In Nederland rijst bij marathonduivenliefhebbers met regelmaat de vraag: Wie heeft er goede Barcelona-duiven? Daar zijn verschillende goede antwoorden op te geven! Eén naam mag in dit rijtje niet ontbreken … Walter van der Meulen uit het Zeeuwse Sirjansland. Op de uitslagen terug te vinden onder de naam PWA van der Meulen. Met grote regelmaat presteert deze liefhebber het, om de laatste 6 jaar, zich te nestelen in de kop van de uitslag van Barcelona. Afgelopen seizoen 2018 was hij ook nog eens de kweker van de Nationale Winnaar van Barcelona van Jacky en Leen de Bruyne uit Nieuwerkerk. Dat is toch prachtig !!! Hiermee is dubbel en dwars bewezen dat de duiven uit zijn kweekstam deze koningsklassieker heel goed kunnen verteren. Uit deze prachtige stam met bewezen kwekers en bewezen Barcelona-vliegers heeft u in deze veiling de kans een duif te bemachtigen. Voor de liefhebbers van deze wereldberoemde race een buitenkansje !!!

De opbouw van de stam
Van het seizoen 1992 is Walter zich gaan richten op de marathonvluchten. Enkele jaren later, in 1997, werd een goede stap gezet met een duivin van Jan Ernest en twee doffer van Jean Hausoul. De Jan Ernest-duivin is gekoppeld geweest aan beide doffers. Met de ene doffer kwamen gelijk goede jongen en met de andere doffer was vooral de nakweek heel goed. Met de nazaten van drie duiven is Walter verder gaan bouwen. Er kwam, in willekeurige volgorde, een doffer bij van Gerard Dekker (kweekhok GeMaDe) van het soort van de Gebr. Brugemann. Deze doffer kreeg Walter op een bon en die vloog in 2014 de 10e nationaal Barcelona.
In de stam zitten ook wat duiven van de Gebr. Hagens via Jan en Twan Nobels uit Achthuizen. Een rechtstreekse duif van deze mannen won in 2004 de 1e nationaal Dax. De stam is verder aangevuld met duiven van het soort van Jan Ernest via de broers Paul en Luc Bramel uit Groessen en de Comb. Rekker-Westra.

Denkwijze
Barcelona is een vlucht waarbij de duiven moeten overnachten voordat ze het thuisfront bereiken. Walter probeert ieder jaar de meeste middaglossingsvluchten te spelen en daarbij komen dan enkele Internationale vluchten met in ieder geval Barcelona. Omdat zijn duiven de opleiding van overnachtvluchten krijgen, schrikken ze niet van de overnachting op Barcelona. De duiven die op de middaglossing vroege prijzen pakken blijven op de middaglossing. Ze maken de stap naar Barcelona als de snelheid er een beetje uit is en ze wat trager worden. De jaarlingen die missen op de middaglossing, gaan het jaar erop gelijk naar een ZLU-vlucht en dit kan Barcelona zijn. Walter ziet de nationale overnachtvluchten dan ook als een goede voorbereiding voor Barcelona. Op de overnachtvluchten pakt Walter regelmatig vroege duiven … vooral op Bordeaux.
Walter heeft de keuze gemaakt om niet alle vluchten te spelen, omdat zijn werk dit niet toelaat. Hij moet regelmatig in het weekend werken op het park Port Zélande van Centerparcs in terreindienst.

Barcelona-prestaties
Een mooi rijtje prestaties op het eigen hok in Sirjansland:
9e nationaal Barcelona 2013
10e, 104e, 126e nationaal Barcelona 2014
154e nationaal Barcelona 2015
32e nationaal Barcelona 2017
17e, 66e, 137e nationaal Barcelona 2018
Op deze vluchten heeft Walter 3 tot 9 duiven gespeeld en als je dan zoveel kopprijzen pakt, laat dat de kracht van deze duiven op de Internationale Klassieker zien.
De beste prestatie op Barcelona met een Walter van der Meulen-duif is natuurlijk de 1e nationaal Barcelona op de laatste editie van 2018 door Jacky en Leen de Bruyne uit Nieuwekerk. De vader van deze winnaar heeft op drie verschillende zussen gestaan. Hier zijn uit alle drie de duivinnen goede nazaten gekomen. Deze duiven hebben ze zich tot nu toe op de middaglossingen laten zien en worden de komende jaren verderop gespeeld. Het verslag over de overwinning van de familie De Bruyne is terug te lezen onder deze link.

Andere mooie prestaties
In het seizoen staan op het Marathonduivenjournaal elk weekend een overzicht van de liefhebbers met goede uitslagen. Hierop werd Walter regelmatig genoemd:
In 2015 pakte Walter op Perpignan de 5e, 8e en 26e nationaal. Hij had 13 duiven mee en 10 prijzen. In 2017 had Walter op Barcelona 4 duiven mee en 3 prijzen, beginnend met de 32e nationaal.
In 2018 won hij de 4e nat. Bordeaux in sector 1 tegen 9.852 duiven. Deze duivin is een halfzus van de 1e nationaal Barcelona 2018 van Jacky en Leen de Bruyne. In hetzelfde jaar pakte hij de 7e en 8e nationaal Perigueux tegen 4.921 duiven. Op Barcelona 2018 had Walter 9 duiven mee en 7 prijzen met de drie kopprijzen, die al eerder zijn genoemd.

… wordt vervolgd …