In het weekend van Tarbes en Agen werd Agen op vrijdagmiddag gelost en Tarbes op zaterdagmiddag. Door de zomer in Frankrijk waren beide vluchten niet makkelijk. De duiven van Tarbes werden op zaterdagmiddag om 2 uur gelost. In het zuiden van Nederland waren 2.987 duiven mee. De snelste duif van deze groep werd geklokt om 9.58 uur op een afstand van 953 km door Wim Kooreman uit Kloosterzande. Deze topliefhebber won al eens nationaal Dax en nationaal Narbonne. Zijn winnende snelheid is 1.233 mpm. Wim heeft hiermee een ruime voorsprong op Bernard Hanno uit Roermond. Hij pakt met een zoon van zijn 5e nationaal St. Vincent een mooie 2e nationaal Tarbes. Wim Kooreman had de snelste Tarbes-duif van sector 1 en 2 en ook de winnende duiven van Agen konden een dag eerder niet aan de snelheid van het blauwbontje van Wim komen.

Hoofdfoto: Falco Ebben, PigeonPixels nav overwinning 1e Nationaal Narbonne 2018

De winnende liefhebber
De winnaar van nationaal Tarbes is de 73-jarige Wim Kooreman , woonachtig in Kloosterzande … een dorp in Zeeuws -Vlaanderen. Wim: ‘Wij wonen hier nu 26 jaar, daarvoor woonden wij in de Hoeksche Waard. We korfden toen in bij het fondcentrum Klaaswaal/Numansdorp. Ik ben nu al weer wat jaren met pensioen en mijn voormalige beroep was medewerker pharmaceutische industrie.
Sinds mijn 11e jaar heb ik duiven en ben nooit zonder geweest. Thuis hadden wij geen duiven, maar via vriendjes ben ik uiteindelijk in de duivensport terecht gekomen. Eerst gingen wij zelf de duiven wegbrengen en ergens loslaten, maar geleidelijk werd het serieuzer en werd ik lid van een vereniging. De eerste `echte` duiven kwamen natuurlijk van Jan en Alleman, maar al vrij snel waren er toch al redelijke prestaties. De beste van deze krijgertjes werden na verloop van tijd aangevuld met jongen uit de beste duiven van de toendertijd bekende liefhebber Jan Neerbos uit Tiel (we praten over ruim 50 jaar terug). In die tijd had Jan hoofdzakelijk Janssen, Buelens en Delbar. Iets later werden ook de eerste Aarden-duiven gehaald bij Toon Ligtenberg in Steenbergen. Met deze verzameling behaalde ik op 25-jarige leeftijd het 1e generale kampioenschap van de gehele Hoeksche Waard. In de loop van de jaren zijn de hokken aangepast en uitgebreid. Het huidige vlieghok heeft nu een lengte van 16 meter met aan de voorkant een ren van dezelfde lengte. Het hok heeft 7 afdelingen, 4 voor de oude duiven en 3 voor de jonge duiven. Daarnaast is er nog een hok van ongeveer 3 meter met eveneens een ren voor wat vasthouders en oude van dagen.

De winnende duif
Wim vertelt over de winnende duivin: ‘De nationale Tarbes-winnares is een heel late duivin van 2018 en geringd met een gouden ring van 2017. Na 2 dagfondvluchten in 2020 , ging zij in 2021 voor het eerst mee naar een overnacht vlucht nl St. Vincent en kwam net na de prijzen terug . Vervolgens behaalde zij de 217e prijs nationaal van Dax tegen bijna 6.000 duiven . Het was de bedoeling dat zij in 2022 mee zou gaan naar St. Vincent, Dax en Tarbes, maar tijdens de inspeelvluchten (tot 400 km) kwam zij steeds als één van mijn laatste duiven terug en zelfs 4 maal pas uren later en omdat ik vermoede dat er iets met haar aan de hand was en bovendien haar doffer ook gespeeld moest worden op genoemde vluchten, heb ik uiteindelijk besloten om haar niet te spelen op St. Vincent en Dax. Wel had ik mij voorgenomen haar in ieder geval te spelen op Tarbes als test en gezien de overwinning heeft is er dus sprake van een eigenzinnige duif die mij  duidelijk voor de gek heeft gehouden. Weer wat geleerd !!  Zij komt uit een zeer goed koppel en haar vader, die zelf  o.a. ook een 30e nat. Perpignan heeft gevlogen komt uit een kruising van mijn stamdoffer 1 ( via Jo Lardenoye)  met de  Brugemann lijn, terwijl de moeder de kweekduivin van Noel Peiren is. Uit dit koppel komen ook  de 13e nat. Brcelona 2016  en de 10e nat. Narbonne 2014  , terwijl weer een andere duivin uit dit koppel de moeder is van de 65e nat. Agen 2019  en 68e nat.  Barcelona 2022.  Alle duiven vliegen hier op nest en dat is altijd zo geweest. De winnende duivin is ingemand op een jong van 4 dagen.

… wordt vervolgd …