geweldige vererver en de blauwe doffer was een zoon van dezelfde kweekduivin. Nu, twee jaar later, is deze blauwe doffer, de 1e Duifkampioen over de jaren 2021, 2022 en 2023 van de Marathon Noord. Hij heeft bijna twee vluchten voorsprong op de nummer twee van Wim en Michel Evers uit Didam en ruim twee vluchten voorsprong op de nummer drie van Auke Heidstra uit het Friese Rotteval. Het gaat om ‘De 402’ van Wim Peer, die in drie jaar alle 9 vluchten prijsvloog en daar zaten diverse kopprijzen bij!

De liefhebber
Wim Peer, inmiddels 76 jaar, heeft in zijn werkzame leven voor zijn pensioen in de kassenbouw gezeten. Ook in de jaren dat hij van zijn pensioen kan genieten is hij nog actief. Hij verzorgt de kranten in zijn regio. Stilzitten is niets voor Wim.
Hoe begon je duivensportloopbaan, Wim? Onze Kampioen van de Middaglossing: ‘Mijn broertje (toen 8 jaar) had duiven en toen ben ik (10 jaar) vrij snel ook begonnen en zijn we samen de duiven gaan verzorgen. Dat was achter ons ouderlijk huis in Huissen. In 1969 verhuisde wij naar het ouderlijk huis van mijn vrouw en daar kon ik gelukkig weer met duiven beginnen. Na wat kleine omzwervingen heb ik sinds vijf jaar de duiven op een nieuw adres. Ik kon mijn duiven plaatsen in een hok achter het huis van een liefhebber die moest stoppen vanwege zijn gezondheid. Dat is 50 meter van mijn huidige huisje. Dat is heel praktisch en ik ben er ook heel blij mee. Ik heb tegelijkertijd in hem een vaste supporter tijdens het wachten op de duiven.’

Verzorging en visie
Als je met Wim over duiven praat, merk je dat hij een duidelijke visie heeft. Hij houdt vast aan een bepaald patroon, probeert dingen uit en houdt vast aan manieren van verzorgen die succesvol zijn en laat werkwijzen vallen die niet tot verbetering leiden.
Eén van de succesvolle werkwijze is het in de ren laten verblijven van de duiven in de winter. In de vroege ochtend gaan ze naar buiten en voor het donker worden ze binnen gelaten en krijgen ze water en voer. In de begin jaren trokken enkele duiven dit systeem niet. Zij vielen er tussenuit. Na 3 of 4 jaar kon elke duif tegen deze methode en waren er geen afvallers meer. Zijn stam was sterker geworden en kunnen beter tegen een stootje.
De duiven worden half maart gekoppeld. Ze mogen als koppel een koppeltje jongen grootbrengen. Als het seizoen start gaan ze wekelijks mee met de afdeling. Hun verste vlucht in de voorbereiding voor de oude duiven is ongeveer 350 km lang. Vervolgens worden ze in ploegjes gespeeld op St. Vincent, Dax en Bergerac en de kleinere vluchten tussendoor. De jaarlingen krijgen de dagfondvluchten en gaan dan naar Bergerac. Bij huis trainen de duiven tweemaal per dag een half uur. Wim: ‘Niet langer, want als ik de vlag na een half uur weghaal, weten ze niet hoe snel ze binnen moeten komen.’ De duiven worden voor de marathonvluchten ingemand in Weurt bij Nijmegen.
Voor de verschillende lange fondvluchten worden de duiven op een mooie neststand gezet. Favoriet is een stand van 5 dagen jongen. Zowel duivinnen als doffers doen het goed op deze stand.
In het vliegseizoen krijgen de duiven voer van Versele Laga. De mengeling is Gerry Plus, een eiwitarme mengeling. Naast dit voer krijgen ze snoepzaad en pinda’s. Bij thuiskomst krijgen de duiven Turbo Deseffect van Travipharma in het water.

… wordt vervolgd …