In het weekend van Tarbes en Agen werd Agen op vrijdagmiddag gelost en Tarbes op zaterdagmiddag. Door de zomer in Frankrijk waren beide vluchten niet makkelijk. De duiven van Tarbes werden op zaterdagmiddag om 2 uur gelost. In het zuiden van Nederland waren 2.987 duiven mee. De snelste duif van deze groep werd geklokt om 9.58 uur op een afstand van 953 km door Wim Kooreman uit Kloosterzande. Deze topliefhebber won al eens nationaal Dax en nationaal Narbonne. Zijn winnende snelheid is 1.233 mpm. Wim heeft hiermee een ruime voorsprong op Bernard Hanno uit Roermond. Hij pakt met een zoon van zijn 5e nationaal St. Vincent een mooie 2e nationaal Tarbes. Wim Kooreman had de snelste Tarbes-duif van sector 1 en 2 en ook de winnende duiven van Agen konden een dag eerder niet aan de snelheid van het blauwbontje van Wim komen.
Huidige Stamopbouw
Wim vertelt: ‘Het hierboven genoemde Generaal Kampioenschap van de Hoeksche Waard werd mede behaald door goede uitslagen op de grote fond. Door drukke werkzaamheden ben ik geleidelijk aan volledig overgeschakeld naar deze discipline. Eind jaren 60 werden verschillende duiven gehaald bij Toon Ligtenberg. Uit zijn beste duiven o.a. 2 kinderen uit de beroemde `10`, een super vlieg -en kweekduif, kleindochter `Zilvervosje`, ‘de Barcelona` , enzovoort. ‘De 10’ was overigens een volle zuster van het `Oude Doffertje` van Janus van der Wegen, die als ei gehaald was bij Ligtenberg. Met deze stam werden vele vroege prijzen behaald provinciaal en nationaal en tevens het Superfond kampioenschap van Zuid-Holland in 1990. Heden ten dage is deze lijn nog duidelijk aanwezig in mijn stam. Om de kwaliteit van het `Steenbergse soort` vast te houden, werden ook verschillende keren duiven gehaald bij Piet Lazeroms. Verder volgde nog aanvulling via het oude soort van Jacques Steketee uit Bruinisse en Gebr. Brugemann uit Assendelft . Mijn huidige stamdoffer is een kleinzoon van de 1e nat Barcelona van Jo Lardenoye uit Maastricht, welke een kruising was van het `Steenbergse soort` met van Wanroy. Tenslotte hebben enkele duiven van Gijsselbrecht en wel een dochter van de `Laureaat`, 1e internationaal Barcelona en een broer van de `Sampras` (2e nat. Barcelona) een duidelijk inbreng gehad, evenals een zeer goede duivin van Noel Peiren (moeder van de Tarbes-winnares). De laatste jaren is er wel eens wat uitgewisseld met enkele liefhebbers hier uit de provincie en de eerste tekenen zijn positief .
Het seizoen
Op het vlieghok bevinden zich op het moment 35 koppels duiven, inclusief jaarlingen. De jaarlingen gaan maar op één grote vlucht mee en de oude vliegkoppels moeten dus de 12 nationale/internationale vluchten voor Wim doen. Op het kweekhok bevinden zich 15 koppels, inclusief wat oude van dagen.
De duiven zijn dit jaar begin maart gekoppeld. De reden was dat onze topper uit Kloosterzande zo wat eerder kan beginnen met het opleren van de jonge duiven. Normaal koppelt hij altijd eind maart/begin april. Dit heeft als simpele reden, dat dan het gooien van de eerst pen wordt uitgesteld. De nationale Tarbes-winnaar: ‘Ik heb de indruk dat het dit jaar inderdaad wat eerder begonnen is.’ De winnende duif heeft dit jaar nog geen jongen grootgebracht. De oude vliegduiven hebben hier meestal voor het eerst jongen als neststand van de eerste grote vlucht. Van de betere duiven worden vaak wel wat eieren ondergelegd naar de jaarlingen.
Als het weer het toelaat wordt er in het voorjaar begonnen met opleren rond half maart. De duiven gaan vrijwel alle weken mee tot 14 dagen voor de eerste grote vlucht. De duivinnen blijven weleens een vlucht thuis als ze moeten leggen. De duiven voor de middaglossingen gaan vooraf meestal niet verder dan 400 km. De ZLU-duiven doen vaak ook nog een dagfondvlucht.
Wim over het voeren: ‘Gedurende het gehele jaar gebruik ik een goede ruimengeling, welke ik betrek van Engels in Zelzate. Ik voeg daar eventueel 20 % gerst bij. In de wintermaanden 50% gerst. De laatste 4 dagen voor een fondvlucht wordt de standaard mengeling vervangen door een energierijke oftewel vettige mengeling speciaal voor de grote fond. Vaak is dat een mengsel van Versele Laga, Beyers en Matador. Daarnaast krijgen ze dan wat extra snoepzaad. Wat bijproducten betreft heb ik veel uitgetest, maar op het moment beperk ik mij tot grit, roodsteen en mineralen. Voor het herstel geef ik na thuiskomst wel elektrolyten en proteïne. Al jaren ben ik een voorstander van enkele dagen thee per week. De medische begeleiding staat hier op een laag pitje en de duiven worden nooit gecontroleerd door een dierenarts. Wel heb ik altijd enkele producten in huis voor noodgevallen. Ik zoek het verbeteren van weerstand en vitaliteit, niet alleen via de kweek, maar ook via natuurlijke producten. Ik test graag wat uit en een bedrijf waar ik veel vertrouwen in heb is “DUIFVITAAL” (duifvitaal.nl). Overigens blijft de kwaliteit van de duif de belangrijkste factor.’
De Beleving
Hoe beleef je de duivensport, Wim? Onze topper uit Zeeuws Vlaanderen: ‘Buiten de soms vervelende toestanden in de duivensport, bijvoorbeeld op bestuurlijk gebied, is en blijft het voor mij een plezierige hobby die veel tijd en inspanning vergt. Je kan er ook iets moois voor terug krijgen. De terugkeer van mijn duiven van een 1.000 km vlucht blijft iets speciaals, zeker als ze vroeg zijn. Ik geniet ook volop van de terugkeer van de oefenvluchten. De omgang met je dieren is en blijft natuurlijk ook belangrijk. Daarnaast leeft mijn vrouw Ria ook altijd mee met mijn hobby en indien nodig zal zij mij altijd helpen.’
Tot Slot
Wim vertelt over zijn trots: ‘Eigenlijk ben ik best heel trots op mijn stam duiven. Buiten verschillende 2e prijzen nationaal zijn er toch ook al vijf 1e nationale overwinningen: Gerrit Keesmaat won Dax 1995 met een halve Kooreman, ikzelf Dax 2013 en Narbonne 2018 , terwijl Cees Elzakkers Dax 2018 gewonnen heeft met een duif die hij als ei bij mij gehaald heeft en nu dan weer bij mijzelf een 1e nationaal op Tarbes. Verder ben ik waarschijnlijk één van de weinigen die kampioen grote fond is geweest in 2 verschillende provincies.’
Wim, ik wil je nogmaals feliciteren met je nationale overwinning op Tarbes. Verder wil jk je bedanken voor de samenwerking met het maken van dit verslag. Dankzij de vele en mooie info was er voor mij alleen nog maar de taak om het netjes op een rij te zetten. En dank voor de leuke telefonische gesprekjes.
Recente reacties