De tweede vlucht van het Internationaal Fondspel is traditioneel Agen. Een concours waar de ZLU een aparte uitslag laat maken voor de jaarlingen en de oude duiven. De Fondunie 2000 en vele andere samenspelen doen dat niet. Zo kan er een oude duif, maar ook een jaarling winnen. De editie van 2022 wordt gewonnen door een jaarling en wel die van Wiebe Benschop uit Woerden. Nationaal haalde deze jaarling een hele mooie 4e plaats en deze doffer was de snelste van ongeveer 3.400 duiven in de competitie van de Fondunie 2000. Wie is de winnende liefhebber en hoe heeft hij zijn duiven voorbereid op deze mooie vlucht, waar doorgaans veel debutanten op worden ingemand.

Agen Fondunie 2000
Op zaterdagochtend om half zeven gingen de duiven van Internationaal Agen richting hun thuis. In de Fondunie 2000 waren zo’n 3.400 duiven ingeschreven. De snelste duif werd om 18:40 uur geklokt in Woerden bij Wiebe Benschop. Zijn duif moest minimaal 955 km afleggen. De winnende snelheid was 1.308 mpm. In dezelfde ‘meters’ zat plaatsgenoot Tim Hage, die genoegen moest nemen met het zilver. Het brons gaat naar Jan Hommes en znn uit Akersloot. Top 10:
1. Wiebe Benschop, Woerden
2. Tim Hage, Woerden
3. Jan Hommes en znn, Akersloot
4. Team de Patagoon, Herwijnen
5. Michel Verweij en Peter de Haan, Mijdrecht
6. Paul Baas en Richard van den Berg, De Kwakel
7. Sil van Vliet, Ter Aar
8. Sil van Vliet, Ter Aard
9. Frank Hage, Woerden
10. IJsbrand Kaptein en Tijmen Soeterbroek, Akersloot
Ton Maassen uit Amersfoort begint op plaats 17 en heeft met 3 duiven mee 100% prijs. Comb. Slotboom uit Utrecht had er 2 van de 3 in de prijzen en heeft met zijn 57e plaats een duif 1:50. Verder is er een eervolle vermelding voor Sil van Vliet. Zijn eerste duiven zitten op de plaatsen 7, 8, 13, 14, 16 en 30 en met 26 van de 49 duiven heeft hij het zeer goed gedaan!

De winnende liefhebber
Op Agen is de winnaar bij de Fondunie Wiebe Benschop uit Woerden. Wiebe is 60 jaar en werkzaam als zelfstandige in de woningstoffering.
Wiebe is bij onze hobby betrokken geraakt door een opgevangen duif, die hij bij de buren had opgehaald. Zijn eerste duiven kwamen van plaatsgenoot Tuithof. Welk ras deze duiven hadden, is Wiebe niet bekend.
Het hok voor de vliegduiven is 5 meter 30. Dit hok is onderverdeeld in 3 afdelingen: twee voor de oude duiven en één afdeling voor de jonge duiven.
De huidige stam bestaat uit duiven van Tim Hage, Verweij-de Haan en Baas-Berg. Deze stam wordt aangevuld met verschillende eenlingen van diverse liefhebbers.

De winnende duif
De Agen-topper van Wiebe is een blauwband doffer. Deze jaarling is ingemand op een jong van ongeveer 5 dagen. Hij komt uit een doffer van Peter van Schaik uit Benschop en de duivin komt van de Combinatie Baas-Berg uit de Kwakel. Wiebe: ‘Het is pas een jaarling, maar was op Vierzon mijn eerste duif en speelde toen de 909e van 15.991 duiven.

Het seizoen
In het voorjaar wordt het seizoen gestart met 30 vliegkoppels. Daarbij heeft hij 15 kweekkoppels.
Eind  maart zijn de duiven gekoppeld en na 10 dagen broeden zijn ze weer gescheiden. De duiven hebben dus geen jong groot gebracht. Alle duiven gaan elke week mee met de vereniging tot en met de eerste dagfondvlucht. Daarna wordt er gekeken welke duiven naar welke vlucht gaan en daar wordt dan het programma op aangepast.
Voer krijgen de duiven van Mariman en Versele Laga. De mengelingen gaan met het seizoen mee. De duiven krijgen verder alleen pinda`s.
Medisch gezien doet Wiebe niets. Hij vertelt hierover: ‘Alleen natuurproducten, alleen medicijnen als er echt wat aan de hand is, zorgen dat je sterke duiven krijgt, die een natuurlijk afweersysteem hebben en de zwakke broeders vallen vanzelf af.’

De Beleving
Wiebe beleeft onze hobby met veel plezier op zijn eigen erf. Hij vertelt: ‘De omgang met je duiven en verder is onze hobby een stuk ontspanning na het werken. Natuurlijk is het verenigingsleven op de club ook gezellig.
Ik doe wat dingen samen met Peter Verburg. Bijvoorbeeld samen kweken. Dat doen we al een paar jaar.
Het leukste aan onze hobby is het wedstrijselement. Je hoopt iedere keer op vroege aankomsten, want dat blijft het leukst.’

Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? De winnaar van Agen: ‘Ik was nog een blauwband kwijt van Pontoise, die in de morgen was vervlogen. Toen ik de winnende duif aan zag komen, dacht ik in eerste instantie dat het die duif was. Het bleek er een van Agen te zijn. Dus de vreugde was zeer groot, want er waren bij ons in het NIC ook nog geen meldingen gedaan.’
Wiebe, bedankt voor de informatie, waarvan dit verslag gemaakt kon worden. Nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige overwinning. Veel succes met de verdere vluchten!