Barcelona winnen is de droom van alle marathonduivenliefhebbers. Er zijn bij de marathonspelers die St. Vincent hoger op hun lijstje hebben staan, omdat ze nu eenmaal een voorkeur voor de middaglossing hebben. Bij de liefhebbers van het Internationale spel met een ochtendlossing is Barcelona favoriet. Zo’n editie zoals dit jaar werd gevlogen is er één die echt tot de verbeelding spreekt. Over vele jaren weten de meeste liefhebbers nog: Barcelona 2018 dat was die pittige editie met een regelmatig verloop, die gewonnen werd door Jacky de Bruine uit Nieuwerkerk, die veel steun heeft en samen deed met zijn vader Leen. Als er dan overgesproken wordt, zijn deze mannen nog apetrots. Hun duivenmelkersloopbaan kan nooit meer kapot.

De winnende liefhebbers
De eigenaren van de winnende duif van Barcelona zijn Jacky (47) de Bruine en zijn vader Leen (70). Zij wonen beiden in het Zeeuwse Nieuwerkerk. Deze plaats ligt op Schouwen-Duiveland op het voormalige eiland Duiveland. Nu heb ik me weleens laten vertellen dat Duive van Duiveland niets met onze gevleugelde vrienden te maken heeft. Hoe het precies zit, kon ik niet achterhalen. We doen vandaag net of het wel met onze duiven te maken hebt. Op dit deel van Zeeland is al menig historie geschreven … door onder andere Jacques Steketee toen nog in Bruinisse. Afgelopen weekend kwam daar een mooie nieuw hoofdstuk bij. Geschreven door vader en zoon de Bruine uit Nieuwerkerk … zij wonnen nationaal Barcelona 2018.
Jacky is zelfstandig ondernemer en Leen is huispa … vroeger had hij het loodzware beroep van steenzetter langs de zeedijken. Van jongs af aan hadden Jacky en Leen al samen duiven. In het begin werd het programma gespeeld en de laatste jaren is de grote fond hun spelletje.
Hun huidige stam bestaat voornamelijk uit duiven van Walter van der Meulen. Daarnaast zijn er wat duiven aangeschaft bij John en Hans Lindenberg, Wim Kooreman, Hans Groenendijk en ze hebben goede duif van Henry Visser. Deze duif vloog zelf de 34 nat. Pau en de moeder van 12e nat. Marseille.

De winnende duif
De winnende duif is een donkere nestdoffer en is ingemand op 6 dagen eitjes. Hij is ingevlogen als pater. Het was zijn eerste nestje, wat hem kennelijk de juiste motivatie gaf. De duiven werden gekoppeld, omdat het op St. Vincent niet liep met het spel van gescheiden spelen. Vorig jaar won de winnende Barcelona-duif de 792e nationaal Barcelona. De duif is gekweekt door Walter van der Meulen uit het naburige Sirjansland. Een duivenliefhebber met echte hangers die op zware vluchten altijd geweldig pakt. Op deze Barcelona zat hij ook weer 17e en 66e nationaal. In de vader zit een goede kweekdoffer van Piet de Vogel die op de 1e Provinciaal Bordeaux stond toen de vader van de Barcelona-winnaar eruit kwam. De moeder heeft een geweldige zus, die de 8e nationaal Perpignan won.

Het seizoen en de duiven
Jacky en Leen hebben de vliegduiven bij Jacky en de kwekers bij Leen. Het vlieghok is 15 meter lang. De jonge duiven hebben een afdeling met een open front en de andere hokken zijn nesthokken. Jacky: ‘We zijn begonnen met ongeveer 90 vliegduiven en hebben nu 45 jongen zitten en 12 kweekduiven die we onderling wisselen. Hierbij zit onder andere een zoon van 10e nat Barcelona  en kinderen uit mijn Luca. Dit is een Superduif die tweemaal de 1e van het NIC won met zwaar weer. Uit deze lijn heeft Huub van der Boom uit Breda een hele goede duif. Mijn dorpsgenoot Piet Hillebrand heeft ook een hele goede uit een ander kweekkoppel, waar ik zelf ook nationale Top 100 duiven op de ZLU uithaal.
De duiven zijn ongeveer begin April gekoppeld. De vliegduiven hebben allemaal wel één of twee jongen grootgebracht. De vliegers gaan vanaf het begin met de vluchten mee … mits het weer goed is. Dat gebeurt met de club of met Nishoek of Yerseke. Dit gebeurt zonder dat ze zelf zijn weggebracht. Dus ze gaan … hup in één keer mee.
We voeren Versele Laga Champions Plus en Energie Plus. Het voer halen we bij Jan en Twan Nobels in Achthuizen. Voor de jongen en kwekers halen we Paloma-voer in Zierikzee. Als bijproducten geven we pinda’s, P40, Beutebak en Patagoon-emmers. Verder bevalt ons Drainol van Patrick de Rijke goed. Medisch gezien hebben de afgelopen jaren wat producten van De Weerd of Bonypharma gegeven. Dit seizoen zijn we twee keer bij Patrick de Rijke geweest voor controle. Verder hebben we de mest opgestuurd naar Van der Sluis. Er zijn bij deze controles geen schokkende dingen ontdekt.

De Beleving
Jacky: ‘Mijn zonen tonen wel interesse, maar zijn krabbers om in duiventermen te blijven. De duiven wegbrengen doen ze wel … mocht het zo uitkomen. Ik doe veel samen met Walter van der Meulen zoals enten en opleren naar de Nishoek. Verder een beetje ruilen en uittesten. En veel duivengeouwehoer natuurlijk. Het mooiste van duivenhouden is toch wel het thuiskomen van de verre vluchten. Is toch wel bijzonder dat ze over grote afstanden steeds snel het thuisfront kunnen vinden en bereiken. Het is toch erg knap. Als je zelf naar Spanje of Zuid Frankrijk bent op vakantie en dat je dan bedenkt dat een duif dit vliegend moet afleggen. Om nog maar te zwijgen over de hitte en tegenwind … Petje af!!!

Tot Slot
Jacky: ‘Ik zat binnen toen de winnende duif thuis kwam. Ik was de PiPa-meldingen aan het volgen en zat met een half oog wielrennen te kijken. Ik had tegen mijn vrouw en kinderen gezegd, die in het zwembad aan het volleyballen waren, als er een duif komt … geef even een seintje. Ik zat even binnen toen de oudste binnenkwam met de mededeling dat er een duif thuisgekomen was. Ik zei nog: Geintje zeker … er was nog niets in Nederland. Zeker eentje losgelaten … maar nee hoor … het was er echt één. Fantastisch !!!! Niet te geloven !!!
Tot slot wil ik meegeven aan de lezer: Je mag nooit zeggen: ‘Het zal mij niet gebeuren !!! Het is mij immers ook gebeurd.’
Jacky en Leen nogmaals gefeliciteerd met deze grootse overwinning op Barcelona. Ik snap dat jullie het nu nog niet kunnen bevatten. Het is overweldigend! Verder wil ik jullie veel succes wensen voor de rest van dit geslaagde seizoen!

Hoofdfoto gemaakt door Pleun Admiraal