De Marathon Kampioen van Brabant 2000 in het jaar 2020 was de Nationale Winnaar van St. Vincent 2020, Wim Gielen uit Breda. Na de openingsvlucht van het programma van de Middaglossingsvuchten heeft Wim zijn goede form bij de duiven vastgehouden. Op Bordeaux en de laatste Bergerac had hij meerdere duiven in de kop van de uitslag. Op deze manier was hij over de vier vluchten met een middaglossing de beste van veel Brabantse Marathonspelers. Het is bijzonder knap dat een liefhebber die in 2015 met zijn hobby begon een aantal jaar later de beste is op een discipline waar Brabant al decennia lang in uitblinkt … de marathonvluchten. De laatste weken heeft u al veel onderwerpen voorbij zien komen: een paar goede duiven, goede kwekers, de verzorging, mooie uitslagen e.d. In dit laatste deel gaan we het onder meer hebben over de beleving als duivenliefhebber en nog andere dingen die we nog niet besproken hebben. Veel leesplezier!

Vooruitblik naar 2021
Wim vertelt: ‘Mijn doelstelling voor 2021 is om ook op de ZLU vroege duiven te gaan pakken. In de komende jaren worden deze vluchten mijn doel. Ik ben heel benieuwd of mijn duiven deze vluchten met een ochtendlossing ook aan kunnen.
‘Robin’,  de duifkampioen van Brabant 2000, is ook voor het komende seizoen mijn favoriet. Verder heb ik nog wat nieuwelingen waar ik vertrouwen in heb en ik hoop altijd dat er een verrassing tussen zit.
De verzorging en begeleiding van de duiven zal niet veranderen in het komende seizoen. Wat goed is, moet je zo houden.’

Nog twee toppers
‘De 481’ van 2017 wordt Blanche genoemd. Zij won de 14e nationaal Bordeaux.
Haar vader is ‘Vuuroog’, een doffer van Benno Kastelein. Deze doffer komt uit een doffer van Harold Zwiers (Zoon Parel-doffer) met een duivin van Jelle Jellema (Inteelt Saffier). Helaas is vorig jaar ‘Vuuroog’ overleden op 13-jarige leeftijd. De moeder van Blanche komt van Ad Pegels (‘Rode Pegels’). In deze duivin zit veel bloed van Arjan Beens.
‘De 707’ van 2016 won de 55e nationaal Bergerac. Ook in deze duif zit het Jellema-soort via Benno Kastelein.

De Beleving
Duivensport is een goed tijdverdrijf voor Wim. Vroeg er uit en laat naar bed … alles voor de duiven. Wim: ‘Ik houd van schone hokken … dus iedere dag twee keer krabben. Daar leer ik ook veel van: Je ziet veel aan de duiven en aan de mest. Moet je ingrijpen of niet? Verder train ik mijn duiven zo veel mogelijk. Voor het daglicht moeten ze al trainen liefst een uurtje of anderhalf. Ik laat in de late avond ook mijn duiven trainen… verplicht een kleine twee uur. Verder breng ik de duiven een aantal keren weg tot 60 kilometer. Dat bevalt mij goed. Ik doe dat samen met Frank Zwiers. Het is ook gezelliger om samen te rijden.  Kortom ik geniet met volle teugen … van het komen van de eitjes tot het opwachten van de marathonvluchten.
Mijn gezin steunt mij volledig en is blij voor mij als het goed gaat met de duiven. Ze zijn trots op mijn prestaties met de duiven. Als ik eens weg moet, doet mijn vrouw de duiven.
Er zijn meerdere liefhebbers waar ik weleens wat samen mee doe en daar zitten goede ‘duivenvrienden’ bij. Samen beleven we de sport met veel plezier. Ik ga geen namen meer noemen in de angst er één te vergeten.
Met St. Vincent ging het zo: op zondagochtend stapte ik op tijd uit bed. Vanaf 5 uur ging ik rustig afwachten op wat er komen ging. Lekker ontspannen! Wat uren later kom hij aan zweven … heel hoog … en met een prachtige boog landde hij op het hok. Dit moest een vroege duif zijn … het was een paar uur wachten en toen wist ik dat hij de winnaar was … fantastisch!’
Wat kan er beter volgens mij in onze sport: Het vervoer van de duifjes. Ga daar nu eens een bonnenverkoop voor doen in plaats van de club te spekken voor de feestavond. Dat is mijn gedachte.

Tot Slot
10 dagen voor St. Vincent werd Wim wakker van de rookmelder. De broedmachine was in brand gevlogen. De eieren waren verbrand. De stand van Jorg was dus 0,0 … niets en dan toch een 1e nationaal spelen. Wim’s tweede duif was voor het eerst op een marathonvlucht en won de 569e van heel Nederland. Bijzonder knap. Hij is een zoon van ‘New Spirit’.
Wim, nogmaals van harte gefeliciteerd met het behalen van dit mooie kampioenschap in een hele sterke Marathonafdeling en natuurlijk bedankt voor de medewerking!
Het slotwoord is aan Wim: ‘Voor iedereen een fantastische 2021. Ga ervoor! Maar geniet er zeker ook vooral van!’