De Marathon Kampioen van Brabant 2000 in het jaar 2020 was de Nationale Winnaar van St. Vincent 2020. Na de openingsvlucht van het programma van de Middaglossingsvuchten heeft Wim zijn goede form bij de duiven vastgehouden. Op Bordeaux en de laatste Bergerac had hij meerdere duiven in de kop van de uitslag. Op deze manier was hij over de vier vluchten met een middaglossing de beste van veel Brabantse Marathonspelers. Het is bijzonder knap dat een liefhebber die in 2015 met zijn hobby begon een aantal jaar later de beste is op een discipline waar Brabant al decennia lang in uitblinkt … de marathonvluchten. Gelouterde namen liet de winnaar dan ook achter zich. Deze kampioen is Wim Gielen uit Breda, die zijn plaatsgenoot Bernard Brouwer opvolgt als Marathon Kampioen van de Afdeling Brabant 2000. Bernard die zelf ook weer een puik seizoen achter de rug had. Daar heeft u al uitgebreid over kunnen lezen op Het Marathonduivenjournaal. Nu is de beurt aan de Kampioen van 2020, Wim Gielen!

Het seizoen
In 2015 is dus een start gemaakt. Inmiddels zitten er in het hok nog maar 5 kweekkoppels, veelal rondom Wim’s beste kweker ‘New Spirit’. Naast deze kwekers zijn er 20 vliegkoppels, die het uiteindelijk moeten doen.  De duiven krijgen voer van Beyers … het hele jaar de Koopman-mengeling.  De duiven krijgen volle bak. Twee weken voor het begin van een vlucht krijgen ze Super Energie erbij, dat voert Wim langzaam toe tot 100% voor een belangrijke vlucht. Twee dagen voor de vlucht krijgen de duiven ook pinda’s, schapenvet en kaas. De duiven krijgen het hele jaar door producten van Rohnfried: Blizform, UsneaGano  en Avidress. Hier is Wim super tevreden over. Weinig zieke duiven … scheelt veel dierenartsbezoeken. Verder krijgen ze de dingen die verplicht zijn zoals entingen. Bij thuiskomst van een vlucht krijgen de duiven een Vitaboli-pilletje (vitaminen) en BS van De Weerd. Verder krijgen ze in het voorjaar standaard een geelkuur. Als ‘de nood’ hoog is, wordt dr. De Weerd geraadpleegd. Dit is zelden nodig geweest.

Robin, duifkampioen 2021 van Brabant 2000
Afgelopen seizoen had Wim de Duifkampioen Marathonvluchten van de Afdeling Brabant 2000. ‘De 478’ van 2017 is daar verantwoordelijk voor. Deze duif wordt ‘Robin’ genoemd.
Zij won in 2020 de volgende twee kopprijzen:

  • 73e nationaal Bordeaux tegen 10.637 duiven
  • 36e nationaal Bergerac tegen 8.987 duiven

De vader van deze mooie blauwe duivin komt van Frank Zwiers. Hij komt uit de 7e en 11e NPO Dax van Frank (‘Mino’ en ‘Cleo’). De moeder van ‘Robin’ heeft Wim zelf gekweekt uit twee duiven van Benno Kastelein.  De opa van moederskant is een kruising tussen de soorten van Harold Zwiers en Jelle Jellema en de oma van moederskant is een 100% Jellema.

 

De voorbereidingen voor het seizoen
Wim vertelt over de aanloop naar het seizoen toe: ‘Ik start komend seizoen met 24 vliegkoppels. Ik koppel mijn vliegduiven begin januari. Ik laat de vliegers altijd twee jongen groot brengen en die gaan naar de jonge duivenafdelingen. Zodra de jongen van de vliegers 18 dagen zijn, worden de duivinnen met de jongen gescheiden. Daarna gaan de duiven op weduwschap … tot drie weken voor de eerste marathonvlucht .
Normaal worden ze op een standje van verse eieren gespeeld of op jongen van 7 dagen oud. Ik heb daar echter mijn twijfels over gekregen. Dit komt omdat vorig jaar mijn broedmachine afbrandde met alles er in van ei tot kuiken. Toen had ik geen standje voor st Vincent. Ik vloog toen natuurlijk de 1e nationaal. Dus weet niet of ik de duiven nog op een standje ga brengen. Misschien neem ik de gok maar eens dat ik ze speel op ‘het standje’ zoals het op dat moment uitkomt.
Vanaf het begin worden de duiven met het programma iedere week opgeleerd.
Ik heb geen aanpassingen gedaan voor de corona. Er wordt hier niet verduisterd. Wel licht ik bij … later in het seizoen.
De gezondheid van de duiven is bij mij gewoon goed. Ik stuur bij als het nodig is … ook als het in het seizoen nodig mocht zijn. De goede conditie … noem het form komt meestal eind mei. Daar werk ik dan ook naar toe.

… wordt vervolgd …