Voor de liefhebbers die de uitslagen met regelmaat uitspitten is de naam Wiel Dircks uit Maria-Hoop geen onbekende. Deze topper maakt de ene mooie uitslag na de andere. Duiven die kopprijzen winnen sieren zijn hok. Niet zo lang geleden heeft u op Het Marathonduivenjournaal kunnen lezen over zijn ‘Zoon Ger’, een topper die de laatste jaren menig mooie prijs op het palmares heeft mogen bijschrijven. Het palmares van onze Limburgse Wiel wel te verstaan. Zijn Marathon Kampioenschap van Limburg geeft meer dan genoeg aanleiding om eens nader kennis te maken met deze crack uit het dorp met de prachtige naam Maria-Hoop.

De liefhebber
Wiel Dircks, onze hoofdrolspeler, is inmiddels 68 jaar en met pensioen. Hoe was je start als duivenliefhebber. Wiel? De man uit Maria-Hoop: ‘Ik heb alles met de bekende paplepel binnengekregen van mijn vader. Hij was in zijn tijd ook een goede liefhebber. Ik zit zelf inmiddels ongeveer 60 jaar in de sport. De eerste marathonduiven kwamen van P. Kusters uit Höngen (Duitsland). De betere duiven op dit moment komen van Ger Beckers uit Melick. Verder heb ik van Benno Kastelein en wel 2 jongen uit zijn nationale winnares ‘de Power Lady’. Dan nog een duivin uit ‘de Hulk’ van Jan Grootonk. Hier zit ook een doffer van Bernard Hanno uit Roermond, die komt uit ‘Zoon Red Dawn’ met zijn ‘Xavia’. ‘Red Dawn’ won bij Harold Zwiers de 1e Nationaal Perigueux in sector 3 en ‘Xavia’ won bij Bernard de 5e Nationaal St. Vincent. Verder heb ik nog wat duiven van Jelle Jellema en Harold Zwiers. Mijn beste duif is zonder twijfel ‘Zoon Ger’. Deze doffer won o.a. 9e en 16e Prov. St. Vincent, 18e Prov. Bergerac en 22e Prov. Dax. De vader van deze topper komt van Ger Beckers uit Melick. Deze doffer (‘Ger’ genaamd) won 10 nationale prijzen, waaronder de 20e nationaal St. Vincent.
De moeder komt van Henri Hoeks. In deze duivin zitten over meerdere generaties topduiven van de soorten van Mark van den Berg (50%), Vanoppen en Chris van der Velden. De doffer van Mark van den Berg komt uit ‘Flecha’ (o.a.12e nationaal Bergerac) met ‘Zus Sara’ (1e nationaal Montauban). De kruising van Vanoppen met Chris van der Velden is ook de moeder van ‘Ringo’ (1e nationaal Marseille 2013).

De duiven van deze Limburgse topliefhebber hebben de beschikking over 10 meter hok. Deze accommodatie is verdeeld in één afdeling voor de oude, twee afdelingen voor de jaarlingen en één afdeling voor de jongen. Afgelopen jaar heb ik nog wel een rennetje geplaats voor de laatjes. Het hok is van firma Punt. Het is geplaats en heb er nooit iets aan veranderd.’

Het seizoen
Het seizoen wordt bij Wiel gestart met 30 doffers. 10 kweekkoppels zorgen voor de volgende generatie toppers. Bij de kweek wordt ‘Goed maal Goed’ gehanteerd.
In januari zijn de duiven gekoppeld. Wiel: ‘Ik wilde een keer voor de carnaval klaar zijn.’ De oude duiven hebben geen jongen groot gebracht. De eieren zijn ondergelegd bij de jaarlingen. Omdat het seizoen wat vertraging op liep vanwege het corona-virus heeft Wiel de duiven verduisterd. Hij is wel vergeten de duiven vanaf de langste dag bij te lichten.
Vanaf begin april zaten de duiven weduwschap. Onze pensionaris speelt alleen op weduwschap met zijn doffers. In het begin van het seizoen moeten de mannen alle vluchten mee. Als de duiven gezond zijn, kun je ze goed ‘aan de gang’ krijgen, als het niet zo is, kun je ze snel verpesten. Gezondheid moet je daarom altijd voor waken. Gelukkig was die bij Wiel goed en kwamen de duiven enkele weken voor St. Vincent gaat in forme.
De duiven krijgen verschillende mengelingen voer. Van Beyers krijgen ze in het begin van het seizoen een lichte mengeling van Beyers. Later in het seizoen wordt dit Koopman All-In-One. Dit voer wordt aangevuld met TOVO, hennep, snoepzaad en pinda’s. Wiel vindt het belangrijk dat ‘de koppen’ schoon zijn en verder krijgen de duiven iedere dag Bio Lugecol van duivenvriend Amanuel Oz in het water. Wiel: ‘Sinds ik Bio Lugecal gebruik, gaat alles met sprongen vooruit.’ Bij de dierenarts komt hij alleen voor de verplichte entingen.

… wordt vervolgd …